Pripreme za novu rotaciju NATO eFP BG u Poljskoj

 

Pripadnici multinacionalne borbene skupine iz sastava NATO snaga Ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP) u Poljskoj u velikim su pripremama uoči primopredaje zapovjedništva zakazane za petak, 20. travnja. Sve postrojbe koje će preuzeti novi 6-mjesečni mandat već su stigle u bazu Bemowo Piskie, pa tako i 2. HRVCON koji je iz vojarne 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima ispraćen još 3. travnja. Trenutno je u tijeku primopredaja dužnosti između 1. HRVCON-a u odlasku i novopristiglog 2. HRVCON-a koji će uskoro stupiti na dužnost. Kako bi ostavili vječni trag na poljskome tlu, pripadnici 1. i 2. HRVCON-a sudjelovali su u ponedjeljak, 16. travnja, u akciji pošumljavanja područja u okolici vojnog poligona Bemowo Piskie. Uz pomoć kolega iz rumunjskog kontingenta, posađeno je ukupno 8.000 borovih mladica. Ova je aktivnost provedena povodom Mjeseca pošumljavanja koji se obilježava diljem Poljske, a u kojem sudjeluju i vojnici svih sastavnica NATO-borbene skupine.

Prvo upute, onda akcija (Photo: Spc. Andrew McNeil/ U.S. Army 22nd Mobile Public Affairs Detachment)

U pošumljavanju su sudjelovale sve sastavnice NATO eFP borbene skupine (Spc. Andrew McNeil/ U.S. Army 22nd Mobile Public Affairs Detachment)

Završno čišćenje nakon obavljenog posla (U pošumljavanju su sudjelovale sve sastavnice NATO eFP borbene skupine (Spc. Andrew McNeil/ U.S. Army 22nd Mobile Public Affairs Detachment)

Istodobno, hrvatski vojnici iz sastava 2. HRVCON-a pripremaju se za svečanost preuzimanja dužnosti, koja će se održati ovoga petka. Danas su se u bazi Bemowo Piskie uvježbavali postroji i ostali detalji svečanosti. Poljska borbena skupina NATO eFP je pod zapovjedništvom SAD-a, pa će se u petak od dužnosti zapovjednika oprostiti pukovnik Scott Cheney i prepustiti je novom zapovjedniku, pukovniku Adamu Lackeyu, zapovjedniku postrojbe poznate pod nazivom War Eagles, inače u sastavu 2. konjaničke pukovnije U.S. Army.

Pripreme za petak (Photo: Facebook/15 Gizycka Brygada Zmechanizowana)

Nova rotacija dolazi samo 3 tjedna nakon obilježavanja prve godine prisutnosti NATO-snaga u Poljskoj u sklopu aktivnosti ojačanja prednje prisutnosti uz zapadne granice Ruske Federacije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.