U subotu – Zrakoplovni dan u Velikoj Gorici

 

U subotu, 13. svibnja, na području Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici održat će se zrakoplovna izložba i pripadajući letni program, sve pod nazivom Zrakoplovni dan u Velikoj Gorici – AIRVG2017. Zrakoplovno-tehnički centar (ZTC), osim što je domaćin događanja, po prvi puta će otvoriti vrata svojih hangara, kako bi se posjetitelji upoznali s radom ovog središnjeg hrvatskog centra za održavanje zrakoplova HRZ i PZO. Svi zainteresirani moći će zaviriti u tri servisna hangara u kojima će im inžinjeri i mehaničari objasniti zadatke koje izvršavaju – preglede zrakoplova, motora i sustava, demontaže vitalnih komponenti, defektacija, NDT ispitivanja, zamjene komponenti, popravci strukture, zaštita od korozije, provjera vruće sekcije motora (HSI), obnova interijera i eksterijera, funkcionalna završna ispitivanja i drugo. U hangarima bi se trebali vidjeti protupožarni zrakoplovi Canadair CL-415, Air Tractor AT-802, te transportni helikopter Mil Mi-8.

U izlagačkom dijelu predstavit će se potpisnici Povelje prijateljstva “Grada zrakoplovstva” – HRZ i PZO, Međunarodna zračna luka Zagreb, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, ZTC, Croatia Airlines, Trade Air, Zrakoplovno-tehnička škola „Rudolf Perešin“, Veleučilište Velika Gorica, Aeroklub Velika Gorica, Grad Velika Gorica i Turistička zajednica Velike Gorice, te izlagači Hrvatsko zrakoplovno nastavno središte, SAAB, ECOS pilot School, Aviteh, Pan Aero servisi, Albatros pilotska škola, Aeroklub Zagreb, Zrakoplovni klub Plavi i drugi.

Na izložbi zrakoplova, tzv. static displayu, u zoni ZTC-a (hangari i pista) moći će se vidjeti niz zanimljivih vojnih i civilnih zrakoplova – MiG-21UMD, Mi-171Sh i Mi-8MTV-1, Canadair CL-415, Air Tractor AT-802, Seawind 300C, SR 20, C150 M, Piper PA-44-180, DV 20 Katana, i drugi. Pritom bi posebna atrakcija trebao biti MiG-21 evidencijskog broja 102, poznatiji kao ”Osvetnik Dubrovnika”, s kojim je pilot Ivan Selak 15. svibnja 1992. godine prebjegao iz JNA u Hrvatsku. Posljednjih godina ”Osvetnik Dubrovnika” propadao je u tzv. muzeju u 91. ZB HRZ na Plesu, izložen nemaru pojedinaca i utjecaju vremenskih nepogoda, no nedavno je napokon dogovoreno njegovo obnavljanje.

Letački program HRZ-a započinje u 14 sati preletom zrakoplova MiG-21UMD, a okončat će ga “Krila Oluje”, čiji je nastup planiran u 17:30 sati. Osim ovih dokazanih aduta HRZ-a, letački dio AIRVG2017 upotpunit će helikopteri Zrakoplovne jedinice Specijalne jedinice MUP-a EC-135- P2+, kao i veliki broj civilnih zrakoplova – Sinus 912, SF-25C Falke, HB-21, C172 N, G-109 – Grob, Piper Pa-18-150, EV-97R Eurostar i drugi.

Kružna autobusna linija do ZTC-a

Ulaz na AIRVG2017 i parkiranje za sve posjetitelje su besplatni, a besplatna je i autobusna linija koja će povezivati autobusne stanice javnog gradskog prijevoza u naselju Velika Gorica sa Zrakoplovno-tehničkim centrom. Besplatan prijevoz kružnom linijom odvijat će se na sljedećoj ruti: ZTC – Sisačka ulica – Trg kralja Tomislava – Zagrebačka ulica – Ulica LJ. Posavskog – Matice hrvatske – Autobusni kolodvor – Sisačka ulica – ZTC (autobus se zaustavlja na ZET-ovim stanicama na liniji). Autobus koji će prometovati na predmetnoj liniji bit će posebno označen, a u samo nekoliko minuta odvest će vas do vašeg odredišta. Polasci su svakih pola sata, a autobus će prometovati od 10 do 19 sati.

Organizator ovog prvog Zrakoplovnog dana je Grad Velika Gorica, suorganizator je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana, dok je domaćin, kako rekosmo ranije, Zrakoplovno-tehnički centar Velika Gorica. Čak i vremenska prognoza, po najnovijim podacima, garantira posjetiteljima lijep i ugodan dan u Velikoj Gorici.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.