Rumunjska: Beretta umjesto HS Produkta

 

Gostujući prošlog četvrtka, 17. siječnja, na televiziji Antena 3, rumunjski ministar gospodarstva Niculae Badalau potvrdio je završetak potrage Republike Rumunjske za novom puškom svojih Oružanih snaga, kao i traženja partnera s kojim će se surađivati u tom velikom poslu. Badalau je, naime, izjavio:

„Uvjereni smo 60% da će Rumunjska proizvoditi novo naoružanje, generacija 4, s Berettom. Proizvodit će se u Plopeniju, imali smo pregovore i oni su izabrali lokaciju. U prvoj fazi, mi ćemo sudjelovati s više od 30% vlastitih komponenti, jer je sasvim jasno da ne možemo sve proizvesti u ovoj prvoj fazi. Mislim da ćemo potpisati ugovor do ljeta, i da ćemo u jesen izraditi prve primjerke“.

Izbor je, rekao je dalje Badalau, napravljen u dogovoru s Ministarstvom obrane Rumunjske:

„To je oružje ‘zero-rebound’, NATO kalibra 5.56, posljednja generacija. Oružje je dotjerano, godinama smo puno istraživali, i sada razgovaramo sa svjetskim brandom, Berettom. Bilo je puno šire rasprave s Ministarstvom obrane, testirali su ga i odabrali ono što je najbolje za rumunjsku vojsku“.

Nagađa se da bi prva narudžba iznosila čak 50.000 komada. Glavna skupština državne kompanije Romarm S.A. već je donijela odluku o započinjanju pregovora s ciljem osnivanja zajedničke tvrtke između rumunjske tvrtke Uzina Mecanică Plopeni S.A. i talijanskog Beretta Holding S.p.a.

Jurišna puška ARX160 A3 – jedna od tri Berettine puške kalibra 5.56

O kojem je točno tipu Berettine jurišne puške riječ, Badalau nije specificirao, no o kojoj god od 3 Berettine puške da se radilo – bit će neizmjerno bolje od postojećih rumunjskih pušaka nastalih na temelju AK-47, tvrde rumunjski mediji. Tvornica u gradu Plopeni na jugu Rumunjske specijalizirana je za proizvodnju streljiva, posebno topničkog, pa predstavnici talijanske Berette nisu previše dvojili o izboru lokacije za proizvodnju novih rumunjsko-talijanskih jurišnih pušaka. Ovime je okončana gotovo 10 godina dug projekt Ministarstva obrane Rumunjske da pribavi novu jurišnu pušku kalibra 5.56 mm, iako se tu od ideja o osmišljavanju oružja završilo na kupoprodajnoj suradnji. Dosadašnji napori u suradnji s tvrtkama Cugir i Sadu nisu dali nikakve konkretne rezultate.

Rumunjski ministar obrane u posjetu HS Produktu, ožujak 2018. (Photo: MORH/J.Kopi)

Za ovaj je posao bila zainteresirana i karlovačka tvornica HS Produkt. Tijekom posljednjih godinu dana, nekoliko su puta rumunjske delegacije posjećivale perjanicu hrvatske obrambene industrije, uključujući i samog ministra obrane Rumunjske Mihaia Fifora. Prilikom njegovog posjeta hrvatskom Ministarstvu obrane, u ožujku 2018. godine, organizirani su i susreti na najvišoj državnoj razini – osim Krstičevića, Fifora su primili i premijer Andrej Plenković, te tadašnja ministrica gospodarstva Martina Dalić, dok je on zajedno s delegacijom rumunjskih gospodarstvenika obišao i sam HS Produkt. Fifor je tada potvrdio da je došao u posjet s namjerom da se uspostavi suradnja obrambenih industrija Hrvatske i Rumunjske, s posebnim naglaskom na proizvodnju jurišnih pušaka.

„Nastojimo uspostaviti suradnju na području prodaje naoružanja koje Hrvatska proizvodi. Mi ćemo oružje testirati i pokaže li se dobrim za rumunjsku vojsku – započet ćemo pregovore o tehnološkom transferu i industrijskoj suradnji, budući bi se ovo oružje trebalo proizvoditi u Rumunjskoj“.

rekao je tada Fifor. No uz sav trud hrvatskog državnoga vrha, Rumunji su ipak odabrali talijanskog partnera.

Plan Ministarstva gospodarstva Rumunjske je jačanje domaće vojne industrije, koja je u 2017. godini izvezla robu u vrijednosti od 120 milijuna dolara. Projekcija izvoza za ovu godinu uključuje rast na 150 milijuna USD, a Ministarstvo očekuje porast izvoza i narednih godina, pogotovo nakon obnove rada domaće tvornice za proizvodnju baruta. U suradnji s tvrtkom Pirochim Victoria, barut bi se trebao proizvoditi u tvornici nitroceluloze u Fagarasu, koja je proizvodila barut i ranije, tijekom komunističke vladavine. Tvornica bi se državnim sredstvima trebala izgraditi tijekom 2 i pol godine, a rumunjski ministar gospodarstva Badalau kaže da bi kapaciteti buduće proizvodnje baruta trebali podmiriti domaće, rumunjske potrebe (koje se trenutno namiruju iz uvoza), dok bi dio otišao u izvoz.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.