Djelovanje 1. HRVCON-a na vježbi “Puma-1-18”

 

Jučer, u petak 23. veljače, u Poljskoj je završena dvotjedna vježba „Puma-1-18“ u kojoj su sudjelovali pripadnici tamošnje međunarodne borbene skupine NATO eFP i domaće 15. Giżycke Brygade Zmechanizowane (GBZ), odnosno ukupno oko 2.000 vojnika. Službena ceremonija otvorenja ove vježbe bila je u ponedjeljak, 12. veljače, kada su počele pripreme i obuka, da bi tjedan dana kasnije, u ponedjeljak 19. veljače započela i glavnina aktivnosti (taktička vježba) na vojnom poligonu Orzysz i Bemowo Piskie. Tijekom protekla 2 tjedna uvježbavalo se planiranje, organiziranje i zapovijedanje podjedinicama iz sastava NATO eFP BG te 15. GBZ, i to kroz nekoliko elemenata: uspostavljanje obrane, patroliranje, blokiranje i neutraliziranje neprijatelja, preživljavanje („Survival, Evasion, Resistance and Escape“ – SERE), te evakuaciju ranjenih s bojišta (MEDEVAC).

Jučer, u petak 23. veljače, podjedinice 15. Giżycke Brygade Zmechanizowane i NATO borbena skupina odradile su posljednju zadaću iz planiranog scenarija vježbe, što je ujedno bio i najviši oblik provjere njihovih vještina. Ta je zadaća uključivala integrirane taktičke manevre uz uporabu bojevog streljiva. Scenarij taktičke vježbe predvidio je različite epizode – kinetičke i nekinetičke, koje su zahtijevale kombiniranje niza borbenih sustava tijekom dnevnih i noćnih aktivnosti.

———————–

———————–

Cilj vježbe „Puma-1-18“ bio je uvježbavanje interoperabilnosti NATO eFP borbene skupine i njenog višeg zapovjedništva, tj. 15. GBZ, a u njoj su aktivno sudjelovali svi pripadnici eFP BG – pripadnici oružanih snaga SAD-a, Velike Britanije, Rumunjske i Hrvatske.

Vježba „Puma-1-18“ nastala je kao logična posljedica vježbe „Bull Run 3“, koja se održavala u Poljskoj početkom siječnja ove godine, i ovomjesečne vježbe „Łasica-1-18“, te je priprema za međunarodnu vježbu „Saber Strike 18“, zakazanu za razdoblje od 4. do 15. lipnja. U sve 3 do sada provedene vježbe sudjelovali su i pripadnici 1. HRVCON-a iz sastava NATO eFP BG, dok vježbe „Saber Strike“, barem za sada, nema u Planu vježbi OS RH u 2018. godini. “Puma” je posljednja vježba ovog sastava multinacionalne borbene skupine NATO eFP, budući da u travnju dolazi do nove, treće po redu rotacije jedinica.

 

*Photo: U.S. Army/Spc. Andrew McNeil/22nd Mobile Public Affairs Detachment
*Video: Battle Group Poland/Croatian Volcano Battery

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.