U subotu – 3. AIRVG u znaku HRZ-a

 

Nakon što su prilikom dolaska borbenih aviona Rafale u Hrvatsku brigadir Damir Barišić iz HRZ-a i Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice, potvrdili održavanje zrakoplovnog showa AIRVG u svibnju, sada se već broje zadnji dani do početka njegovog održavanja. Kako smo već ranije objavili na portalu Obris.org, tzv. zrakoplovni dan u Velikoj Gorici održat će se u subotu, 11. svibnja, od 12 do 18 sati na prostoru  tzv. starog terminala aerodroma Pleso. AIRVG se održava pod pokroviteljstvom Vlade RH u organizaciji Grada Velika Gorica, te uz suorganizaciju Međunarodne zračne luke Zagreb i potporu Ministarstva obrane RH, a u cilju promocije zrakoplovstva i zrakoplovnih zanimanja u Hrvatskoj i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Kako je danas priopćilo Ministarstvo obrane, u sklopu programa AIRVG-a avioni i helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovat će u izložbenom dijelu programa (“static display”) tijekom cijelog dana te u letačkom dijelu programa (“flying display”). Izloženi će biti: avioni C3R-EC/DC Rafale, MiG 21 UMD – „Kockica“, MiG 21 R – oznake „26 112″, poznatiji kao Rudijev MiG, MiG 21 bis D, Pilatus PC -9M, Zlin 242L, helikopteri OH-58D „Kiowa Warrior“, UH-60M„Black Hawk“, Bell 206B Jet Renger, Mi 171Sh, AS532 Cougar – iz sastava Vojske Slovenije te besposadni zrakoplovni sustav ORBITER 3. U letačkom dijelu programa nastupit će akrobatska grupa „Krila Oluje“ sa službenim letačkim programom za sezonu 2024., što će biti svojevrsna premijera, te avion Zlin 242L i helikopter Bell 206B Jet Ranger s demonstracijskim letom. Također, prikazat će se sposobnosti združenog djelovanja helikoptera UH-60M/Mi-171Sh i OH-58D pri spašavanju pilota iz neprijateljskog okruženja „Pilot RESCUE“, a kao posebna poslastica najavljuju se preleti 2 starca” i “novajlije” – naime, avioni MiG 21 i Rafale održat će formacijski let i pojedinačni prelet. Uz to, Rafale će se moći vidjeti i na “static displayu”.

Preliminarni program

Tijekom cijelog dana na Info pultu Ministarstva obrane zainteresirani posjetitelji moći će u izravnoj komunikaciji s kadetima-pilotima, vojnim pilotima, zrakoplovnim inženjerima, zrakoplovnim tehničarima i časnicima za navođenje zrakoplova dobiti više informirati o pristupanju u OS RH i posebno u HRZ, o vojnim studijima i stipendiranju srednjoškolaca, dok će najmlađi posjetitelji imati priliku kroz VR (“virtual reality“) naočale osobno iskusiti letenje u avionima i helikopterima HRZ-a. Također, organizirana je i panel rasprava “Kako postati vojni pilot?“ u kojoj će vojni piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i kadeti studija aeronautike podijeliti svoja iskustva o odluci i motivima da postanu vojni piloti, o postupku prijave i procesu upisaliječničkom pregledu, školovanju, letačkoj obuci, kao i letačkoj karijeri te profesionalnom napredovanju u vojnoj službi.

Mjesto održavanja AIRVG-a

Kako smo već rekli, stari terminal na Plesu otvara svoja vrata točno u podne, za 13 sati je planirana panel rasprava “Kako postati vojni pilot?”,  da bi u 15 sati počeo letački program (“flying display”) koji će se protezati tijekom poslijepodneva, a dopuste li vremenski uvjeti – i do samog zatvaranja AIRVG-a u 18 sati.

Nažalost, organizatori su odlučili limitirati broj posjetitelja zbog čega su ulaznice  planule u samo par sati pa je veliki broj zainteresiranih ostao razočaran i kratkih rukava. Bez ulaznice neće biti moguće ući na područje starog terminala, poručuju organizatori, a dodatnih ulaznica NEĆE biti. Oni koji su ipak uspjeli nabaviti ulaznice – neka obrate pažnju na objave na web-stranici airvg.info i pripadajućoj Facebook stranici, posebno po pitanju samog dolaska i parkiranja.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.