Održana zanimljiva obuka snaga iz SAD i RH

 

Kako se krajem tjedna moglo pročitati u objavi veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, od 18. do 21. veljače ove godine održano je zajedničko uvježbavanje instruktora za poslove kontrolora bliske zračne potpore (Joint Terminal Attack Controller – JTAC). Aktivnost na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ kod Slunja predvodili su pripadnici Zapovjedništva za Europu američkih Zračnih snaga (4th Combat Training Squadron of the U.S. Air Force Europe Command), uz sudjelovanje i ljudstva iz sastava Oružanih snaga RH. Pri tome, provođena je obuka za navođenje američkih i hrvatskih zrakoplova u različitim scenarijima, kao i za provedbu operacija medicinske evakuacije helikopterima Sikorsky HH-60 Pave Hawk.

Treba naglasiti kako o ovoj obučnoj aktivnosti, u kojoj su očigledno aktivno sudjelovali i donedavno prizemljeni hrvatski helikopteri Mi-171Sh, Ministarstvo obrane i Oružane snage RH nisu izvijestile javnost. Jednako tako, ove aktivnosti nisu u sadržajnom okviru Plana vježbi za 2020. godinu, kojeg je na prijedlog Ministarstva obrane RH hrvatska Vlada usvojila prije oko mjesec dana.

Ujedno, posebnog spomena vrijedna je i zanimljivost koju se može uočiti u pozadini jedne od objavljenih fotografija, gdje scenom dominira specijalizirano sredstvo za operativno maskiranje – konkretno, lažno vozilo na tri osovine, opremljeno protuzračnim senzorom i naoružanjem, ali na napuhavanje. Riječ je o proizvodima kakve proizvodi i češko poduzeće Inflatech Decoy, a kojima se vizualno, termičkim potpisom i radarskim odsjajem simulira neprijateljska tehnika, u ovome slučaju sovjetsko vozilo 9K33 Osa (NATO oznaka SA-8 Gecko). Riječ je o sredstvima zavaravanja koja pakirana teže oko 100 kilograma, a raspoređena mogu dobro poslužiti kao mete za gađanje (ili navođenje napada), odnosno za zavaravanje protivnika blizu crte bojišta, kao dio šireg sustava aktivnih mjera prikrivanja.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.