MORH i dalje podupire domaću vojnu industriju

 

Oko 400 proizvoda i usluga, 34 domaće tvrtke, i poslovi u vrijednosti od oko 230 milijuna kuna. To je ugrubo sukus jutros potpisanih ugovora u Ministarstvu obrane RH s predstavnicima domaće obrambene industrije, koji se to već tradicionalno i potpisuje početkom godine. Nakon što je 2016. taj događaj kasnio gotovo 3 mjeseca zbog problema s konstituiranjem vlasti i usvajanjem proračuna, ove su godine svi govornici – predstavnici domaćih tvrtki, istaknuli važnost sklapanja ovih, za većinu njih velikih poslova, kako bi mogli dalje planirati svoj tempo godišnje proizvodnje. Ovim ugovorima potvrđena je nabava oko 6.000 kompleta borbenih odora, 10.500 pari obuće, više od 1.500 komada donjeg rublja i 35.000 pari čarapa. Upravo kod posljednje dvije kategorije zanimljiva je usporedba s prošlom godinom, kada se nabavljalo više od 140.000 komada donjeg rublja i 50.000 pari čarapa. pa bi se moglo zaključiti da će vojska ove godine ostati – bez gaća.  Što se naoružanja i dodatne opreme tiče, među potpisnicima ugovora je i tvrtka HS Produkt, koja bi ove godine trebala MORH-u i OS RH isporučiti određeni (za javnost nepoznati) broj pušaka i pištolja, te Šestan-Busch, koji su se ugovorom obvezali hrvatskim vojnicima isporučiti 500 kaciga.

„Treba naglašavati da proizvode hrvatske vojne industrije ne kupujemo samo iz razloga što su naši, već i zato što su konkurentni“,

naglasio je ministar obrane Damir Krstičević. Potpora Ministarstva obrane i Oružanih snaga u vidu ovakvih nabava nužna je referenca pri gotovo svakom izvoznom poslu, gdje se proizvođače nužno pita opskrbljuju li vlastitu vojsku.

„Ovi ugovori pokazuju kako Ministarstvo obrane nije samo potrošač, već i generator razvoja, promotor vrhunskih hrvatskih proizvoda“,

potvrdio je Krstičević, dodavši kako će se dio jutros investiranog novca u proizvode domaće vojne industrije kroz porez opet i vratiti u državni proračun.

Svoju priliku proizvođači vide i u potencijalno predstojećoj nabavi novih borbenih zrakoplova – tako je Alojzije Šestan apelirao na MORH i potpredsjednika Vlade da razmotre uključivanje hrvatskih obrambenih proizvoda u offset-program prilikom nabave zrakoplova:

„Nama predstoji nabava velikih sustava kao što su zrakoplovi i mislim da se dio toga može platiti hrvatskom vojnom opremom, ovom našom proizvodnjom i opet puniti proračun, i tako ćemo svi u lancu biti jako zadovoljni.“

Iako su zahvalni MORH-u što već nekoliko godina podržava domaću obrambenu industriju, pa i doprinosi u razvoju domaćih vojnih proizvoda, proizvođači apeliraju na državu da im pomogne u njihovom daljnjem razvoju, ali i pri izvoznim poslovima. Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš napomenuo je kako je pod kapom hrvatske vojne industrije okupljeno oko stotinjak tvrtki s prometom većim od 200 milijuna eura, s više od 3 tisuće zaposlenih, te s uloženim značajnim sredstvima – kojima se tijekom posljednjih 15 godina podizala njihova konkurentnost na tržištima. Još većoj konkurentnosti nadaju se i u Podravci, čiji je predsjednik Uprave Zvonimir Mršić također jedan od potpisnika ugovora s MORH-om. Trenutno u Podravci, uz suradnju s MORH-om, razvijaju suhi obrok u skladu s NATO-standardima, koji bi osim nutritivnih imao i okusnih vrijednosti, kako bi hrvatski vojnici ubuduće na terenu jeli ukusnije nego do sada.

Ovo je druga godina za redom da se u ovakvo godišnje potpisivanje ugovora guraju i proizvođači naoružanja te opreme, ali i pružatelji usluga i radova, čime se onda administrativno pojačava ukupni iznos potpisanih ugovora. Sasvim sigurno nije mala suma koju MORH namjerava platiti slavonskobrodskome “Đuri Đakoviću” za remont tenkova, Graditelju Svratišta za izgradnju i rekonstrukciju objekata, Pleteru za prehranu i čišćenje, ili Croatia osiguranju za osiguravateljske poslove – no predmeti ovih poslova nisu nabava vojnih roba na koju javnosti prvo pomisli spomenom ove načelne teme. Tako je u odnosu na prošlogodišnji, ovogodišnji ugovor vrijedniji za 30-ak milijuna kuna (s prošlogodišnjih 200 milijuna porastao je na ovogodišnjih 230 milijuna), a broj proizvođača okupljenih ovogodišnjim ugovorom povećan je s prošlogodišnjih 27 na ovogodišnjih 34. Zanimljivo je da je među njima i nekoliko tvrtki koje su u proteklih godinu dana otišle ili u sustav predstečajnih nagodbi ili u čisti stečaj (INKOP i NCP Grupa), dok su se u povratnike upisale dvije tvrtke koje prošle godine nisu bile obuhvaćene ovakvim ugovorom – Podravka i splitski Promet. S popisa su pak ispali Tehnomont brodogradilište iz Pule, i varaždinska firma Techtex d.o.o. koja je prošle godine Hrvatsku vojsku opskrbljivala kabanicama.

Na popisu tvrtki koje su jutros sklopile ugovor s MORH-om nalazi se ukupno 9 novih (onih koje prošle godine nisu bile među potpisnicama, ili su sklapale ugovore na drugačiji način). To su: Pomorski centar za elektroniku d.o.o. Split (lanseri), Mativo d.o.o. Zagreb (vojnički jastuci), P.E.S. d.o.o. Zagreb (bodeži), Znanje d.o.o. (tiskanje), Graditelj Svratišta Zagreb (gradnja objekta), SO-RAING d.o.o. (nadzor), NCP Grupa d.o.o. Šibenik (održavanje), Zagrebački holding – Podružnica ZET (prijevoz), te već spomenuti Promet d.o.o. Split.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.