Tucaković: “Bit će spremno dovoljno protupožarnih zrakoplova”

 

Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković rekao je u ponedjeljak za Hinu kako sezonu požara hrvatski vatrogasci dočekuju s dovoljnim brojem Canadaira i Air Tractora: “Za ovu sezonu bit će spremno pet Canadaira, šest Air tractora i jedan helikopter“, istaknuo je Tucaković ocijenivši da je riječ o dovoljnom broju letjelica za gašenje požara. Pritom navodi primjer Francuske koja po četvornom kilometru i broju stanovnika raspolaže sa znatno manjim brojem letjelica nego što ih posjeduje Hrvatska. A flota će dodatno ojačati, najavio je Tucaković, za otprilike dvije do tri godine s još dva nova kanadera temeljem ugovora koji je nedavno potpisan na razini više europskih zemalja. Tucaković je ocijenio kako Hrvatska trenutno raspolažu s dovoljnim brojem posada za protupožarne avione i njihove aktivnosti, kao i da se  uvježbavaju i nove, ne preciziravši broj ni kada točno bi flota trebala biti potpuna.

855. protupožarna eskadrila u travnju je proslavila 30. obljetnicu postojanja (Photo: MORH/F.Klen)

No trenutna situacija nije baš najbolja. U ovom trenutku, kaže Tucaković, za polijetanje su spremna dva Candaira i četiri Air Tractora. Preostali dio nalazi se u redovnom režimu servisiranja te će početkom sezone biti potpuno spremni za najzahtjevnije zadatke. Toje vjerojatno najmanji broj spremnih Canadaira samo mjesec dana prije službenog početka ovogodišnje protupožarne sezone. Prema Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2024. godini, kojeg je hrvatska Vlada donijela 31. siječnja ove godine, već 01. lipnja u funkciju se stavlja Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH, a MORH i OS RH trebaju planirati potreban broj zrakoplova te dovoljan broj osposobljenih posada s odgovarajućim letačko-tehničkim osobljem. Okvirni broj zrakoplova je: do pet zrakoplova tipa Canadair CL-415, do šest izviđačko-navalnih zrakoplova Air Tractor AT-802A/F, jedan transportni helikopter, te jedan zrakoplov PC-9 M. U skladu s potrebama i prosudbom situacije na terenu treba uzeti u obzir i mogućnost angažiranja zrakoplova koji sudjeluju u mehanizmu rescEU.

Kako je podsjetio glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković, Hrvatska je potpisala sporazum s Europskom unijom o kupnji dva protupožarna aviona upravoza potrebe rescEU, a koji će u ljetnim mjesecima biti okosnica vatrogasnog djelovanja, poglavito u priobalju. Na portalu Obris.org pisali smo o tome da su potpredsjenik Vlade Davor Božinović i potpredsjednica tvrtke Canadian Commercial Corporation Diane Montambault potpisali 14. ožujka Ugovor o nabavi dva nova vatrogasna zrakoplova, CL-515, ukupno vrijedna 105 milijuna eura, čija se isporuka očekuje za oko pet godina. Riječ je o novoj generaciji protupožarnih zrakoplova, koje bi trebala proizvoditi kanadska tvrtka De Havilland.

Hrvatska flota CL-415 izdržala je čuda

Članice EU nabavljaju 20 takvih zrakoplova, a Hrvatska je, uz Grčku, Italiju, Španjolsku, Portugal i Francusku, bila uključena u zajednički postupak nabave zrakoplova DHC-515 s ciljem uspostave trajnih rescEU kapaciteta. Kanadere se nabavlja europskim sredstvima, a bit će na raspolaganju ne samo državama uključenima u zajedničku nabavu, nego i svim drugim članicama EU, ali i trećim državama koje zatraže pomoć. “Broj narudžbi europskih zemalja toliko je bio velik da se kompaniji De Havilland isplatilo pokrenuti novu proizvodnju“, rekao je tada premijer Plenković, iako ova kanadaksa kompanija još uvijek nije startala novu proizvodnu traku za CL-515. Svaki od tih budućih Canadaira košta nešto više od 50 milijuna eura uz stopostotno financiranje europskim sredstvima. Time će se broj zrakoplova koje imamo povećati sa šest na osam, naglasio je Plenković u žaru predizborne groznice, priznajući pritom da je pet CL-415 iz sastava HRZ-a kontinuirano u funkciji, a jedan se koristi za rezervne dijelove: “Na ovaj način imat ćemo ih sedam funkcionalnih, bit ćemo dodatno osnaženi za protupožarnu aktivnost u Hrvatskoj, a bit ćemo i važan regionalni faktor”. De Havilland je tek krajem prošle godine pokrenuo djelomičnu proizvodnju dijelova za budući CL-515, dok službeni početak proizvodnje nije najavljen, uz obrazloženje da se tek trebaju sklopiti ugovori s kupcima tih budućih protupožarnih aviona. Za sada su to napravile Indonezija, Hrvatska i Grčka, te Europska unija za flotu iz sastava RescEU. Posljednja u nizu je Španjolska, koja je naručila 7 CL-515 u vrijednosti od 375 milijuna USD, od čega će se 2 aviona kupiti europskimnovcima za RescEU, a ostalih 5 sredstvima iz nacionalnog proračuna.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.