Hrvatski MiG-21 na austrijskom air-showu

 

Kada su prije nekoliko tjedana organizatori zrakoplovne priredbe Airpower u austrijskom Zeltwegu najavili sudjelovanje čak 2 atrakcije iz Hrvatske – naše akro-grupe „Krila Oluje“ i borbenog aviona MiG-21 – većina je odmahnula rukom jer ne bi bilo prvi puta da se najavljuje nešto čega neće biti. Dok „Krila Oluje“ redovito nastupaju na ovom austrijskom air-showu, MiG-21 nikako da prijeđe granice Lijepe naše. No jučer je Ministarstvo obrane RH potvrdilo: na Airpower 22 sudjelovat će akrobatska grupa „Krila Oluje“ i MiG-21! U priopćenju MORH-a se navodi:

„Na zrakoplovnoj manifestaciji Airpower22 u mjestu Zeltweg u Austriji 2. i 3. rujna 2022. godine sudjelovat će akrobatska grupa ‘Krila Oluje’ i jedan avion MiG-21 iz sastava 191. eskadrile lovačkih aviona.

Zrakoplovna manifestacija Airpower22 tradicionalna je međunarodna izložba zrakoplovne tehnike koja se održava svake dvije godine i predstavlja najveću i najatraktivniju zrakoplovnu manifestaciju u ovom dijelu Europe. Republika Hrvatska je do sada nekoliko puta sudjelovala na ovom događaju sa svjetski poznatom akrobatskom grupom ‘Krila Oluje’ i transportnim helikopterima. Ovo je prvi puta da se na ovaj događaj upućuje i avion MiG-21“.

Dok će Krila Oluje i u petak i u subotu, 2. i 3. rujna, izvesti program u punoj formaciji od 6 aviona, sa slijetanjem u Zeltwegu, MiG-21 svoj će program tijekom oba dana provoditi iz Zagreba, bez slijetanja u Austriji. No i bez toga, kaže se u MORH-ovom priopćenju…

„191. eskadrila lovačkih aviona izrazito je ponosna na ukazanom povjerenju i pruženoj prilici te je u planu posjetiteljima prikazati avion MiG-21 kroz letački program u trajanju od 6 minuta. Tijekom programa piloti HRZ-a prikazat će manevarske sposobnosti ovog legendarnog aviona kao i vještinu i profesionalnost“.

Prema preliminarnom programu Airpowera, MiG-21 iz sastava HRZ trebao bi biti na redu u vremenskom razdoblju između 12 i 13 sati, a Krila Oluje negdje iza 13:30. I organizatori Airpowera svjesni su ovog rariteta, pa u opisu aviona MiG-21 navode: Dok je MiG-21 često bio viđen na nebu iznad Europe do ’90-ih, ovaj robusni zrakoplov je danas u Europi prva rijetkost. Jedino Hrvatsko ratno zrakoplovstvo još koristi MiG-ove 21, iako će i oni u budućnosti biti zamijenjeni za francuske Rafale. Na Airpower 22 pružit će se rijetka prilika da se divimo letnom prikazu MiG-a 21 iz sastava HRZ-a“.

Avio i foto entuzijasti već su u niskom startu, još samo da vrijeme posluži.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.