CIAV 2016 pred vratima

 

Ove subote i nedjelje, 23. i 24. srpnja, na varaždinskom aerodromu održat će se CIAV 2016 – „Croatian International Airshow Varaždin“. Iako je bio najavljivan za vikend ranije (16. i 17. srpnja), zbog kolidiranja s priredbom „Red Bull Air Race“ u Budimpešti i nemogućnosti da pojedini sudionici nastupe na oba showa istovremeno, organizatori CIAV-a, Aeroklub Varaždin, pametno su pomaknuli varaždinsku priredbu za vikend kasnije.

Sada je već i prilično izvjestan program koji će se tijekom vikenda moći vidjeti na nebu iznad Varaždina, kao i na tlu varaždinskog aerodroma. Nažalost, dosadašnje najave o mogućem sudjelovanju zrakoplova F-16 iz sastava belgijskih zračnih snaga, te talijanskog Eurofighter Typhoona nisu se pokazale ostvarivima. Zato će na svoje doći ljubitelji domaćeg ratnog zrakoplovstva, budući se nakon puno godina na CIAV vraćaju borbeni zrakoplovi MiG-21 iz sastava HRZ-a.

U programu je, naime, najavljen MiG-21 s pilotom Zvonimirom Milatovićem, te legendarna „kockica“ s pilotom Ivanom Selakom. Jedan od ta dva zrakoplova, vjerojatno „kockica“, bit će i dio letnog programa, s predviđenim slijetanjem na aerodrom u Varaždinu. Osim ovih zrakoplova, HRZ će se predstaviti i helikopterom Mi-171Sh, te stalnim gostima CIAV-a, akro-skupinom „Krila Oluje“. Baš njima će to biti i prvi nastup nakon sjajne predstave na britanskom RIAT-u. U Varaždinu će biti postavljen i simulator letenja u MiG-21, a za publiku će biti izveden i padobranski desant, točka koja se u posljednje vrijeme pokazala vrlo atraktivnom za posjetitelje ovogodišnjeg obilježavanja Dana OS RH, kao i prošlogodišnjeg svečanog mimohoda povodom 20. obljetnice Oluje. Osim HRZ-a, na CIAV-u će biti zastupljen i MUP RH, letjelicama Augusta Bell 212 i Eurocopter EC-135. Nažalost, iako su organizatori tražili da MUP prikaže i novu letjelicu AW-139, taj su zahtjev iz resora unutarnjih poslova odbili.

Peter Podlunšek, Edge 540

Peter Podlunšek, Edge 540

Kao i do sada, iznad Varaždina će se naći i JAS-39 Gripen iz sastava mađarskih zračnih snaga, kao i europski viceprvak u akrobatskom letenju Peter Podlunšek, koji sa svojim novim zrakoplovom Edge 540v2 leti na Red Bull Air Race-u. Susjedna Slovenija nastupit će sa svojim Pilatusom PC9 i Soko Galeb G-2, iz Italije dolazi Jakovljev JAK-11, kao i pilot Luca Bertossi, osvajač zlatne medalje na prošlogodišnjim Svjetskim zračnim igrama u Dubaiju. Bertossi je svjetski prvak u glidingu, akrobatskom letenju u jedrilici. Za sve one koji bi se ipak na neki način i sami htjeli okušati u akrobatskom letenju, bit će postavljen simulator letenja u akrobatskom zrakoplovu Extra EA 300.

Još uvijek nije poznato hoće li u Varaždin i ove godine doći prošlogodišnja atrakcija, latvijska akro-skupina Baltic Bees. Organizator CIAV-a za sada ih nije spominjao u do sada najavljenom programu, no sama skupina prvi dan CIAV-a, 23. srpnja, uvrstila je u svoj kalendar nastupa. Prema postojećim najavama, toga dana će i vrijeme bolje poslužiti nego u nedjelju.

Za razliku od dosadašnjih CIAV-a, ovogodišnji će vrata posjetiteljima otvoriti već u 10 sati ujutro. No svi oni koji misle da sve propušteno ove godine mogu nadoknaditi i 2017. – gadno će se prevariti. Naime, organizator CIAV-a već je najavio da sljedeće godine ovog tradicionalnog varaždinskog air-showa neće biti, jer je Aeroklub Varaždin pozvan na suorganizaciju velikog međunarodnog zrakoplovnog mitinga u Zadru.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.