HS Produkt u francuskom finalu

 

Kako se čuje iz francuskih medija, hrvatski pištolji HS Produkta iz Karlovca ušli su u uži izbor za novo službeno naoružanje francuske vojske. Riječ je o javnom natječaju kojeg je francusko Ministarstvo obrane raspisalo putem svog Glavnog direktorata za naoružanje (Direction générale de l’armement – DGA) 2. ožujka ove godine. Ovaj natječaj predstavlja dio šireg francuskog nastojanja za modernizacijom lakog pješačkog naoružanja, u čijem sklopu je do sada bila birana nova jurišna puška (krajem 2016. izabrana H&K HK416 u varijanti HK416F), a planira se i novi snajper – i kojim se sada traži zamjena za dosadašnje službene pištolje MAC/MAS 50 (PA modèle 1950), te PAMAS G1. Novi vojni pištolj kojeg se planira pribaviti francuske vlasti nazivaju bilo PSA (Pistolet Semi-Automatique) ili PANG (Pistolet Automatique Nouvelle Génération). Kako se čulo, Francuska tu želi za početak kupiti 75.000 komada tog novog službenog pištolja u kalibru 9*19 mm, zajedno s opsežnim paketom streljiva (ukupno 51 milijun komada raznih vrsta), rezervnih dijelova i pribora – među ostalim 15.000 kompleta pomoćnog pribora (svjetla i laserski označivači cilja) s pripadajućim kutijama, 7.000 prigušivača, te još i 9.000 primjeraka vježbovnih pištolja, 25.000 tvrdih kofera za pištolje, kao i 800 uređaja za upucavanje spomenutih laserskih označivača.

PA MAC 50

Ovaj se javni natječaj višekratno najavljivalo još od 2016. godine, a još u listopadu 2017. tadašnji načelnik Stožera francuskih Kopnenih snaga (Chef d’état-major de l’Armée de terre – CEMAT,) stožerni general Jean-Pierre Bosser, upozoravao je na važnost ove nabave i izražavao želju da se taj posao okonča do 2022. godine. Iako ova tema nije bila izrijekom spomenuta u francuskom Zakonu o vojnom planiranju za razdoblje 2019. do 2025. godine (donesenom 13. srpnja 2018. godine), dio povećanih sredstava u obrani očigledno je bio odvojen i za obnovu fonda vojnih pištolja u francuskim Oružanim snagama. Kako smo već spomenuli, pripadajući javni natječaj je bio raspisan 2. ožujka ove godine, a ponude su morale biti dostavljene zaključno do 12. travnja.

HS-Produkt XDM-9 5,25″ 9x19mm

Jedan od uvjeta natječaja bio je i da ponuđači imaju godišnji promet od preko 30 milijuna eura, dok isporuka čitave tražene količine opreme i usluga mora biti obavljena u 48 mjeseci od sklapanja ugovora. Sve ove uvjete zadovoljava karlovački HS Produkt, ohrabren ulaskom u finale izbora za novu francusku jurišnu pušku krajem 2016. godine, te prošlogodišnjim uspjehom oko prodaje svojih pištolja Autonomnom operateru pariškog transporta. Zato i ne čudi da je samo koji dan po predaji ponude ozbiljno sudjelovanje HS Produkta na ovom natječaju za portal Obris.org potvrdio i njegov direktor Željko Pavlin na sajmu ASDA 2019 u Splitu. I stvarno, već krajem rujna čulo se kako je izbor međunarodnih ponuđača u ovom velikom francuskom natječaju sužen na tri (iz Austrije, Češke i Hrvatske).

Licencno u Francuskoj proizveden PA MAS G1S

Ovim će natječajem biti zamijenjeni dosadašnji vojni pištolji MAC/MAS 50, kojih je između 1950. i 1978. proizvedeno oko 350.000 primjeraka. Njih je do 1968. proizvodila državna tvornica MAC (Manufacture d’armes de Châtellerault), a onda do travnja 1978. francuska državna tvornica MAS (Manufacture d’armes St. Etienne). Upravo su oni kasnije proizvodili i francuske službene pištolje PAMAS G1 – licenciranu kopiju ponešto modificiranog pištolja Beretta 92F – kojih je od uvođenja u službenu uporabu 1989. godine (prvo kod francuske žandarmerije, a tek postupno i u raznim granama Oružanih snaga) do zatvaranja tvornice MAS 2001. godine bilo proizvedeno oko 100.000 komada. Nakon toga, proizvodnja PAMAS G1 bila je nastavljena unutar koncerna GIAT Industries, koji je na ovom oružju i ranije radio poboljšanja.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.