“Frecce Tricolori” – sjajan oproštaj pukovnika Barišića

 

Divan sunčani dan i još bolji spektakl talijanske akro-grupe „Frecce Tricolori nad Zadrom! Time je jučer završilo trodnevno obilježavanje 25. obljetnice 93. ZB HRZ i PZO u Zemuniku, koje je u početku bilo planirano kao dvodnevno događanje. No magla u talijanskom Rivoltu, matičnoj bazi „Frecce Tricolori, spriječila je njihovo polijetanje i sudjelovanje na završnom dijelu programa povodom Dana ZB, pa je njihov dio programa prebačen za dan kasnije, u četvrtak ujutro. To je prilično ožalostilo brojnu zainteresiranu publiku koja je do Zadra potegnula kako bi vidjela i slavne Talijane na djelu, no u četvrtak domaćih gledatelja ipak nije nedostajalo. Štoviše, tijekom polusatnog programa uvježbavanje „Frecce Tricolori zadarska Riva i obližnji Forum bili su puni ljudi.

Dolazak Frecce Tricolora u Zemunik

„Frecce Tricolori, ili službeno nazvani „313° Gruppo Addestramento Acrobatico, akrobatska su grupa Talijanskog ratnog zrakoplovstva, osnovana daleke 1961. godine. Baza im je u Zračnoj bazi Rivolto, u sjeverno-istočnoj Italiji, nedaleko Udina. To je, prema riječima zapovjednika grupe, bojnika Mirca Caffellija, vrlo blizu našeg Zadra, do kojeg im je trebalo tek oko 40 minuta leta. Stigavši do Zadra negdje iza pola 10 ujutro, najprije su napravili kratak prelet iznad grada koji je bojnika Caffellija podsjetio na primorska mjesta u Italiji, poput Chioggiae kod Venecije, da bi se potom zaputili prema Zemuniku, gdje ih je čekala od kamenčića temeljito očišćena stajanka. Budući da bi im takvi ostaci na mjestu slijetanja i polijetanja mogli napraviti prilične probleme, prethodnicu talijanske akro-grupe činilo je i vozilo s opremom za uklanjanje takvih i drugih eventualnih manjih prepreka, koje je svoj posao napravilo prije dolaska „Frecce Tricolori.

——————-

——————-

Piloti „Frecce Tricolori predvođeni zapovjednikom, bojnikom Caffellijem i vođom „Krila Oluje, pukovnikom Barišićem

Po slijetanju 9 od ukupno 10 zrakoplova, pilote Talijanskog ratnog zrakoplovstva pozdravio je vođa naše akro-grupe „Krila Oluje, pukovnik Damir Barišić, inicijator i glavni organizator ovog posjeta. „Nama je izuzetno zadovoljstvo, pošto su nam dugogodišnji prijatelji, da ih imamo danas tu u Zadru“, rekao je Barišić, objasnivši i što ga je motiviralo da inicira ovakav tip suradnje s jednom od najboljih akro-grupa u svijetu:

„Ovo je tradicija u svijetu već odavno i to je među drugim grupama uobičajeno da se piloti na ovakav način razmjenjuju i posjećuju. Na žalost, mi smo tek sada uspjeli pokrenuti to i nadam se da će to postati praksa. Dapače, bilo bi super kad bi oni svake godine ovako na jedan dan navratili tu do nas, do Zadra, mi do njih, evo – nadamo se“.

Zapovjednik „Frecce Tricolori– bojnik Mirco Caffelli

I njegov talijanski kolega, bojnik Mirco Caffelli, izrazio je nadu da će do ovakvog posjeta doći i sljedeće godine, pritom izrazivši veliko divljenje prema svojim domaćinima, skupinom „Krila Oluje:

„Vidjeli smo ih kako lete u Zeltwegu i u Fairfordu – oni su zaista nevjerojatni. Ja sam u ‘Frecce Tricolori’ od 2007. i gledao sam te dečke iz ‘Krila Oluje’ i oni su zaista sjajni.“

Osnovna razlika između ove dvije grupe, rekao je Caffelli, je u broju zrakoplova – „Frecce Tricolori imaju ukupno 10 mlaznih zrakoplova, a „Krila Oluje6 propeleraca (PC-9M). Od 1982. „Frecce Tricolori lete na zrakoplovima Aermacchi MB-339 PAN, koji bi trebao biti zamijenjen nešto novijim avionom istog proizvođača, Alenia Aermacchi iz Varesea. No sam bojnik Caffelli jučer je priznao da se ta promjena neće dogoditi „u skorije vrijeme“, a prema planu, računa se da bi razdoblje uvođenja bilo negdje između 2017. i 2020. godine.

Točno u 13 sati, „Frecce Tricolori“ pojavili su se nad gradom – od u Zemunik pristiglih 9 zrakoplova, na nebo iznad Rive doletjelo je njih 7. Nije se radilo o standardnom letačkom programu, već samo o vježbi, najavio je ranije zapovjednik grupe bojnik Mirco Caffelli: „Danas ćemo samo vježbati jer još nismo počeli sa svojom letačkom sezonom. Sezona nam počinje 1. svibnja, pa danas samo vježbamo“. Iako pritom nisu koristili dim u bojama talijanske zastave, rezerviran isključivo za nastupe, već samo „običan“, njihov je nastup bio spektakularan. Opisujući što ih čini najvećom svjetskom akro-grupom, bojnik Caffelli izdvojio je nekoliko elemenata, koje su u rano poslijepodne talijanski piloti prikazali pred Zadranima:

„Mi imamo puno dobrih manevara, glavna stvar je da letimo u 10 zrakoplova. Prilično je sjajno da letimo tako blizu jedan drugome. Imamo ‘bombu’, to je naš najpoznatiji manevar, koji je kao luping formacija prema zemlji i rasprsnemo se u 9 različitih smjerova. Također imamo i novi manevar, koji smo uspjeli isplanirati tijekom 2015., koji se zove ‘scintilla’, ‘iskra’ “.

——————

——————

Uz glazbenu podlogu Luciana Pavarottija, nastup grupe na talijanskom i hrvatskom jeziku komentirala je službena komentatorica i glasnogovornica skupine „Frecce Tricolori“, poručnica Liberata D’Aniello.

Uz pilote „Frecce Tricolori“, u zadnjim kabinama dva zrakoplova smjestila su se i dva pilota „Krila Oluje – pukovnik Damir Barišić i natporučnik Darko Belančić. Ta je zamjena bila planirana tek za uzvratni posjet Krila Oluje talijanskim kolegama 04. travnja, ali budući se za to ukazala prilika već jučer, pukovnik Barišić priznao je pred novinarima da mu je osnovni cilj ući u kokpit, prepustiti se i uživati u letu s „Frecce Tricolori“. Upravo je on posljednjih godinu dana radio na dolasku talijanske akro-grupe u Zadar, i taj će posjet, igrom slučaja, biti točka na „i“ njegove sjajne karijere pilota u grupi „Krila Oluje.

Motivi tri boje i strijela odražavaju se na ukrasima talijanskih letjelica te pilotskih kaciga

„Jučer (u srijedu, 22. ožujka, op.ur.) je bio moj zadnji veliki nastup pred domaćom publikom i ne mogu zamisliti bolji oproštaj od ovoga“,

rekao je pukovnik Damir Barišić, najavivši kako bi novog vođu „Krila Oluje, natporučnika Belančića, možda moglo dočekati nešto slično:

„Pa imamo jedno iznenađenje, možda već sljedećeg mjeseca tu opet u Zadru, ali to ćemo za sad ostavit ovako – nek’ bude iznenađenje“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.