Ukrajina i Rumunjska – dva vida obrambene suradnje

 

Danas je u MORH-ovom protokolu bilo jako živo. Već ujutro u posjet ministru obrane RH Damiru Krstičeviću stigao je njegov ukrajinski kolegan Stepan Poltorak, s kojim je proveo dobar dio današnjeg radnog dana, da bi se u pauzi našao i s državnim tajnikom Ministarstva nacionalne obrane Rumunjske Florinom Lazărom Vlădicom, koji je u dvodnevni posjet Hrvatskoj stigao na poziv državnog tajnika u MORH-u Zdravka Jakopa.

S ukrajinskim ministrom Poltorakom Krstičević i suradnici razgovarali su iza zatvorenih vrata, potom su dali izjave pred predstavnicima domaćih medija, i naposljetku su razgledali mali prigodni taktičko-tehnički zbor, što je nova praksa koja je ovoga ljeta već isprobana prilikom posjeta njemačke ministrice obrane Ursule von der Leyen. To je dobra prigoda da se strani gosti, makar i na kratko, upoznaju s proizvodima hrvatske obrambene industrije, ali i da se otvore vrata za razgovore o nekoj budućoj suradnji. To je bio slučaj i prilikom današnjeg posjeta Stepana Poltoraka Hrvatskoj – koji je u prostorima Ministarstva obrane na Krešimirovom trgu razgledao opremu i naoružanje koje su predstavile tvrtke „Galeb“, „HS Produkt“, „Šestan Busch“, „Kroko“, „Hemko“, „Čateks“, „Varteks“, „Madler“, „DOK-ING“, „KAP-KO“ i „Odjeća“.

Ukrajina, kao zemlja koja se već nekoliko godina bori s ruskom agresijom na Krimu, aktivno je zainteresirana za nabavu vojne opreme, pa Poltorak nije krio da ga od hrvatskih proizvoda najviše zanimaju kacige preloškog proizvođača „Šestan Busch“, naoružanje karlovačkog „HS Produkta“ i majice i rublje omiškog „Galeba“. Štoviše, upravo je danas potpisan Sporazum o suradnji između Ministarstva obrane Ukrajine i hrvatske tvrtke „Galeb d.d.“ na temelju kojeg će ukrajinska vojska dobiti ljetne polo-majice i zimsko donje rublje, uključujući i ono negorivo. „Naša polo-majica koju smo razvili za potrebe naše hrvatske policije, pa onda prilagodili konstrukcijom, bojama i nekakvim detaljima zahtjevima ukrajinske strane zapravo će biti vrlo vjerojatno nova standrdna odjeća ukrajinske vojske“, najavio je direktor omiškog „Galeba“ Stjepan Pezo, dok je direktor „HS Produkta“ Željko Pavlin ukrajinskom gostu poklonio pištolj XD koji je „u ovom trenutku jedan od najboljih borbenih pištolja u svijetu u kalibru 9 mm“.

Poltorak i Krstičević razmijenili su mišljenja o mnogim temama: mogućnostima proširenja bilateralne obrambene suradnje, posebno u području vojno-tehničke suradnje, suradnje na području izobrazbe i obuke, o globalnoj i regionalnoj sigurnosnoj situaciji, te odnosu Ukrajine i NATO–a. Ukrajinski ministar obrane posebno je naglasio kako nije bilo niti jednog pitanja za koje dvojica ministara nisu pronašla rješenje ili zajednički pristup. Čak ni u slučaju remonta hrvatskih MiG-ova u Ukrajini. „Bilo je riječi i o modernizaciji MiG-ova. Ja sam ministra upoznao sa tim procesom i ja sam ga zamolio da se uključi u taj proces,“ rekao je ministar Damir Krstičević, dodavši: „Vi znate da je to vrlo bitno za sposobnosti Hrvatske vojske. Ministar mi je rekao da će sutra imati sastanak Vijeće za nacionalnu sigurnost i da će spomeniti taj problem kojeg mi imamo s modernizacijom.“ Poltorak je rekao da ukrajinsko Ministarstvo obrane nije bilo uključeno u taj proces, te da će se s njime upoznati po povratku u Ukrajinu. „Pristaša sam obveza izvršavanja svih ugovornih obveza“, rekao je ukrajinski gost, dodajući kako je danas informiran da sporazum nije u potpunosti izvršen, i to „na štetu hrvatske strane“. Jesu li se dvojica ministara na isti način razgovarala i o netom otpočetom remontu helikoptera Mi-171Sh iz sastava HRZ i PZO, pri čemu je ukrajinski ponuđač „UKRSPECEXPORT“ u završnom krugu postupka, nakon provedenog audita, izgubio od ruskog ponuđača „Russian Helicopters“ – nije poznato.

S Rumunjima i o PESCO-u

Za razliku od Poltoraka, državni tajnik Ministarstva nacionalne obrane Rumunjske Florin Lazăr Vlădica u Hrvatskoj boravi 2 dana. Prvi dan posjeta, utorak 16. siječnja, bio je rezerviran za razgovore s državnim tajnikom u MORH-u Zdravkom Jakopom i ministrom obrane Damirom Krstičevićem (koji je nedavno bio u Rumunjskoj), i to o dosadašnjim dobrim bilateralnim odnosima te dodatnim mogućnostima za osnaživanje obrambene suradnje u okviru EU-a i NATO-a. Ministar Krstičević posebno je naglasio mogućnosti snaženja suradnje u okviru Stalne strukturirane suradnje (PESCO), gdje se otvaraju dodatne mogućnosti, kako na razini ministarstava tako i na razini znanstveno-istraživačke zajednice i obrambene industrije. Državni tajnik Florin Lazăr Vlădica složio se da PESCO i Europski obrambeni fond otvaraju brojne mogućnosti za suradnju, a kao primjer je spomenuo projekte PESCO-a u području vojne mobilnosti i kibernetičke sigurnosti, za što su obje države iskazale interes. Od trenutno predloženih PESCO projekata, Rumunjska je zainteresirana i za projekte u području medicinskih sposobnosti i obuke.

Drugi dan posjeta rumunjskog gosta rezerviran je za upoznavanje proizvoda hrvatske vojne industrije, kao i za posjet „HS Produktu“ u Karlovcu.

 

*Photo: MORH/J.Kopi

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.