U Poljskoj završio “Bull Run III”

 

Multinacionalna borbena skupina NATO-ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj i 15. Giżycka Brygada Zmechanizowana (15. GBZ) uspješno su okončale obučnu vježbu „Bull Run III“, koja se u utorak i srijedu (09. i 10. siječnja) provodila na sjeveroistoku Poljske. Kao što smo već jučer pisali, glavni cilj ove aktivnosti je provjera spremnosti njihovih sastavnica i sposobnosti tih postrojbi za kretanja zadanom rutom, upoznavanje s karakteristikama ceste, značajkama terena i preuzetim područjem odgovornosti, kao i jačanje spremnosti za izvršavanje daljnjih zadaća po nalozima nadređenih. U ovoj dvodnevnoj obuci sudjelovali su najvećim dijelom pripadnici Oružanih snaga SAD-a, te hrvatski, britanski, rumunjski i poljski vojnici s vozilima.

Obuka je započela u utorak, 09. siječnja, na znak Taktičkog operativnog centra 15. Giżycka mehanizirane brigade, nakon kojeg su postrojbe sudionice hitno napustile mjesto trenutnog stacioniranja u Bemowo Piskie. Sljedećeg dana, u srijedu 10. siječnja, sve sastavnice stigle su u dolinu Rospuda, prolazeći pritom uz obližnje gradove Ełk i Olecko. Zapovjedna mjesta 15. GBZ, kao dio obučne vježbe „Bull Run III“, provela su planirani proces, simulirajući pravo premještanje ljudi i tehnike u realnim situacijama i uvjetima. Obuku je predvodio zapovjednik 15. Giżycka mehanizirane brigade, brigadni general dr. Jarosław Gromadziński. Sve uključene postrojbe radile se prema dogovoru i s tijelima državne te lokalne uprave, uz podršku policije i vojne žandarmerije.

Pouke iz vježbe „Bull Run III“ koristit će se za poboljšanje postupaka suradnje između NATO snaga, između vojske i tijela lokalne uprave, kao i za bolju pripremu angažiranih snaga za vježbe na višoj razini.

Photo: 15. GBZ/mł. chor. Piotr Kamiński, st. kpr. Bartosz Grądkowski, szer. Dawid Sofiński, ppor. Maciej Wrotniak

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.