Jačanje odnosa pred odlazak OS RH u Litvu i Poljsku

 

Kako se primiče početak angažmana pripadnika OS RH u NATO-aktivnostima iz okvira jačanja prednje prisutnosti na istoku Europe, tako su se zaredali i protokolarni susreti s poljskim i njemačkim dužnosnicima. Budući da za 10-ak dana hrvatski vojnici odlaze u Poljsku, u ponedjeljak, 2. listopada, u Ministarstvo obrane RH došao je poljski ministar obrane Antonio Macierewicz, zahvalivši se tom prilikom na „iskazanoj savezničkoj solidarnosti“ i pohvalivši OS RH kao „izuzetno cijenjene u Poljskoj kao ogledan primjer vojničke stručnosti i ljubavi prema domovini“. Dva dana kasnije, red je došao na Nijemce, pod čijim će zapovjedništvom hrvatski vojnici biti angažirani krajem godine na istoj takvoj NATO-misiji u Litvi.

Pripreme za NATO eFP

Nakon što je zamjenik zapovjednika Kopnene vojske SR Njemačke general pukovnik Carsten Jacobsten u utorak, 3. listopada, prisustvovao vojnoj vježbi „Udar 17“, kada se osobno uvjerio u spremnost pripadnika OS RH za misiju u Litvi, jučer je u posjet Hrvatskoj došla njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen. Glavni naglasak njenog posjeta također je bio na suradnji s RH i angažmanu OS RH u misijama i operacijama, prije svega onima pod NATO-kapom, a potom i Europske unije. „Ovdje sam da iskažem veliko poštovanje za visoki angažman Hrvatske, kako u NATO savezu, tako i u Europskoj uniji, posebno u pogledu brojnosti hrvatskih vojnikinja i vojnika koji su iz sastava Hrvatske vojske angažirani u misijama u Afganistanu, na Kosovu, a uskoro i u Litvi“, rekla je Ursula von der Leyen, a ni njen hrvatski kolega nije joj ostao dužan u komplimentima. Njemačka je naš ključan europski partner u području obrane i sigurnosti, izjavio je Krstičević: „Zajedno smo u Afganistanu, na Kosovu, i u borbenoj skupini Europske unije. Jako nam je drago da će hrvatski vojnici u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti biti u borbenoj skupini u Litvi pod njemačkim vodstvom. To je još jednom potvrda našeg prijateljstva i savezništva“.

U sklopu vojne vježbe „Udar 17“ provedeno je i nacionalno ocjenjivanje svih sastavnica 1. HRVCON-a za sudjelovanje u NATO-aktivnosti u Litvi. Ocjenjivanje je provelo 66 certificiranih ocjenjivača prema elementima sustava za ocjenjivanje borbene spremnosti CREVAL (Combat Readiness Evaluation“, uz prisutnost 4 časnika-supervizora iz GS OS RH, 2 predstavnika Inspektorata obrane i 4 NATO-promatrača. Desetak hrvatskih vojnika koji će uskoro otići put Litve dočekalo je ministricu obrane i na Krešimirovom trgu. „Upravo sam imala priliku razgovarati s vojnicima koji se spremaju za angažman u Litvi. Isto tako prenosim svoje čestitke na certifikatima. Angažman u Litvi je jedan vrlo važan korak, kako za Litvu tako i za naše hrvatske prijatelje, jer ćemo imati priliku zajedno vježbati i tako poboljšati interoperabilnost vojske, i izgraditi još uže prijateljske odnose. Tu je važno istaknuti da se na Hrvatsku uvijek možemo pouzdati“, napomenula je Ursula von der Leyen.

A onda i EU…

Dio 1. HRVCON-a u Litvi

Osim o NATO-aktivnostima, druga tema razgovora bile su aktivnosti pod okriljem Europske unije. „Razgovarali smo kako još više ojačati europsku obranu. Hrvatska 2020. predsjeda Europskom unijom, a iza nas predsjeda SR Njemačka, tako da i u tom kontekstu smo razgovarali kako partnerski i prijateljski unaprijediti našu obrambenu suradnju. Konkretno je dogovoreno da stručna skupina s jedne i druge strane pripremi okvir za još jače i čvršće obrambeno povezivanje“, najavio je Krstičević. O europskim temama i budućnosti europske obrambene politike Ursula von der Leyen razgovarala je ne samo sa svojim hrvatskim kolegom, već i s premijerom Andrejem Plenkovićem. „Složili smo se oko toga da Europa treba zajedničku obrambenu politiku. Spomenuli smo razne izazove koji nam predstoje. U proljeće smo ustrojili zajedničko europsko zapovjedno središte, a koncem godine krećemo u uspostavu Stalne strukturirane suradnje, tzv. PESCO“. PESCO je trenutno u fokusu niza europskih ministara, pa je to bila tema razgovora i slovenske ministrice obrane Andreje Katič sa švedskim kolegom Peterom Hultqvistom, prilikom njegove nedavne turneje Slovenija-Hrvatska-Mađarska. „Iskustvo je pokazalo da je sada pravo vrijeme da se pokrenu europski projekti koje ćemo onda unaprijediti 2020. godine. Utoliko je ovaj posjet bio zapravo i prigoda da se osvrnemo na zajedničku budućnost“, rekla je von der Leyen, ostavljajući prostora da se o konkretnim inicijativama tek počnu voditi konkretniji razgovori.

Vojna industrija

Ovo je bio prvi posjet nekog njemačkog ministra obrane Hrvatskoj nakon punih 10 godina, te prvi posjet nekog ministra obrane za kojeg je u prostorima MORH-a priređen mali TT –zbor i prigodni susret s izabranim proizvođačima hrvatske obrambene industrije. Tako je njemačku ministricu dočekala mini delegacija na čelu s direktorom Agencije Alan Ivicom Nekićem, a koju su činili predstavnici tvrtki DOK-ING, KROKO, Šestan-Busch, HS Produkt i Đuro Đaković. Ursula von der Leyen zaista je pokazala interes za vodeće predstavnike domaće industrije i prikazane proizvode, te je napomenula da „hrvatsku obrambenu industriju treba staviti u širi europski kontekst. Radi se o srednjim i malim poduzećima koji imaju važno mjesto u europskom gospodarstvu“, a upravo takva, mala i srednja poduzeća čine i okosnicu njemačkog gospodarstva, rekla je njemačka ministrica obrane. No ovaj mini-prikaz imao je još jednu svrhu, koju je naznačio ministar Krstičević: „Ja se nadam da tu ima puno prilike za suradnju i dogovorili smo se da ćemo napraviti jednu poslovnu konferenciju gdje bi upravo još bolje i više povezali obrambene industrije Njemačke i Hrvatske“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.