U Poljskoj i Litvi vježba se punom parom

 

Dok je Litva prošloga tjedna svečano obilježavala 100 godina neovisnosti, vojnici iz sastava tamošnje multinacionalne borbene skupine NATO ojačane Prednje prisutnosti provodili su vježbe i obuke zbog kojih se i nalaze u nama dalekoj Litvi. Tako su i pripadnici 1. HRVCON-a prošloga tjedna uskakali iz vježbe u vježbu. Najprije su tijekom vikenda, od petka 09. veljače do nedjelje 11. veljače, hrvatski vojnici vježbali s pripadnicima dobrovoljačkih obrambenih snaga okruga Dainava. Radi se o dobrovoljačkoj jedinici koju čine vojnici-dobrovoljci i pripadnici aktivne pričuve, te je sastavni dio Dobrovoljačkih jedinica  Litavskih oružanih snaga (Krašto apsaugos savanorių pajėgos – KASP).

Prvoga dana vježbe, u petak 09. veljače, dobrovoljci iz sastava KASP Dainava upoznavali su se s planiranim tijekom i ciljevima vježbe, a instruktori su održali kratki tečaj o pripremanju, planiranju i izvođenju operacija. Nakon obuke, teorijski dio trebalo je primijeniti i u praksi, na terenima vojnog poligona Gaižiūnų. Da bi vježba bila što uvjerljivija, dobrovoljci iz KASP-a na poligonu su se susreli i s „pravim neprijateljima“, koje su glumili pripadnici 1. HRVCON-a iz sastava multinacionalne borbene skupine NATO eFP, zajedno s borbenom tehnikom i oklopnim vozilima Patria. Prilikom evaluacije vježbe, ovakva suradnja s 1. HRVCON-om ocijenjena je vrlo pozitivno, jer su litavski dobrovoljci i pričuvnici imali priliku upoznati se s ovakvom borbenom tehnikom i njenim karakteristikama, kao i steći iskustva u borbi protiv oklopnih vozila. Saveznički, u ovom slučaju hrvatski vojnici, imali su pak priliku vidjeti taktiku malih grupa u borbi protiv oklopnih vozila. Najavljeno je da će se slične vježbe sa savezničkim vojnicima održavati i ubuduće, te su na samom kraju vježbe izmijenjeni prigodni pokloni.

Vikend još nije ni završio, a pripadnici 1. HRVCON-a u Litvi započeli su novu vježbu – od 11. do 17. veljače provedena je obuka osvježenja u provedbi zadaća u naseljenom području. Ovo je nastavak obučnog ciklusa provedbe obuke osvježenja pojedinca, desetina i vodova u djelovanju u uvjetima smanjene vidljivosti i djelovanju u naseljenom području. Tijekom vježbe bile su angažiranje sve sastavnice satnije. Osim toga, provedeno je i gađanje u noćnim uvjetima. Unatoč teškim vremenskim uvjetima, svi vodovi su uspješno proveli pripremu, provedbu i raščlambu nakon djelovanja, a ocjenjivači su bili iznimno zadovoljni postignutim rezultatima. Pripadnici pješačkog voda proveli su i testiranje opreme za boravak u ekstremno hladnim uvjetima, boravkom na otvorenom ­na temperaturi od -8ºC. Vijesti iz Litve kažu da se oprema pokazala iznimno kvalitetnom, te su svi pripadnici voda bez problema proveli noć u hladnim litavskim uvjetima.

Za to vrijeme u Poljskoj, od početka proteklog tjedna, hrvatski vojnici iz sastava američke borbene skupine NATO eFP, započeli su vježbu „Puma-1-18“. Prošlog ponedjeljka, 12. veljače, na vojnom poligonu Bemowo Piskie održana je svečana ceremonija otvorenja ove dvotjedne vježbe, tijekom koje se uvježbava interoperabilnost NATO borbene skupine u Poljskoj i višeg zapovjedništva, 15. giżycke mehanizirane brigade. Glavnina aktivnosti u vježbi „Puma“ – uključujući i bojevo gađanje iz svih vrsta naoružanja – odvija se tijekom ovoga tjedna, od ponedjeljka 19. veljače do petka, 23. veljače.

*Photo:  Lietuvos kariuomenė/vyr. srž. Romas Eidukevičius, 1. HRVCON eFP BG LTU – DEU, U.S. Army/Capt. Gary Loten-Beckford/22nd Mobile Public Affairs Detachment

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.