U četvrtak nenadani nastavak proslave Dana 93. ZB

 

Iako je prvotno bilo planirano da se 25. obljetnica 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a u Zemuniku kod Zadra obilježava tijekom dva dana programa, u te se planove danas umiješala viša sila. Zahvaljujući neočekivano lošem vremenu na sjeveru Italije, proslava se praktično produžila i na treći dan, tj. na sutra – četvrtak, 23. ožujka – kada se ipak oko 13 sati očekuje izvođenje letačkoga programa proslavljene akrobatske skupine Talijanskog ratnog zrakoplovstva „Frecce Tricolori“ na nebu iznad Zadra.

Da podsjetimo. Jučer je spomenuta proslava imala svoj službeni dio, tijekom kojega je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan služio misu, vijenci za poginule i umrle pripadnike bili su položeni kod Spomen križa na mjesnom groblju Sukošan-Debeljak, a posebno je obilježena i 24. obljetnica pogibije šestorice iz 93. ZB, stradalih u ožujku 1993. u obrani crta dostignutih u operaciji Maslenica (jednog od najtragičnijih događaja iz Domovinskog rata na prostorima Zadarskog bojišta). Na stajanci u okviru vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ nastavljen je svečani program, tijekom kojeg su se okupljenima obratili brigadni general Miroslav Kovač (izaslanik načelnika GS OS RH i zapovjednik HRZ-a i PZO), te brigadir Karol Lučan (zapovjednik 93. zb). Kraj programa za prvi dan proslave predstavljao je koncert Folklornog ansambla „Linđo“ u zadarskom HNK-u.

General Kovač je istaknuo porast broja domaćih školovanih pilota i zrakoplovnih tehničara, kao i stranih polaznika obuke. Uz prisjećanje na Domovinski rat, osvrnuo se i na prihvat helikoptera Kiowa Warrior kao novi izazov te motiv za daljnji razvoj, napomenuvši: „Od vas tražim da se u potpunosti posvetite profesionalnom i odgovornom obnašanju svojih dužnosti, poštivanju crte zapovijedanja i rukovođenja te osobnom usavršavanju i stjecanju dodatnih znanja i iskustava“.

Uz slične naglaske, od brigadira Lučana se čuo osvrt i na ostale bitne djelatnosti letača 93. ZB – prvenstveno gašenje požara iz zraka, hitne medicinske letove, te akcije traganja i spašavanja. Nije manje važno ni sudjelovanje u međunarodnim mirovnim operacijama (Afganistan i Kosovo), kao ni provođenje obuke na međunarodnoj razini. Lučan je tu posebno istaknuo hrvatsko-češko-mađarski program obuke zrakoplovnih mentorskih timova u okviru NATO inicijative Smart defence, te školovanje pilota iz Sultanata Omanpilota helikoptera iz Češke Republike – koja se provode na komercijalnoj osnovi. Nije se moglo zaobići ni nabavku 16 izvidničko-borbenih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, za koje će skori početak letačke obuke predstavljati prvi puta da 93. zrakoplovna baza dobiva i borbenu komponentu. Nakon toga, Karol Lučan se osvrnuo i na „Krila Oluje“, proslavljenu domaću akrobatsku skupinu, koja je prethodnu godinu završila s prestižnim priznanjem kvalitete dobivenim u Velikoj Britaniji.

Na kraju je Lučan napomenuo: „Siguran sam kako će zadaće koje su pred nama dati novi zamah u razvoju 93. zrakoplovne baze, kako kroz nove obučne procese tako i opremanja i ulaganja u svekupnu infrastrukturu kako bi uistinu postali baza izvrsnosti u svim njezinim segmentima“.

Drugi dan proslave i neočekivani nastavak

Obilježavanje dana 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO nastavljeno je danas na nebu iznad zadarske Rive, malo iza podneva, gdje je u prigodnom letačkom programu sudjelovalo ukupno 19 aviona i helikoptera iz sastava HRZ i PZO. Uz mimolete formacija po 3 helikoptera Bell-206 i Mi-8MTV, te ZLIN-ova i vatrogasnih letjelica Air Tractor i Canadair, najviše je pažnje, kao i obično, pobudio polusatni akrobatski program proslavljene domaće skupine „Krila Oluje“.

Iako se za ovu priliku najavljivalo i sudjelovanje gostiju iz Talijanskog RZ, točnije akrobatske grupe „Frecce Tricolori“, do toga nažalost nije došlo. Naime, složeni meteo-uvjeti otegli su njihovo polijetanje iz Italije, tako da za sada izgleda da će ova zanimljiva vojna proslava prilično neočekivano dobiti i svoj treći dan programa. Dok se pristizanje talijanske akrobatske grupe „Frecce Tricolori“ očekuje sutra tijekom ranoga jutra, njihovo je javno programsko gostovanje sada zakazano za sutra, četvrtak 23. ožujka 2017. godine, u 13,00 sati.

Inače, akrogrupe „Krila Oluje“ i „Frecce Tricolori“ su prošle godine obilježile 10. godišnjicu svoje profesionalne suradnje i prijateljskih odnosa, koja datira još od 2006. te njihova prvog zajedničkog nastupa na priredbi ROIAS u Rumunjskoj. Aktualnu inicijativu o zajedničkom uvježbavanju programa potaknuo je pukovnik Damir Barišić, vođa skupine „Krila Oluje“, koji posjet talijanskih kolega opisuje kao jedan od najatraktivnijih događaja kako za HRZ i PZO, tako i za brojno građanstvo koje će sutra moći uživati u spektakularnim zračnim akrobacijama.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.