“Trojan Footprint 22” – prilika da i hrvatski specijalci pokažu što znaju

 

Iako je vježba „Trojan Footprint 22“ (TFP 22) završila prije punih 15 dana, njeni repovi još uvijek se vuku, što i ne čudi jer se radi o generalno najvećoj i najznačajnijoj vježbi snaga za specijalne operacije na Starom kontinentu. Tako je upravo jučer Američko zapovjedništvo specijalnih operacija u Europi (SOCEUR) objavilo zanimljivu priču o TFP 22, izričito spomenuvši Hrvatsku kao jednu od ukupno 15 zemlji-domaćina. Ovogodišnja vježba TFP trajala je od 2. do 13. svibnja, s više od 3.300 sudionika iz 30 zemalja koji su sudjelovali u zajedničkoj obuci diljem jugoistočne Europe, Balkana i regije Crnoga mora. Sudionici vježbe bile su snage za specijalne operacije iz Albanije, Austrije, Belgije, Bugarske, Crne Gore, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Grčke, Gruzije, Hrvatske,  Italije, Latvije, Litve, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Norveške, Poljske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Švedske, Turske, UK i SAD. Kopnene, zračne i pomorske operacije za Trojan Footprint 22 odvijale su se u petnaest zemalja domaćina duž istočnih granica NATO-a, među kojima je bila i Hrvatska. Većina obučnih vježbi u Hrvatskoj odvijala se u Udbini, Zemuniku i Divuljama, što je američko Zapovjedništvo specijalnih operacija u Europi popratilo nizom zanimljivih i vrlo atraktivnih fotografija te video-uradaka, dok su naše domaće Oružane snage iz neshvatljivih razloga svemu tome pridale tek minimalnu pažnju.

Američke su snage u vježbi Trojan Footprint 22 u ZB u Zemuniku uvježbavale nadopunu govirom (Photo: US Air Force/Staff Sgt. Candin Muniz)

Derek Coker, vodeći planer vježbi za TFP, ovu aktivnost vidi kao stratešku poruku: “Vrlo je važno to imati na umu prilikom planiranja i kada neka zemlja ulazi u vježbu. Samim unošenjem svoje zastave u okvir vježbe, te zemlje pridonose toj poruci transatlantske solidarnosti na više načina nego što su to mogle zamisliti”. Sam scenarij vježbe je bio, prema Cokerovim riječima, zamišljen kao spori sukob niskog intenziteta koji može trajati godinama, ali stvara stalan pritisak na različite načine: “Protivnik napada sposobnost određenih nacija da vladaju, stvarajući unutarnji nesklad i sukobe koji narušavaju legitimitet tih vlada, u biti pokušavajući pokazati da te nacije nisu u stanju upravljati same sobom“. Na taj je način, smatra Coker, scenarij trebao odražavati koliko je trenutni borbeni prostor polako napredovao tijekom posljednjih godina. U svjetlu takve pozadine – stvaranjem okruženja u kojem snage za specijalne operacije (SOF) i konvencionalne snage više nacija mogu učiti jedne od drugih i podučavati jedne druge o najboljim vojnim praksama i taktikama – postiže se upravo ono za što je TFP osmišljen: umnožavanje učinka snaga i stvaranje nepotkupljive solidarnosti sposobne za suprotstavljanje takvoj prijetnji. Kako bi se postigao zajednički cilj uspostave standardiziranih operativnih sposobnosti, nova prednost ovogodišnjeg, poboljšanog i proširenog TFP-a uključivala je i Zapovjedništvo kombiniranih te združenih snaga u Stuttgartu, SR Njemačka.

Noćna obuka s hrvatskim specijalcima u Splitu – kako se koriste specijalizirane vojne sposobnosti za zauzimanje, uništavanje, zarobljavanje ili oporavak određenih ciljeva (Photo: US SOCEUR/Sgt. Patrik Orcutt)

Petnaest koalicijskih partnera sudjelovalo je u planiranju krize s tri različite NATO-ove tajne lokacije, pišući zapovijedi i pristupajući najsitnijim detaljima koje se često uzima zdravo za gotovo, ali su ključni za osiguravanje uspjeha vježbe. Za planere iza kulisa, i u sjedištu i na terenu, s obzirom na razmjer pokretnih dijelova i uključene zemlje, značilo je to mjesece naprednog planiranja i koordinacije, djelovanje spomenutog zapovjedništva u Njemačkoj osiguralo je stvaranje zajedničke operativne slike događanja na do sada sasvim novi način. Derek Leimeister, jedan od glavnih logističara SOCEUR-a, posebno je istaknuo pravila unutar Europe i zahtjeve graničnih prijelaza kada je u pitanju američka oprema. “Premještanje potencijalno osjetljivih roba kao što je streljivo zahtijeva papirologiju i planiranje koje je zacrtano i uvježbano unaprijed kako bi se osiguralo da te stvari mogu prijeći potrebne granice. Međutim, nagrada koja dolazi od promatranja kako su trupe i oprema uspješno raspoređeni nema premca kada radite s iznimnim partnerima”.

Kapetan Kelly Butterfield iz odjeljenja 820. skupine za obranu zračnih baza (Base Defence Group – BDG) Zračnih snaga Sjedinjenih Država bio je ujedno zaduženi časnik za TFP operacije u Hrvatskoj, gdje su američki vojnici radili zajedno s hrvatskim i bugarskim postrojbama za specijalne operacije. Kao što je portal Obris.org već ranije pisao, u vježbi TFP 22 su – osim pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga – sudjelovali i odabrani pripadnici HKoV-a, HRM, HRZ, Zapovjedništva za potporu, Obavještajne pukovnije, pukovnije Vojne policije, te pripadnici pojedinih uprava pri GS OS RH. Dok je bio u Hrvatskoj, američki 820. BDG sudjelovao je u više misija koje je vodio SOTU (Special Operations Task Unit), uključujući zajedničku obuku za prisilni ulazak u prostore, tijekom koje su ulazak vojnih radnih pasa koordinirali komunikacijskim sredstvima i uz vatrenu podršku. Obuka je također uključivala održavanje disanja i prohodnosti dišnih putova, korištenje ultrazvuka, borbenu pomoć životinjama i taktičku brigu o žrtvama u borbi, pod vodstvom američkog zrakoplovnog Zapovjedništva SOF za medicinsku sigurnosnu suradnju, a sve u svrhu jačanja spremnosti snaga.

Snage za specijalne operacije ostaju stup međunarodne obrane, a bliska koordinacija između SOF-a i konvencionalnih snaga djeluje kao množitelj snaga, koristeći diskretne sposobnosti SOF za povećanje smrtonosnosti i dominacije na bojnom polju. SOF elementi dodaju sposobnosti, tehnologiju i snagu konvencionalnim snagama diljem Europe“, rekao je general bojnik David Tabor, zapovjednik američkog Zapovjedništva za specijalne operacije u Europi, koji je upravo prije 2 dana bio u Hrvatskoj na primopredaji helikoptera UH-60M Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Završna ceremonija vježbe Trojan Footprint 22

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.