Sustav “Patriot” stigao u Zemunik

 

Sustav protuzračne obrane „Patriot“ iz sastava američkog 10. zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane Kopnenih snaga SAD (10. AAMDC – Army Air and Missile Defense Command) danas je preko graničnog prijelaza Pasjak ušao iz Slovenije u Hrvatsku, te je dopremljen u vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku. Tamo će biti razmješten kako bi u sklopu vježbe „Astral Knight 2021“ pružao zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga koje pristižu u Hrvatsku radi sudjelovanja u međunarodnoj vojnoj vježbi „Immediate Response 21“. Ovo je prvi puta da je sustav „Patriot“ razmješten u Hrvatskoj, pa je i zanimanje za njega prilično veliko.

Oznaka i geslo postrojbe 5-7 ADA

Zapovjednik 5. bojne 7. pukovnije PZO iz sastava 10. Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane (10. AAMDC) bojnik David Jackson pojasio je kako je njegova bojna prvo izvela pomak od oko 1.200 km, iz baze „Smith Barracks“ u njemačkom mjestu Baumholder do Slovenije, gdje su sudjelovali u vježbi „Adriatic Strike“. Nakon toga, na red je danas došao idući pomak od oko 300 kilometara, u Hrvatsku. Konvoj sastavljem  od preko 50 američkih vojnih vozila, s opremom i sustavom protuzračne opreme „Patriot“ ušao je u našu državu preko graničnog prijelaza Pasjak, te krenuo put Zrakoplovne baze Zemunik. „Sustav protuzračne opreme ‘Patriot’ bit će razmješten u Hrvatskoj u okviru vježbi ‘Astral Knight 21’ u kojoj će pružati zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga i međunarodnoj vojnoj vježbi ‘Immediate Response 21’ koja se provodi u sklopu vježbi ‘Southern Exercise Portfolio’ pod zapovjedništvom američkog Zapovjedništva za Europu (EUCOM) i dio je opsežne vježbe ‘DEFENDER-Europe 21’ (DE21) koju Zapovjedništvo američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku (USAREUR-AF) provodi na području Europe s ciljem izgradnje spremnosti i interoperabilnosti između SAD-a, NATO saveznika i partnerskih vojski“, rekao je bojnik Jackson. Napomenuo je i da ovaj oružni sustav služi za zaštitu kako snaga u pokretu tako i strateške infrastrukture od zrakoplova, krstarećih projektila, besposadnih letjelica i balističkih projektila, a za potrebe vježbe „Astral Knight 21“ njihova će bojna biti razdijeljena na jedan segment u Hrvatskoj, i drugi u Albaniji.

Sustav “Patriot” na slovenskom Črnom Kalu (Photo: SV)

Sustav „Patriot“ proteklih je tjedan dana bio razmješten u Sloveniji, na području Črnega Kala, kako bi pružao zaštitu NATO snagama koje su se iskrcavale u luci Koper. To je drugi put za redom da je „Patriot“ radi sudjelovanja u vojnoj vježbi bio razmješten u Sloveniji – prvi puta je to bilo prošle godine, kada je „Patriot“ također radi zaštite snaga u luci Koper bio stacioniran u vojnoj bazi Divača. PZO sustav „Patriot“ združuje u sebi četiri operativne funkcije: sustav veza, zapovijedanje i upravljanje, radarski nadzor zračnog prostora i sam raketni sustav protuzračne obrane. Kombinacija ovih funkcija osigurava koordiniran, siguran, integriran te iznimno mobilan sustav obrane zračnog prostora, koji je po svojoj strukturi ujedno i modularan. Pod normalno je raketni sustav „Patriot“ veličine bojne, sastavljen od 6 bitnica i operativno spreman za manje od jednoga sata. Doseg njegovih raketa je maksimalno 160 km, uz dostizanje visine leta do 24.200 metara te brzine do 4,1 MACH. Sustav je namijenjen zaštiti kritične infrastrukture, što se ovih dana manifestiralo u Sloveniji, a sada i u Hrvatskoj.

Vježba „Astral Knight 21“ je vježba integrirane zračne i raketne obrane (IAMD – Integrated Air and Missile Defence) koju provodi Zapovjedništvo američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA), od 13. do 22. svibnja 2021. godine u zračnom prostoru Talijanske Republike, Republike Slovenije, Crne Gore, Republike Albanije i Republike Hrvatske, odnosno prostoru sjevernog i južnog jadranskog akvatorija. U provedbi same vježbe svakodnevno će aktivno sudjelovati pedesetak zrakoplova; i to američke zračne snage sa zrakoplovima F-15, F-16, B-52, tankerima KC-135, KC-46 i KC-10, E-3 AWACS, C-130 te helikopterima HH-60, talijanske zračne snage s avionima F-35 i AWACS, te oružane snage Helenske Republike s avionima F-16. Iz Oružanih snaga RH u vježbi sudjeluje Središte za nadzor zračnog prostora Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21, te brodovi Hrvatske ratne mornarice u sklopu dodatnih zadaća borbenog traganja i spašavanja „oborenih“ letačkih posada savezničkih zrakoplova. Na prostoru Republike Hrvatske privremeno će biti smještena i američka razmjestiva radarsko-komunikacijska postaja te pokretno zapovjedno središte koji će davati dodatnu potporu u radarskoj slici, a po potrebi te planu dodatno provoditi i navođenje savezničkih zrakoplova, kao i nadzor zračnog prostora područja provođenja vježbe.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.