Indijanci na Plesu

 

U ponedjeljak, 5. studenog poslijepodne, nad Zagrebom je proletjela formacija od 5 helikoptera Boeing AH-64 Apache. Danas su pred predstavnicima Ministarstva obrane RH, HRZ-a i Veleposlanstva SAD u Zagrebu te letjelice bile predstavljene medijima.

Riječ je o helikopterima AH-64 Apache iz sastava 4. brigade borbenih zrakoplovstva SAD-a (4th Combat Aviation Brigade – 4. CAB), bazirane u Fort Carsonu u Colorado Springu (savezna američka država Colorado). Pet helikoptera koji su sletjeli u Zagreb dio su veće grupe od 20 helikoptera AH-64 Apache i UH-60 Blackhawk, te transportnog helikoptera CH-47 Chinook, koji se na području Europe obučavaju i pripremaju za budući angažman u Afganistanu u sklopu NATO misije „Resolute Support“. Na putu do Afganistana cijela grupa će zastati u grčkoj zrakoplovnoj bazi Stefanovikio (Στεφανοβίκειο, na istoku Tesalije), gdje će američke posade i tehničko osoblje do veljače iduće godine provoditi vježbe s grčkim kolegama (budući su ondje bazirani i grčki AH-64 Apache). Spomenuta američka postrojba – 4. CAB – u Europu je razmještena u lipnju ove godine, na ukupno devet mjeseci. Pri tome je njenih ukupno 24 helikoptera Apache (Longbow/Guardian), 12 transportnih helikoptera CH-47F Chinook, 52 helikoptera UH- 60M i HH-60 Blackhawk te oko 1,500 ljudi bilo razdijeljeno i na aktivnosti u Latviji, Poljskoj i Rumunjskoj – uz ovo vježbanje u Grčkoj. Na području baze Stefanovikio oni će navodno ostati još 4 mjeseca, do kraja svoj europskog rasporeda – što će im ujedno biti i krajnja europska destinacija za pripreme prije upućivanja u područje operacija u Afganistanu. Helikopterima Apache u Zagrebu se trebao pridružiti i dio helikoptera UH-60 i CH-47, no zbog otežanih vremenskih uvjeta oni nažalost nisu stigli na vrijeme kako bi jutros bili pokazani na stajanci 91. ZB na Plesu.

Pet helikoptera AH-64 Apache rano jutros obišli su ministar obrane RH Damir Krstičević i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Robert Kohorst, a uz njih su ovu posjetu dočekali i zamjenik zapovjednika HRZ-a brigadir Michael Križanec te vojni izaslanik SAD-a u RH brigadir Robert Mathers. Baš kao i nedavni dolazak helikoptera UH-60M Black Hawk, tako je i ovo proputovanje američkih helikoptera ministar Damir Krstičević vidio kao dokaz izvrsne suradnje, te čvrstog partnerstva i prijateljstva između SAD-a i RH. „Ono što svi skupa znamo, Hrvatska vojska je u procesu postupnog prelaska na zapadnu tehnologiju. Vi znate da mi već koristimo helikoptere Kiowa Warrior, znate od prije neki mjesec da ćemo dobiti dva nova Crna jastreba, i meni je drago da smo danas, kroz ove dane, pružamo domaćinstvo pilotima, tehnici SAD-a ovdje u Zagrebu u Hrvatskoj. I ovo je dobro za naše ljude, pilote i tehničare, da se već kroz ovaj proces upoznavaju sa zapadnom tehnologijom. I mislim da je ovo jako dobro, i ovo je put, postupan put Hrvatske s ciljem jačanja Hrvatske vojske“, rekao je ministar obrane RH. I predstavnici SAD-a, veleposlanik Kohorst i brigadir Mathers, zadovoljni su što je suradnja između naših dviju država na visokom nivou, ističući kako cijene sve što Hrvatska radi za SAD.

Helikopteri AH-64 Apache prvi put su sletjeli u 91. ZB na Plesu. Radi se o jurišnim helikopterima namijenjenim za uništavanje oklopnih ciljeva, sa širokom paletom naoružanja (top 30 mm M230E1, nevođene i vođene rakete za borbu protiv ciljeva na tlu, rakete zrak-zrak).

Photo: Goran Novačić i Petar Mežnarek

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.