Počinje obilježavanje 25. obljetnice HRZ i PZO

 

Od danas (srijeda, 07. prosinca) pa zaključno do subote traje obilježavanje 25. obljetnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Početna manifestacija je upravo danas, i to u galeriji MORH-a „Zvonimir“ (Bauerova 33, Zagreb), gdje se u 17 sati otvara izložba fotografija maštovito nazvana „25. godina HRZ i PZO“. Nizom fotografija prikazat će se povijest HRZ i PZO u razdoblju od 1991. do danas. Zainteresirani građani izložbu mogu pogledati do 15. prosinca, radnim danom, od 10 do 18 sati. Ulaz je slobodan.

Za danas je još zakazan i koncert Orkestra OS RH i ViS-a Ad Astra, koji će se isključivo za uzvanike održati u Domu HV „Zvonimir“, Stančićeva 6.

U četvrtak nema nikakvih događanja, ali će se zato u petak, 09. prosinca, održati središnja svečanost povodom 25. obljetnice HRZ i PZO. Mjesto događanja je vojarna „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu, a ulaz je dozvoljen isključivo uzvanicima i medijima. Osim prigodnih obraćanja i glazbenog programa u izvedbi Klape HRM-a „Sveti Juraj“ uz pratnju Orkestra OS RH, bit će upriličen letački program, te TT zbor na tlu.

Ovo posljednje je tek uigravanje za prvi pravi Dan otvorenih vrata vojarne na Plesu, koji će se održati u subotu, 10. prosinca. Svim zainteresiranima vrata će biti otvorena od 10 do 14 sati, a osim zrakoplovnog taktičko-tehničkog zbora i letačkog programa očekuje ih u posljednje vrijeme zvijezda gotovo svake vojne priredbe – računalni simulator letenja (postavljen u objektu broj 17). Vrijeme će u subotu biti lijepo i sunčano, pa će publika moći uživati u letnim programima Zlinova, helikoptera Bell i Mi-171 Sh, MiG-a (solo display) i, naravno, Krila Oluje. Točna satnica letova nije zadana, ovisit će o civilnoj gužvi na nebu, ali ljubitelji letenja doći će na svoje. TT zbor će biti prilično bogat i zanimljiv, i to jednako za poštovatelje HRZ-a, kao i za ljubitelje protuzračne obrane. Uz nešto sreće, možda do Plesa navrati i pokoji novitet, odn. OH-58D, kako bi i zagrebačka publika mogla konačno razgledati „moćne helikoptere“, kako Kiowama tepaju mainstream mediji.

Dosadašnji dani otvorenih vrata u 93. ZB u Zemuniku vrlo su popularni i iznimno dobro posjećeni, a na posljednjoj takvoj manifestaciji povodom Dana obrane grada Zadra u Zemunik je došlo oko 10.000 ljudi. Ni Zagreb i okolica neće, nadamo se, iznevjeriti, pa očekujemo gužvu na Plesu u subotu, od 10 do 14 sati. Svakako dođite!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.