U srijedu spektakl nad Zadrom

 

U srijedu, 22. ožujka, u Zadru se obilježava Dan 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO (javnosti poznate kao baza Zemunik), te ujedno i 25. obljetnica osnutka (21. ožujka 1992. – 21. ožujka 2017.). U sklopu obilježavanja ove okrugle obljetnice, pripadnici baze u Zemuniku pripremili su prigodni letački program koji će se održati ispred i iznad zadarske Rive (Obala kralja Petra Krešimira IV.). Program u kojem ukupno sudjeluje 28 različitih zrakoplova počinje u 12:15 (s predviđenim završetkom u 14:00), a letjet će 3 helikoptera Bell 206B, 1 helikopter Mi-8MTV, 3 aviona ZLIN 242L, 3 Air Tractora AT-802 i 3 Canadaira CL-415. Nakon mimoleta ovih zrakoplova, u zrak će se vinuti Krila Oluje u punom sastavu, a potom i posebni gosti – talijanska akro-grupa „Frecce Tricolori“, koja će na zadarskom nebu uvježbavati program za ovogodišnju letačku sezonu. Bit će to prava poslastica ne samo za zaljubljenike u zrakoplovstvo, već i za Zadar u cjelini. No dolazak Frecce Tricolora u Zadar samo je uvod u uvježbavanje ovogodišnjeg letačkog programa s našim Krilima Oluje.

Frecce Tricolori u Zeltwegu 2009. godine

Krila Oluje i Frecce Tricolori prošle su godine obilježili 10. obljetnicu profesionalne suradnje i prijateljskih odnosa, što datira još od prvog zajedničkog nastupa na ROIAS-u u Rumunjskoj sada već daleke 2006. godine. Prije otprilike godinu dana vođa akro-grupe Krila Oluje pukovnik Damir Barišić pokrenuo je inicijativu koja će ovih dana uroditi prvim zajedničkim uvježbavanjem programa. Tako u srijedu, 22. ožujka, Frecce Tricolori dolaze na uvježbavanje u Zadar, dok 04. ili 05. travnja Krila Oluje dolaze u uzvratni posjet u talijanski Rivolto. Tada će, barem prema postojećem planu, pripadnici obje akro-grupe zajedno letjeti u svojim zrakoplovima – piloti Krila Oluje u zadnjim kabinama zrakoplova MB-339PAN, a piloti Frecce Tricolora u našim PC-9M. Osim samog letenja, piloti obje akro-grupe će tijekom svojih jednodnevnih druženja uvježbavati sve elemente uobičajenog odlaska na međunarodne mitinge – planiranje međunarodnih letova, provedba međunarodnih preleta i izvedbu programa nastupa na lokacijama izvan RH. To je ujedno i prvi dolazak jedne inozemne akrobatske skupine u bazu Zemunik

Krila Oluje pripremaju se za polijetanje iz 91. ZB na Plesu

Uoči dolaska talijanske akrobatske grupe, vođa “Krila Oluje” pukovnik Damir Barišić ponosno ističe da se radi o jednom od najatraktivnijih događaja i za HRZ i PZO, ali prije svega za brojne posjetitelje koji će moći uživati u spektakularnim akrobacijama hrvatskih i talijanskih vojnih pilota.

“Iznimno mi je zadovoljstvo što po prvi put u Zadru možemo ugostiti jednu od najpoznatijih svjetskih akro-grupa, akro-grupu talijanskog Ratnog zrakoplovstva Frecce Tricolori. Prvi put smo zajedno sudjelovali na aeromitingu ROIAS 2006 godine u Rumunjskoj, što je ujedno bio i prvi međunarodni nastup „Krila Oluje“. “Frecce Tricolori” i “Krila Oluje” zajedno će uvježbavati svoje programe nastupa za sezonu 2017, a piloti obje akro grupe imat će prigodu letjeti sa svojim kolegama tijekom trenažnih letova”,

rekao je pukovnik Barišić. Frecce Tricolori izvest će iznad zadarske Rive trenažni let u trajanju od 30 minuta, kroz prikaz uvježbavanja određenih segmenata svog letnog programa u 2017. godini.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.