U subotu 2. AIRVG

 

Godinu dana nakon prvog Zrakoplovnog dana u Velikoj Gorici – AIRVG 2017, u subotu, 19. svibnja, održat će se drugi po redu – AIRVG 2018. Njegovi su organizatori (Grad Velika Gorica, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Zrakoplovno tehnički centar) danas na prigodnoj press-konferenciji najavili dijelove programa koje posjetitelji mogu očekivati na pisti i prostorima velikogoričkog ZTC-a – kao i prošle godine, manifestacija uključuje civilno i vojno zrakoplovstvo, predstavnike zrakoplovne škole, operatere dronova te druge profesionalce i entuzijaste. Kao i prošle godine, bit će tu i simulator letenja na zrakoplovu MiG-21, a ponovno će svoja vrata otvoriti i hangari ZTC-a. Uz zrakoplove CL-415 i AT-802, posebna zanimljivost bit će izloženi (i vjerojatni rastavljeni) helikopter Mi-171Sh, koji je nakon dugog iščekivanja konačno završio na kontroverznom hrvatsko-ruskom remontu. Ove godine će se među izlagačima naći i organizatori ovogodišnjeg varaždinskog zrakoplovnog showa CIAV 2018 (Croatian International Airshow Varaždin 2018), koji će promovirati svoju, ove godine iznimno zanimljivu zrakoplovnu manifestaciju.

U odnosu na nedavno najavljeni program AIRVG-a, HRZ je, prema danas objavljenom rasporedu, suzio svoje djelovanje na showu. „Svi gosti air show-a bit će u mogućnosti pogledati ‘Kockicu’, MiG-21 dvosjed UMD te MiG-21Bis jednosjed. Izložena će biti i ‘osmica’ u ‘starting display-u’ sa svom pratećom opremom, te helikopter Bell, školski helikopter za temeljnu obuku. Pored njih posjetitelji će moći vidjeti i novi helikopter Kiowa Warrior OH-58D, a uz njega će biti školski avion Zlin, i sve to će se moći vidjeti na ‘starting display-u‘“, najavio je danas brigadir Stanko Hrženjak, načelnik Stožera HRZ-a. Kraćenja planiranog programa vidljiva su u letačkom dijelu – program će otvoriti padobranski skokovi pripadnika Specijalnih snaga i letački program MiG-a 21, a zatvorit će ga – kao i prošle godine – „Krila Oluje“ s punim programom od 25 minuta zračnih akrobacija. Unatoč najavi, u subotu će izostati demonstracija izbacivanja vode iz CL-415, kao i demonstracija leta na helikopteru OH-58D Kiowa Warrior.

U subotu je do ZTC-a organiziran besplatni autobusni prijevoz kružnom linijom, na sljedećoj ruti: ZTC – Sisačka ulica – Trg kralja Tomislava – Zagrebačka ulica – Ulica LJ. Posavskog – Matice hrvatske – Autobusni kolodvor – Sisačka ulica – ZTC. Autoturistovi autobusi počet će prometovati već u 10 sati i vozit će zaključno do 20 sati, prolazeći trasu svakih 30 minuta uz zaustavljanja na stanicama duž trase. Sam AIRVG počinje s programom u 11 sati, i trajat će do 20 sati.

Uvod u ovogodišnji AIRVG održat će se u petak, 18. svibnja, u prostorima velikogoričkog Veleučilišta, gdje je za 11 sati zakazano održavanje specijalizirane tribine pod nazivom „Hrvatska i zrakoplovstvo jučer, danas, sutra“. O raznim aspektima zrakoplovstva (vojnog i civilnog), zrakoplovnom školovanju i protuzračnoj obrani govorit će u nizu programskih blokova među ostalima i predstavnici HRZ-a, Hrvatskog generalskog zbora, Zrakoplovno tehničkog centra, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Croatia Airlinesa te Fakulteta prometnih znanosti.

Trenutna prognoza za subotu, 19. svibnja, prilično je dobra – djelomično sunčano, bez oborina, i malo toplije nego danas. Idealan dan za odlazak do ZTC-a gdje će, sudeći po prošlogodišnjem pionirskom događanju, i ove godine biti vrlo zanimljivo.

*Program od 11 do 14 sati – aviomodelari i dronovi

**Program je podložan izmjenama

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.