Logistička suradnja Slovenije, Mađarske i Hrvatske

 

Zapovjednik Zapovjedništva za potporu OS RH, general bojnik Mladen Fuzul, i zapovjednik Logističkog centra Mađarske vojske, brigadni general István Baráth, u srijedu i četvrtak, 13. i 14. studenog, bili su u radnom posjetu Logističkoj brigadi Slovenske vojske. Svrha ovog posjeta je razmjena informacija, te pregled i koordinacija plana zajedničkog djelovanja ove tri logističke cjeline u vježbama NATO saveza 2019. godine, kao i pregled aktivnosti u okviru obrambenih suradnji tijekom sljedeće godine.

Sljedeće, 2019. godine odvijat će se niz NATO vježbi kojima Savez provjerava svoje planove i snage za sustavni odgovor na izazove. U jednom takvom nizu vježbi, pod zajedničkim nazivom „Saber Guardian“, sudjelovat će više od 10 država-članica Saveza s više od 40.000 vojnika, na prostoru od Kopra do Crnoga mora. U aktivnosti „Saber Guardian“ sudjelovat će i oružane snage Slovenije, Hrvatske i Mađarske, a  logističke postrojbe ove 3 zemlje podupirat će ove vježbovne aktivnosti. Ova suradnja uključuje i zajedničke obuke i uvježbavanja.

Logističku brigadu Slovenske vojske u vojarni „Petra Petriča“ posjetio je 06. studenog i ministar obrane RH Damir Krstičević prilikom svog posjeta Sloveniji. Zapovjednik Logističke brigade, pukovnik Vincenc Arko, tom je prilikom predstavio rad Logističke brigade, kao i bilateralnu suradnju između logističkih postrojbi slovenskih i hrvatskih oružanih snaga. Tom su prilikom predstavljeni i bilateralni planovi suradnje za skorije razdoblje. Krstičevićev posjet Slovenskoj vojsci završio je dinamičnom i statičnom prezentacijom rada postrojbi SV za nuklearnu, radiološku, kemijsku i biološku obranu.

Prezentacija programa suradnje na polju voojne logistike

Mnogo posla još i predstoji…

 

*Photo: SV/VVU XI. r. Rajko Petek, OOJ

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.