Vraća se AIRVG!

 

Nakon punih 6 godina pauze, air-show AIRVG vraća se na velika  vrata! Vlada je na današnjoj 294. sjednici prihvatila pokroviteljstvo nad održavanjem ove zrakoplovne manifestacije, koja će se održati za nepuna dva mjeseca. Ministar obrane Ivan Anušić u obrazloženju pred članovima Vlade najavio je sam air-show, kao i promjenu mjesta održavanja:

„Grad Velika Gorica u suradnji s potpisnicima Povelje prijateljstva planira 11. svibnja 2024. godine održati treći po redu aero-miting AIRVG na Međunarodnoj zračnoj luci dr. Franjo Tuđman. Naglasak na aero-mitingu je na modernizaciji hrvatskog civilnog i vojnog zrakoplovstva, posebno u vidu dolaska višenamjenskog borbenog aviona Rafale u Hrvatsku i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, te se očekuje da će se na letačko-izložbenom programu predstaviti i aero-klubovi iz Hrvatske i inozemstva. Budući da su u Povelji prijateljstva grada Velika Gorica, među ostalim, i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Međunarodna zračna luka, Hrvatska kontrola zračne plovidbe i Zrakoplovno-tehnički centar, a radi promidžbe za pozive vojni  pilot i zrakoplovni tehničar, predlaže se prihvaćanje pokroviteljstva Vlade RH nad održavanjem ove manifestacije na kojoj se očekuje do 50.000 posjetitelja. Prihvaćanjem pokroviteljstva Vlada ne preuzima financijske obaveze“.

Daakle, za razliku od prvog i drugog AIRVG-a, održanih sada već davne 2017. i 2018. godine, koji su se održavali na livadi ispred ZHTC-a, ovogodišnje treće izdanje velikogoričkog zrakoplovnog mitinga bit će na prostoru Zračne luke Pleso. Nema sumnje da će ovom prilikom javnosti biti predstavljeni i borbeni avioni Dassault Rafale, kao i helikopteri UH-60M Black Hawk. Osim letjelica HRZ-a, svoj zrakoplovni i letački opus predstavit će i Ministarstvo unutarnjih poslova, koje uskoro očekuje i nove helikoptere Subaru Bell 412EPX.

Veliki interes za drugi AIRVG

Oba izdanja air-showa AIRVG, jedinog takvog na zagrebačkom području, izazvala su veliko zanimanje publike, no oba su bila tempirana na MORH-ovu nabavu novog borbenog aviona. Zato je s neuspjehom nabave aviona F-16 Barak, nažalost, propao i ovaj air-show. U međuvremenu se štošta dogodilo, među ostalim i ono najbitnije – nabava novog borbenog aviona, pa su organizatori odlučili i oživjeti AIRVG. Budući da se dolazak borbenih aviona Rafale očekuje 25. travnja, nema nikakve sumnje da će u subotu, 11. svibnja, ogromna masa zrakoplovnih entuzijasta i zainteresirane javnosti nagrnuti na Pleso i uživati u obnovljenom izdanju AIRVG-a. Možda to ujedno bude i prilika da se dostojanstveno i sa zahvalnošću na višedesetljetnoj službi avione MiG-21 iz sastava HRZ-a otpravi u povijest.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.