Priprema za 2. HRVCON u Poljskoj

 

Metodsko pokazna vježba „Integracija borbenih funkcija u napadu manevarske satnije“, koja se ovoga tjedna odvija na vojnom poligonu „Gašinci“, iskorištena je za uvježbavanje i provjeru nekoliko segmenata. Prvi je, kako smo već pisali, prva zajednička vježba Gardijske oklopno-mehanizirane brigade i helikoptera OH-58D. Drugi je proveden jučer, u utorak 09. siječnja, kada su pripadnici Topničko raketne bojne iz sastava Gombr proveli samoocjenjivanje 2. HRVCON-a koji se sprema za NATO-aktivnost ojačanja prednje prisutnosti (eFP) u Poljskoj. Samoocjenjivanje je provedeno od strane ocjenjivačkog tima Gardijske oklopno mehanizirane brigade kao nositeljice ustrojavanja, opremanja, obučavanja, ocjenjivanja i održavanja spremnosti za zadaću u Poljskoj. Ocjenjivanje je pokazalo visoku razinu spremnosti. Danas su pripadnici Topničko raketne bojne Gardijske oklopno mehanizirane brigade iz sastava budućeg 2.HRVCON eFPBG za NATO misiju u Republici Poljskoj uspješno izvršili bojevo gađanje iz RPG-22.

Prvi HRVCON preuzeo je dužnost u poljskoj borbenoj skupini pod američkim zapovjedništvom (eFPBG – USA) krajem listopada prošle godine, a njegova bi 6-mjesečna rotacija trebala biti okončana u travnju ove godine. Prema MORH-ovim planovima, hrvatsko prisustvo u Poljskoj nastavit će se do kraja ove godine, da bi potom eventualno bilo preispitano i produženo, ili pak okončano. To je i jedna od osnovnih razlika između angažmana OS RH u Poljskoj i Litvi, za koju je predviđena samo jedna, ali brojčano jača rotacija.

Dok se 2. HRVCON priprema za Poljsku, njihovi prethodnici, koji su u Poljskoj već nešto više od 2,5 mjeseca, od jučer sudjeluju u vježbi budnosti i spremnosti pod nazivom „Bull Run III“. U vježbi koja se 09. i 10. siječnja provodi na sjeveroistoku zemlje – na području doline Rospuda, osim hrvatskih, sudjeluju i američki, britanski, poljski i rumunjski vojnici iz sastava multinacionalne bojne u Poljskoj. Glavni cilj vježbe je provjera sastavnica uključenih u borbenu skupinu i njihova spremnost prolaska određenom rutom, te upoznavanje s glavnim obilježjima tamošnjih cesta i terena. Vježba je obučnog karaktera, i predvodi je zapovjednik 15. Giżycka mehanizirane brigade, general Jarosław Gromadziński. Pouke iz vježbe “Bull Run III” koristit će se za poboljšanje postupaka suradnje između NATO snaga i tijela lokalne uprave, kao i za bolju pripremu sastavnica za vježbe na višoj razini.

Pripadnici OS RH na putu prema mjestu vježbe “Bull Run III”

 

Photo: Gombr/Tomislav Đalto, Facebook/Battle Group Poland/15. Giżycka Brygada Zmechanizowana

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.