3. HRVCON u Poljskoj – radno i užurbano

 

Unatoč snijegu i hladnoći, 3. HRVCON u borbenoj skupini u Poljskoj radi punom parom. U sklopu zadaća i aktivnosti ojačane Prednje prisutnosti NATO-a na istoku Europe, iz Poljske su jučer stigle svježe fotografije s priprema 3. HRVCON-a za novo gađanje višecijevnim lanserom raketa M-92 „Vulkan“. Radi se o pripremama za operaciju „Raider Lightning“, zamišljenu kao seriju vježbi bojnih gađanja u dnevnim i noćnim uvjetima. Cilj ove vježbe je poboljšanje operacija borbene spremnosti na bilo kojem terenu i u bilo kojim okolnostima. Inače, na samom kraju prošle godine, 28. prosinca 2018., održano je svečano postrojavanje pripadnika „Borbene grupe – Poljska“ (BGP), tijekom kojeg su američkim vojnicima uručena promaknuća i pohvale, a najzaslužnijim pripadnicima poljske borbene skupine i prigodne kovanice. Među vojnicima koji su dobili „coin“ je i pripadnik 3. HRVCON-a Igor Đeri, poslužitelj u 1. vodu Bitnice SVLR.

Pripadnici 3. HRVCON-a i prošloga su tjedna bili izuzetno aktivni – u petak, 11. siječnja, na području poligona Bemowo Piskie proveli su svoju prvu orijentacijsku topo-hodnju. Cilj hodnje bio je podizanje motoričke spremnosti vojnika, te provjera sposobnosti orijentacije na zemljištu uz pomoć karte i kompasa. Samo dan ranije, u četvrtak 10. siječnja, na strelištu poligona Bemowo Piskie pripadnici 3. HRVCON-a sudjelovali su u gađanju iz osobnog naoružanja – automatske puške PA md. 86 kalibra 5,45 mm, u organizaciji rumunjskih Oružanih snaga.

Inače, tijekom ovotjednog posjeta poljskog ministra obrane Hrvatskoj, Mariusz Błaszczak pozvao je svog hrvatskog kolegu Krstičevića da (ponovno) posjeti hrvatske vojnike u Poljskoj.

*Photo: U.S. Army/Sgt. Sarah Kirby

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.