Premijera Zračne garde Minnesote na Plesu

 

Nakon prošlogodišnjeg poziva, uručenog tijekom tadašnje posjete ministra obrane Damira Krstičevića, Nacionalna garda američke savezne države Minnesota je u Hrvatsku poslala pripadnike iz sastava svog 148. Fighter Winga, s dva borbena aviona F-16CM block 50. Gosti su u RH stigli danas oko 16:45 sati, u posjet Hrvatskoj, koji će trajati od 5. do 8. travnja 2019. godine. Ova je aktivnost obuhvaćena dobrom bilateralnom suradnjom SAD i Republike Hrvatske, odnosno – u tom okviru, partnerskim odnosom Republike Hrvatske i američke savezne države Minenesota. Kako navode iz Ministarstva obrane RH, ovo je ujedno i prvi put da američki avioni F-16 dolaze na Pleso.

Gosti su na prostor RH ušli na prostoru Istre, da bi ih onda nad Kvarnerom dočekale letjelice Dežurnog borbenog dvojca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Pripadnici zračne komponente Nacionalne garde Minnesote će u Hrvatskoj boraviti u 91. zrakoplovnoj bazi na Plesu, gdje im je danas i priređena javna dobrodošlica. Tom su se prilikom gostima i javnosti obratili brigadni general Mato Mikić, zapovjednik HRZ-a, kao i Christian Jagodić, zapovjednik Eskadrile borbenih aviona HRZ-a. Po dolasku i smještaju, gosti iz SAD će zajedno s hrvatskim kolegama tijekom idućih dana provoditi zajedničke letačke aktivnosti u zračnom prostoru Republike Hrvatske.

Američki 148 Fighter Wing je baziran u mjestu Duluth, na obalama američkog jezera Superior. Ova postrojba osnovana 17. rujna 1948. godine, a 2008. je proslavila i svoju 60 godišnjicu neprekidnog postojanja. Njeni današnji borbeni avioni F-16CM block 50 predstavljaju osmi po redu tip borbenog zrakoplova kojim se koriste, te su ujedno i predstavnici najnovijeg tipa F-16 u operativnoj službi SAD. Inače, riječ je o jednoj od ukupno samo dvije takve postrojbe Zračne nacionalne garde SAD specijalizirane za izvođenje misija suzbijanja protivničke protuzračne obrane (Suppression of Enemy Air Defense – SEAD).

Konkretne američke letjelice u posjeti Hrvatskoj nalaze se privremeno u Nizozemskoj, u zrakoplovnoj bazi Volkel u Sjevernom Brabantu. Riječ je o zrakoplovnome uporištu koje već desetljećima služi potrebama Kraljevskih nizozemskih zračnih snaga i Ratnog zrakoplovstva SAD, a ujedno predstavlja i jednu od malog broja lokacija u Europi na kojima se skladišti američko nuklearno naoružanje za zrakoplovnu uporabu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.