Nakon snijega – poplave

 

Nema ni tjedan dana da su pripadnici OS RH povučeni s raščišćavanja snijega, a već su na novom terenskom zadatku – prevenciji od poplava. Kako je jutros priopćilo Ministarstvo obrane, temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje, ministar obrane Damir Krstičević donio je danas odluku o angažmanu pripadnika OS RH na području ugroženom poplavama na području Karlovačke županije. „Zbog izuzetno visokog vodostaja s tendencijom povećanja te eventualne ugroženosti velikog broja stambenih objekata od poplave na području Karlovačke županije, zatraženo je angažiranje 100 vojnika za potrebe hitnih intervencija za obranu od poplava“, piše u priopćenju MORH-a. No KAportal javlja da stanje još uvijek nije zabrinjavajuće, te da su je angažman vojske tražile Hrvatske vode i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić. Gradonačelnik Mandić je na jutrošnjoj press-konferenciji potvrdio da su „Hrvatske vode u 5 sati zatražile aktiviranje Hrvatske vojske i ona je već na terenu. Radi se o nekoliko lokacija gdje strojevi ne mogu ući, potrebna je fizička radna snaga. Vreće koje oni sad postavljaju na tom prostoru su one koje smo mi punili zadnja tri dana“, dodajući da je u protekla 4 dana napunjeno 18.000 vreća, a Hrvatske vode imaju u pripremi još 10.000.

Vojska opet puni vreće (Photo: OS RH)

Iz OS RH javljaju da je na područje Mostanja kod Karlovca najprije poslano 40 pripadnika inženjerijske pukovnije HKoV-a, zajedno sa strojevima, kako bi pomogli u punjenju vreća i izgradnji zečjih nasipa. Dodatno im se pridružilo još 60 pripadnika Gardijske mehanizirane brigade, razmještenih na području Karlovca. Portal Karlovački.hr javlja da su pripadnici OS RH raspoređeni na 3 lokacije – Mala Švarča, Zatok na Mostanju, i u Logorištu. „Sada ćemo angažirati još četiri kamiona – kipera koje šaljemo u kamenolom Tounj gdje ćemo sa dva torvariti pijesak i voziti jedan prema Belajskim Poljicama, a drugi  ćemo poslati u pogon Keramike u Vojniću. Angažirat ćemo i još dva kipera koji će voziti pijesak prema Maloj Švarči“, najavio je za Karlovački.hr zapovjednik Inžinjerijske pukovnije Kamensko, brigadir Alen Srpak.

Nema tko nije razgledao karlovačke box barijere (Photo: grad Karlovac)

Pozivajući se na Centar 112, KAportal, pak, piše da se u Mostanju prvenstveno brani nezavršeni dio privremenog zaštitnog zida od box barijera, dakle istog onog koji je proteklih dana bio opći medijski hit, a lokalni su se dužnosnici njime hvalili kao zadnjim krikom protupoplavne tehnologije koji se sada, eto, po prvi puta primjenjuje upravo na karlovačkom području. Ispada da bi bilo pametnije da su umjesto paradiranja pred kamerama završili postavljanje box barijera, umjesto da se opet pozivaju vojnici za punjenje vreća s pijeskom. Do sada je postavljeno između 3,5 i 4 kilometara box barijera, a ostatak planiranog a nepostavljenog postavit će, pogađate, OS RH.

Kupa i Korana rastu brzinom od 7 centimetara na sat, ali još uvijek nisu proglašene redovne mjere obrane od poplave, već samo „pripremne mjere“. Prema podacima od 10 sati, Korana je na 695 cm, a Kupa na 682 cm. Zbog izlijevanja vode zatvorene su određene prometnice na karlovačkom području: Husje, Kobilić, D36 u Koritinji, Sv. Florijan, Brođani uz Kupu, Rilj i Utinja.

Hrvatske vode u pripremi od prošloga tjedna (Photo: Hrvatske vode)

Prema podacima Hrvatskih voda i DUZS-a, Karlovačko područje nije jedino koje je ugroženo od izlijevanja rijeka: tako je zbog visine vodostaja rijeke Sunje od +244 (s tendencijom daljnjeg porasta) na mjerodavnom vodomjeru Sunja jutros u 9:00 sati donijeto Rješenje o uvođenju izvanrednih mjera obrane od poplava na sektoru D, mali sliv Banovina, kao i rješenje o uvođenju izvanrednih mjera obrane od poplava na sektoru D, branjeno područje 5, mali sliv Subocka-Strug, zbog vodostaja rijeke Save od +815 cm (s tendencijom daljnjeg porasta) na mjerodavnom vodomjeru Jasenovac. Još od jučer zbog izlijevanja rijeke Une zatvorena je državna cesta 47 u mjestu Kuljani, a od noćas zbog izlijevanja rijeke Gline došlo je do zatvaranja ŽC 3229 Topusko-Maljevac u mjestima Staro selo Topusko i Crni potok.

A može to i ovako – dvije strojne punilice vreća koje je DUZS 10. ožujka dostavio u Karlovačku županiju (Photo: DUZS, 112)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.