TT zbor u Litvi, čn Petek u Poljskoj

 

U nedjelju, 11. ožujka, u Litvi je održana dvostruka svečanost – proslavljala se 27. obljetnica neovisnosti i Dan dobrovoljnih snaga nacionalne obrane. U svečanostima su sudjelovali i pripadnici multinacionalne borbene skupine NATO ojačane Prednje prisutnosti, prvo u svečanom mimohodu snaga, a potom i na izložbi opreme i naoružanja. Mehanizirana pješačka brigada Iron Wolf (Geležinis Vilkas), u čijem sastavu se nalaze NATO snage, otvorila je svoja vrata svim zainteresiranim posjetiteljima, koji su s posebnim zanimanjem prilazili hrvatskim vojnicima, kao pripadnicima borbene skupine koji dolaze iz najjužnije i najtoplije od svih zemalja iz sastava NATO eFP BG u Litvi.

1. HRVCON na TT zboru prezentirao je BOV Patria CRO (Photo: Lietuvos Kariuomene/Vitalij Otkinskij i Rūtos Šaltmerytės)

Litavci su pripadnike 1. HRVCON-a najviše ispitivali je li im hladno u Litvi (Photo: 1. HRVCON)

Vojnici NATO eFP BG u utrci oko Rukle (Photo: Geležinis Vilkas/Ieva Budzeikaitė)

Također, dva dana ranije, u petak 9. ožujka, povodom Dana neovisnosti održana je i tradicionalna utrka oko grada Rukla u kojoj su, uz pripadnike OS Litve, sudjelovali i pripadnici oružanih snaga svih sastavnica tamošnje borbene skupine (Njemačka, Nizozemska, Norveška i Francuska). Ruta je bila dugačka četiri kilometra, a svaki od vodova nosio je zastavu zemlje iz koje dolazi. Ideja o utrci začeta je 2012. godine, a sada je prvi puta da je prerasla okvire litavskih OS, te da u njoj sudjeluju i vojnici zemalja-saveznica.

 

Za to vrijeme u Poljskoj…

Jučer, 12. ožujka, bilo je živo i u borbenoj skupini NATO eFP u Poljskoj, koju je u bazi Bemowo Piskie posjetio prvi dočasnik NATO Savezničkog zapovjedništva za operacije, časnički namjesnik Davor Petek. Petek se na licu mjesta uvjerio u sposobnosti vojnika borbene skupine na terenu, te je iz prve ruke čuo njihova iskustva iz obuke i uvježbavanja unutar NATO eFP BG. Nekadašnji prvi dočasnik OS RH posebno se zadržao u razgovoru s pripadnicima 1. HRVCON-a razmještenima u Poljskoj.

*Photo: 15. Gizycka Brygada Zmechanizowana, Facebook/NATO NCO

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.