OS RH na tečaju vojnog planinarenja

 

Trotjedni tečaj vojnog planinarenja, koji se od 2. do 20. ožujka održava u susjednoj Sloveniji, ušao je u svoj treći, ujedno i najteži tjedan. Na prvoj međunarodnoj obuci koju organizira NATO Centar izvrsnosti za brdsko ratovanje – NCOGB (koji će, nakon skorašnjeg formalnog osnivanja, djelovati u mjestu Poljče u Gorenjskoj) sudjeluju 24 pripadnika oružanih snaga iz 7 država: Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Libanona, Slovenije, Velike Britanije i SAD. Cilj ovog zimskog tečaja za časnike i dočasnike, kao i za pripadnike specijalnih jedinica, predstavlja usvajanje individualnih te kolektivnih vještina i znanja iz 3 osnovna područja vojnog planinarenja: kretanja, preživljavanja i borbe u planinskim uvjetima tijekom zime.

Tečaj se temelji na stupnjevitom pristupu temi (tzv. „Crawl, walk, run“ metodologija, koja obuhvaća faze rješavanja problema školskom i puzećom brzinom, hodnim ritmom pod nadzorom, i onda samostalno i trčeći), s naglaskom na praktičnoj nastavi u realnim uvjetima. Tako se tijekom prvog tjedna obuke polaznici u mjestu Poljče i bližoj okolici upoznaju s osnovama teorije i prakse, a u drugom tjednu s osnovama preživljavanja na planini Pokljuka. U aktualnom, trećem tjednu, pred polaznicima je usvajanje znanja iz „bivakiranja“ na otvorenom, točnije na planinskom proplanku Komen iznad Bohinjskog jezera. Kako piše portal www.obramba.com, osim upotrebe razne planinarske opreme (od sjekira do skija), polaznici vježbaju izgradnju privremenih nastambi, paljenje vatre, pripremu hrane i tekućina, kao i načine zaštite pred brojnim planinskim opasnostima (poput lavine).

Ekipa instruktora iz NCOGB sastavljena je od 5 pripadnika Slovenske vojske, a u skoroj budućnosti planira se i angažman obučavatelja iz inozemstva. Slovenski instruktori već imaju iskustvo iz Planinske škole Slovenske vojske i Multinacionalnog centra izvrsnosti za brdsko ratovanje.

„Za uspješno osposobljavanje i djelovanje planinskih jedinica treba mijenjati percepciju planinskog okruženja i teških klimatskih prilika. Školovani vojnik ih ne vidi kao prepreku, već prirodne resurse koristi kao prednost u borbenom djelovanju. (…) Zadatak NCOGB je da različita znanja i vještine polaznika adekvatno standardizira i osigura njihovu međusobnu povezanost“,

rekla je satnica Karmen Poklukar iz NATO Centra izvrsnosti za brdsko ratovanje, a prenosi službena web-stranica Slovenske vojske.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.