Pet dana Amerike…

 

Cijeli prošli tjedan ministar obrane Mario Banožić i načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj proveli su u Sjedinjenim Američkim Državama, i to prije svega radi proslave 25. obljetnice suradnje između Nacionalne garde Minnesote i OS RH u sklopu State Partnership programa. Domaćini su im bili veleposlanik RH u SAD Pjer Šimunović i vojni ataše brigadni general Tomislav Galić, dok je uz Banožića te Hranja ondje bila još i ravnateljica Uprave za obrambenu suradnju u MORH-u Dunja Bujan. Iako je posjet Nacionalnoj gardi Minnesote bio središnji događaj ovog petodnevnog posjeta, u program je ušlo još nekoliko aktivnosti. Tako je prvi službeni posjet ministra Banožića ne samo SAD-u, nego bilo gdje u prvoj godini dana mandata, započeo u saveznoj državi Connecticut, posjetom sjedištu poduzeća Sikorsky, u kojem se trenutno sklapaju i helikopteri UH-60M za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Osim razgleda same tvornice, organiziranog u ponedjeljak, 19. srpnja 2021., Banožić se potpisao na unutarnju oplatu jednog od budućih hrvatskih Black Hawk helikoptera, i razgovarao s Paulom Lemmom, predsjednikom uprave poduzeća „Sikorsky“. „Bila mi je čast ugostiti ministra obrane Marija Banožića i načelnik GS OS RH admirala Roberta Hranja u Stratfordu. Dobrodošli u obitelj Sikorsky Black Hawk“, napisao je tom prilikom Lemmo na svom Twitter računu, dok je Mario Banožić na svom Facebook profilu istaknuo: „Naša ambicija je nastaviti razvijati ovu investiciju jer kao pouzdana i vjerodostojna članica NATO saveza, prelazak na zapadnu tehnologiju jedini je mogući i ispravan put. U ovom trenutku hrvatski vojni piloti i zrakoplovni tehničari pohađaju različite treninge i obuke u SAD-u specijalizirane upravo za helikoptere Black Hawk”. Osim toga: “Imamo i dva pilota za stjecanje dodatnih sati leta u Minnesoti u suradnji i uz pomoć Nacionalne garde Minnesote. Ovo je za nas važno ne samo u kontekstu kupnje opreme, već i u kontekstu sigurnosti jer ćemo dobiti potrebnu podršku u obuci”, rekao je Banožić, a prenijelo Ministarstvo obrane RH. Unatoč višestrukim najavama kako će prvi helikopteri Black Hawk pristići u Hrvatsku u prvoj polovini 2022., prema riječima admirala Hranja trebat će ipak pričekati koji mjesec više: „Black Hawkovi… Upravo smo imali prilike vidjeti u tvornici Sikorsky naš prvi helicopter postaje spreman, i očekujemo da ćemo u 2022. – krajem ’22. možda – već početi dobivati…  znači prva dva, pa onda vrlo brzo sljedeća dva”, rekao je načelnik Hranj za HTV. Nakon obilaska tvornice, Banožić i Hranj krenuli su za Minnesotu, gdje su ih u tamošnjoj zrakoplovnoj bazi Nacionalne garde Minnesote dočekala dva hrvatska pilota, trenutno na obuci za upravljanje helikopterima UH-60M Black Hawk. Ovoga bi tjedna dva hrvatska pilota ondje trebala i započeti sa završnom obukom za probne pilote.

Sljedeći dan, 20. srpnja, bio je rezerviran za Minnesotu – posjet kampu Ripley i tamošnjem Centru za obuku u borbenoj spremnosti (Combat Readiness Training Center), te za susret s guvernerom savezne države Minnesote Timom Waltzom. U kampu Ripley hrvatska je delegacija razgledala i objekt za održavanje borbenog vozila na gusjenicama. „Ovdje moramo istaknuti značajan američki doprinos u vezi s helikopterima Black Hawk i vozilima Bradley. Ti su projekti ključni za jačanje hrvatskih obrambenih sposobnosti te otvaraju put novim mogućnostima suradnje Hrvatske i Minnesote. Namjera mi je potaknuti suradnju i na drugim područjima, ponajprije na području gospodarstva”, istaknuo je hrvatski ministar obrane, hvaleći suradnju sa SAD-om i kod  demokratskog guvernera Minnesote Tima Waltza. „Ponosni smo na najdugovječniju suradnju Nacionalne garde Minnesote s Hrvatskom kroz State Partnership Program. Cijenimo i naše partnerstvo u NATO savezu te smo predani daljnjem razvoju suradnje i u drugim područjima, posebice ekonomskom području”, rekao je Waltz. Banožić se posebno interesirao za odnos Nacionalne garde Minnesote i lokalne zajednice kada je u pitanju vojni kamp Ripley, što bi moglo poslužiti i kao primjer rješenja i za vojne poligone u Hrvatskoj. Ministar Banožić i admiral Hranj posjetili su i Sveučilište Metropolitan State, državno sveučilište koje je ujedno i tamošnje nacionalno središte izvrsnosti za edukaciju o cyber-obrani te sigurnosti, kao i zapovjedništvo 34. pješačke divizije (34th Infantry Division) u mjestu Arden Hills, Minnesota – postrojbe u čijem sastavu dominiraju pripadnici Nacionalne garde država Minnesota i Iowa.

Sama sredina tjedna – srijeda, 21. srpnja – bila je rezervirana za svečano obilježavanje 25. obljetnice suradnje Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote u sklopu Programa državnog partnerstva (State Partnership Program – SPP). Hrvatski ministar obrane tom je prilikom na svom Facebook profile zabilježio: „Sjedinjene Američke Države naš su najvažniji partner i strateški saveznik u području obrane. Partnerstvo s Nacionalnom gardom Minnesote ključni je dio te suradnje kojem ćemo posvećivati punu pažnju te proširiti područje naših aktivnosti”. Osim za ovaj vojni dio, hrvatska je delegacija našla vremena i za posjet hrvatskoj zajednici u Minnesoti.

Zadnji dan posjeta, petak 23. srpnja, hrvatska je delegacija provela u Washingtonu, gdje su na vojnom groblju Arlington položili vijenac i popratili smjenu straže, susreli se sa zapovjednikom Združenog stožera američke vojske generalom Markom A. Milleyjem, podtajnikom za obrambenu politiku Colinom Kahlom i direktoricom Agencije za obrambeno-sigurnosnu suradnju (DCA) Heidi Grant.

Jučer, danas, sutra

Kada je prije 5 i pol godina obilježavana 20. obljetnica suradnje SAD-a i Hrvatske kroz „State Partnership Program”, hrvatsku delegaciju predvodila je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, dok je OS RH predstavljao tadašnji načelnik GS OS RH general zbora Drago Lovrić. Hrvatsko je izaslanstvo i te 2016. detaljno pogledalo kamp Ripley, kako bi se na temelju organizacije ovog vojnog kampa napravili planovi razvoja vojnog poligona OS RH „Eugen Kvaternik” u Slunju. To je bila i glavna tema razgovora hrvatske delegacije i američkih domaćina, koji su usput hrvatskoj predsjednici hvalili helikoptere UH-60M Black Hawk – toliko da je isprobala i simulator za ove američke helikoptere. Nepunih 6 godina kasnije, Hrvatska je u iščekivanju isporuke 4 Black Hawka, a SAD polako ulažu i u razvoj slunjskog poligona.

Povodom 25. obljetnice hrvatsko-američke suradnje, ove dvije teme proširene su i trećom – hrvatskom nabavom vozila Bradley, koja je posljednje 2 godine zaglavila u bespućima birokracije.

Svojedobni posjet hrvatske predsjednice bio je očito važan američkim domaćinima, jer su ga pratile vijesti i galerije fotografija na medijskim platformama kojima upravlja Nacionalna garda Minnesote. Iako ovoga puta to zapravo i nije bio slučaj, posjet hrvatske delegacije zabilježen je na društvenim mrežama te profilima nekolicine hrvatskih zajednica u SAD-u, guvernera Minnesote Tima Waltza i direktora Sikorskog Paula Lemmoa, te američkog otpravnika poslova u RH Davida Fleminga. Lokalna televizija FOX9 iz Minnesote emitirala je 23. srpnja u svojim vijestima kratak prilog pod nazivom „Nacionalna garda Minnesote obilježava 25 godina partnerstva s Oružanim snagama RH” u kojem je – uz pripadnika NG koji je više godina surađivao s hrvatskim vojnicima – govorio i načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj. Hrvatski ministar obrane, međutim, nije se previše eksponirao tijekom ovog posjeta – uz ukupan dojam ministra kao vrlo oprezne i suzdržane osobe, zamjetan je ostao i ukupan izostanak susreta ministarskog ranga u čitavom ovom inozemnom programu. Dok je sugovornik admiralu Hranju u Pentagonu bio njegov kolega, zapovjednik Združenog stožera Vojske SAD-a, general Mark A. Milley, Banožić je ondje razgovarao s Colinom Kahlom, nedavno imenovanim podtajnikom za obrambenu politiku. Riječ je o dužnosniku koji je zapravo u rangu Dunje Bujan, također u delegaciji prisutne ravnateljice zadužene za obrambenu politiku u MORH-u, dok američki ministar obrane Lloyd Austin tada uopće nije ni bio u Washingtonu, nego u posjetu saveznoj državi Alaska. U normalnim okolnostima, ovakva bi situacija bila ili zvučna diplomatska poruka, ili barem veliki protokolarni promašaj, no u aktualnoj situaciji je to fijasko koji se tek fino i tiho uklopio u širu sliku mandata Marija Banožića na čelu Ministarstva obrane RH.

Iako tek treba vidjeti hoće li posjet hrvatske delegacije SAD-u uroditi ikakvim raziješenjem misterije o mogućoj nabavi oklopnih vozila Bradley, Lijepu našu je prošloga tjedna potresao val samoubojstava pripadnika OS RH. Ta do sada neviđena tragedija kulminirala je za vrijeme Banožićevog prekooceanskog posjeta, i na licu mjesta rješavali su je državni tajnici Jakop i Hrg. Za to vrijeme, u doba interneta i elektroničkih medija, ministar i njegova pratnja zadovoljili su se time da putem MORH-ove PR-službe tek učestalo objavljuju copy/paste jednih te istih formularnih priopćenja sa službenim izrazima sućuti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.