Američka vježba „Serrated Edge“ opet u RH

 

Samo 4 dana nakon što je Vlada RH usvojila Plan vježbi u 2020., u ponedjeljak 20. siječnja vježbom Američke kopnene vojske „Serrated Edge“ otvorena je ovogodišnja sezona vojnih vježbi u Republici Hrvatskoj. Kako je objašnjeno u opisu vježbe, njen cilj je „uvježbavanje zračno-desantnih snaga u zauzimanju terena padobranskim desantom, uvježbavanje procesa donošenja odluka na razini bojne, te provedba vježbi s bojnim gađanjem na razini desetina/vod“.

Obučna aktivnost „Serrated Edge“ održava se od 20. do 31. siječnja 2020. godine na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju i vojarni „Josip Jović“ u Udbini. Na vježbi sudjeluje oko 300 američkih pripadnika 54. inženjerijske bojne (Brigade Engineer Battalion-Airborne – BEB) iz sastava padobranske 173. brigade (Infantry Brigade Combat Team-Airborne – IBCT(A)) Kopnene vojske SAD-a (USAREUR), a cilj obuke je certificiranje vodova/desetina i uvježbavanje manevarskih formacija savezničkih oružanih snaga. Oružane snage Republike Hrvatske na vježbi „Serrated Edge“ pružaju potporu zemlje domaćina (Host Nation Support – HNS) i stvarnu logističku potporu (Real Life Support – RLS), te sudjeluju s jednim Inženjerijskim vodom Gardijsko-mehanizirane brigade (GMBR) HKoV-a. Na vježbi ukupno sudjeluje do 60 pripadnika OS RH, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo osigurava zdravstvenu potporu (MEDEVAC) s jednim helikopterom.

„Riječ je o suradnji između Oružanih snaga Republike Hrvatske i Oružanih snaga SAD-a koja uključuje njihovu obuku, a mi kao zemlja domaćin pružamo potporu. Trenutno je tu jedan inženjerijski vod, a kasnije će se uključiti i jedan vod minobacača iz sastava Hrvatske kopnene vojske“,

istaknuo je vođa tima za koordinaciju, praćenje i izvješćivanje provedbe vježbe, pukovnik Andrija Žarinac.

Jučer, u srijedu 22. siječnja kasno poslije podne, izvršen je i padobranski desant snaga na prostor vojarne „Josip Jović“, priopćilo je danas Ministarstvo obrane. Iz četiri zrakoplova C-130J iskočilo je više od 160 vojnika padobranaca, pripadnika Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država, koji su se nakon završenog padobranskog desanta cestovnim putem uputili prema vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju, gdje će nastaviti obučne aktivnosti. „Danas su 163 pripadnika izvršila padobranski desant i zadaća je uspješno odrađena“, rekao je nakon jučerašnjeg desanta nadnarednik Zachary Moore, koji je s tla pratio uvjete za izvođenje vježbe, naglasivši kako je veoma zadovoljan potporom koju im tijekom vježbe pružaju OS RH.

Neke od obučnih aktivnosti koje će pripadnici brigade provoditi u vojarni „Josip Jović“ u Udbini su postavljanje žičanih zapreka, postavljanje vježbovnog minskog polja, popravljanje kratera na uzletno–sletnoj stazi i izrada protutenkovskih rovova, dok će se na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju provesti uvježbavanje rušenja elemenata i materijala, zaprečavanje, izrada prolaza u minskim poljima, LFX (Live Fire Exercise) desetina, kao i izrada borbenih položaja.

“Serrated Edge 2019” na Slunju (Photo: US Army/Antonio Bedin)

Ovo je druga godina suradnje OS RH sa 173. padobranskom brigadom iz sastava Kopnene vojske SAD, čiji su pripadnici i prošle godine sudjelovali na jednakoj obuci. Vježba „Serrated Edge 2019“ provedena je prošle godine od 15. do 25. travnja, tijekom kojeg je više od 300 američkih vojnika također iz sastava 54. inženjerijske bojne (Brigade Engineer Battalion-Airborne – BEB) 173. brigade (Infantry Brigade Combat Team-Airborne – IBCT(A)) Kopnene vojske SAD-a uvježbavalo individualno i timsko baratanje naoružanjem, te uvježbavalo borbenu spremnost.

Zanimljivo je da prošle godine „Serrated Edge“ nije bio uvršten u godišnji Plan vježbi OS RH, a ta međunarodna vježba nije bila ni javno medijski popraćena s hrvatske strane (za razliku od američke strane koja je objavila detaljan izvještaj, uključujući tu i bogatu galeriju slika).

———————-

———————-

*Photo (osim zadnje): MORH/M.Čobanović

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.