Rakete Hellfire na OH-58D tek od 2020. godine

 

Četiri mjeseca nakon što su u 93. ZB HRZ i PZO u Zemuniku predstavljeni helikopteri OH-58D Kiowa Warrior s hrvatskim pilotima u obuci, i mjesec dana nakon vježbe prvog bojnog gađanja, danas iz Vlade stižu nove vijesti na ovu temu. Ministarska je družina jednoglasno usvojila odluku o rezerviranju novaca iz državnog proračuna za nabavu raketa Hellfire za nove hrvatske Kiowe. Do kraja ove godine za nabavu spomenutih raketa RH i MORH platit će predujam, dok se isporuka raketa očekuje tek 2020. godine, kada će MORH morati platiti PDV, za što je danas osigurao novac. O čemu se zapravo radi – ukratko je Vladu izvijestio ministar financija Zdravko Marić.

„Ministarstvo obrane RH zaprimilo je pismo ponude i prihvaćanja od Vlade SAD kojim se uređuju međusobni odnosi vezani uz nabavu raketa Hellfire. Sukladno zaprimljenom pismu nabava raketa iznosi 3.067.378,00 američkih dolara, odnosno 19.723.875,49 kn – to je iznos bez PDV-a. PDV koji treba platiti na zaprimljene rakete iznosi 4.930.968,87 kn. Dakle, ukupne su obveze za nabavu raketa 24.654.844,36 kn. Iznos koji sam prethodno spomenuo, dakle onaj bez PDV-a, sredstva potrebna za osiguranje su već u državnom proračunu na pozicijama Ministarstva obrane za 2017. godinu i ona će kao takva biti plaćena. Dakle ovim je odredbama pisma definirano da plaćanje predujma cjelokupnog iznosa se izvrši u 2017. godini, dok bi isporuka raketa uslijedila u 2020. godini kada će trebati platiti PDV na zaprimljene rakete. Upravo stoga je Ministarstvo obrane zatražilo suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2020. godini u ukupnom iznosu od 4.930.968,87 kn za nabavu raketa Hellfire za helikoptere OH-58D Kiowa Warrior, što je u skladu sa člankom 44. stavkom 2 Zakona o proračunu.“

Školska raketa Hellfire na OH-58D HRZ-a

Dok su se za sada pokazivali tek školski primjerci AGM-114 Hellfire, nabavu „pravih“ najavio je zapovjednik Eskadrile helikoptera, pukovnik Krešimir Ražov, prilikom svibanjske prezentacije sposobnosti helikoptera i obuke hrvatskih pilota za OH-58D: „Ovaj helikopter ima također softversku pripremu za tu raketu koju ćemo nabaviti – Hellfire raketa 8 kilometara, i Stinger, zrak-zrak raketa, domet 5 kilometara“, najavio je pukovnik Ražov. O prednosti raketa Hellfire kao jednom od osnovnih oružja na OH-58D u intervjuu za portal Obris.org govorio je svojedobno i brigadir Michael Križanec, napominjući da je nabava streljiva i raketa odvojena od nabave standardnog paketa naoružanja za helikoptere Kiowa Warrior.

Pri tome, do sada nitko nije spomenuo konkretan broj ovih oružja koja bi Hrvatska kupovala, čime onda nije jasna ni cijena pojedinačnih AGM-114 Hellfire za Hrvatsku. Jednako tako, nije objavljeno ni o kojim modelima raketa AGM-114 Hellfire Hrvatska razmišlja, što je također bitno, budući da cijena pojedinačnih projektila vidljivo varira među varijantama  navodno od oko 65.000 američkih dolara za AGM-114K do oko 111.000 dolara za AGM-114L. Može se naći i podatak da starije varijante koštaju i puno manje, npr. AGM-114B oko 25.000 američkih dolara, ali se više ne proizvode. Ponešto dodatnih pitanja otvara i činjenica kako su neke od dosadašnjih varijanti ovih projektila bile prilagođavane za pojedine vrste ciljeva, gdje opet nije svejedno koju se varijantu nabavlja (ako predmet kupovine nije najnovija varijanta R, koja navodno objedinjava širok spektar sposobnosti prethodnika).

Slučajno ili ne, isporuka raketa Hellfire Hrvatskoj trebala bi biti tek 2020. godine, koja će, usput budi rečeno, biti i izborna godina (ne desi li se neki novi, izvanredni politički potres). Te će godine Hrvatska predsjedavati Europskom unijom, a iste te 2020. MORH planira i isporuku prva dva nova borbena aviona nabavljena za HRZ i PZO.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.