Okončana protupožarna sezona 2023.

 

U nedjelju, 10. rujna u 19 sati okončan je tzv. „glavni napor požarne opasnosti“. Odluku o prijevremenom završetku donio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković na temelju aktualne smanjene opasnosti od izbijanja šumskih požara. „Zbog situacije na terenu, a vezano uz klimatske značajke i vremenske prilike duž cijelog priobalja, koje uključuju duže razdoblje sa značajnijim padalinama, smanjena je opasnost od izbijanja šumskih požara. Ujedno su najavljene u predstojećem razdoblju vremenske prilike i nepovoljni uvjeti za nastanak požara stoga je i vrlo mala opasnost od požara na otvorenom prostoru“, rekao je Tucaković dodavši da se prethodno konzultirao s nadležnim županijskim zapovjednicima duž priobalja i zapovjednikom vojnih snaga.

To ujedno znači i da s radom prestaje Operativno vatrogasno zapovjedništvu u Divuljama. Prema podacima Ministarstva obrane RH, od početka II. faze protupožarne sezone – od 19. lipnja do 10. rujna 2023. – zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH sudjelovale su u gašenju 22 požara, i to: po 7 u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, 5 u Šibensko-kninskoj županija te 3 u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Osim toga, izvršeno je 41 protupožarno izviđanje protupožarnim zrakoplovima u županijama priobalja. Na navedenim zadaćama u II. fazi PP sezone ostvareno je ukupno 2.038 letova, 322:25:00 sati naleta, a izbačeno je ukupno 9.680 tona vode. Posebno je zanimljivo da je tim besposadnih zrakoplovnih sustava bio angažiran samo tri puta, pri čemu je ostvario 5:21:00 sati leta s BZS „Orbiter 3 u nadzoru visoko rizičnih područja za izbijanje požara. Naime, jedan od razloga nabave Orbitera bilo je upravo izviđanje terena tijekom protupožarnih aktivnosti, pa je prilično iznenađujuće da je tijekom ovogodišnje PP sezone Orbiter bio u zraku tek 3 puta.

Hrvatski CL-415 pomagao je u gašenju požara u Grčkoj čak 3 puta

U 2023. zaprimljena su 92 zahtjeva Hrvatske vatrogasne zajednice za angažmanom zračnih snaga HRZ-a. Također, jedan protupožarni avion Canadair CL-415 s dvije posade i zrakoplovno-tehničkim osobljem bio je angažiran tri puta u Helenskoj Republici i to tijekom srpnja, kolovoza i rujna, u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (rescEU) za pomoć drugim državama za koji Republika Hrvatska u stalnu pripravnost od lipnja do listopada 2023. stavlja na raspolaganje zračne snage HRZ-a s dva protupožarna aviona Canadair CL-415.

Iako je, dakle, glavna protupožarna sezona okončana, i dalje je na snazi angažman sezonskih i domicilnih profesionalnih vatrogasaca sukladno već donesenom Planu rasporeda zapošljavanja po vatrogasnim postrojbama prema točkama 36. i 38. Programa aktivnosti. Što se vojske tiče, sada slijedi III. faza PP sezone koja traje do kraja prosinca 2023. godine. Ovu fazu obilježavaju raščlambe kako bi se donijele mjere za poboljšanje postojećih načina uporabe i angažiranja OS RH u provedbi sljedeće protupožarne sezone. Zračne snage HRZ-a u stalnoj su pripravnosti sukladno procjeni opasnosti i angažiraju se na zahtjev Vatrogasnog operativnog središta.

Požar na Čiovu krajem srpnja – jedan od najvećih ove godine (Photo: Ivana Hrga)

Sve u svemu, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković zadovoljan je ovogodišnjim rezultatima: „Možemo reći da smo ovog ljeta zabilježili puno manje požara otvorenih prostora. Osim požara na području Grebaštice, Župe dubrovačke i Čiova gdje su vatrogasci i zračne snage u kratkom vremenu ugasili požare, možemo reći da nije bilo velikih požara kakvima smo svjedočili prošle godine“.

Glavna  protupožarna sezona prijevremeno je bila okončana i prošle godine – doduše tjedan dana kasnije nego ove 2023. godine. Glavni vatrogasni zapovjednik i ministar obrane donijeli su tada odluku o prijevremenom završetku glavnog napora požarne opasnosti koja je stupila na snagu 16. rujna 2022., a koja je, baš kao i ovogodišnja, bila utemeljena na „trenutnoj situaciji vezanoj uz klimatske značajke i vremenske prilike duž cijelog priobalja, a koje uključuju duže razdoblje sa značajnijim padalinama te malu opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.