OH-58D – nova sova na hrvatskom nebu

 

Desetak dana nakon što je velikim američkim transportnim zrakoplovom C-5 Galaxy u Zračnu luku Zadar pristiglo prvih 5 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, jučer su te letjelice predstavljene medijima i VIP gostima u prostorima 93. ZB Zemunik. Za prvo javno prikazivanje „hrvatskih Indijanaca“ vladao je veliki interes, kako među novinarima, tako i među zainteresiranom javnosti, pa je pomalo razočaravajući dojam ostavila činjenica da baš niti jedan novi helikopter nije poletio, već su svih pet, kao i sva 3 simulatora, prikazani kao statički izlošci u zemuničkom hangaru. No predstavnici Ministarstva obrane, kao i HRZ-a, obećavaju letački program nakon dolaska i druge ture helikoptera, negdje do kraja godine, do kada bi trebala započeti i obuka budućih pilota te tehničara za ukupno 16 sada hrvatskih OH-58D Kiowa Warriora. Na žalost mnogih, izostala je i druga atrakcija, famozne rakete AGM-114 Hellfire, čiji bi primjerci trebali stići s ostatkom helikoptera i opreme.

Brigadir Davor Tretinjak

Brigadir Davor Tretinjak

Glavna riječ na jučerašnjoj prezentaciji pripala je brigadiru Davoru Tretinjaku, voditelju Projektnog tima za uvođenje helikoptera OH-58D u operativnu uporabu, koji je podsjetio da je sam projekt kao mogućnost modernizacije zrakoplovstva i prelaska na zapadni tip helikoptera započeo u rujnu 2014. tijekom godišnjih bilateralnih obrambenih konzultacija s američkim partnerom. Ubrzo nakon toga, Vlada SAD-a ponudila je Hrvatskoj određeni višak lakih izvidničko-borbenih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior putem „Excess Defense Articles“ – EDA programa prema uvjetima „as is – where is“, odnosno „dobiješ ono što vidiš“.

Pregovori vođeni tijekom 2015. i početkom 2016. godine rezultirali su potpisivanjem dva „Pisma ponude i prihvaćanja“ (LOA – „Letter of Offer and Acceptance“). Prvo je ujedno i osnovno, „LOA HR-B-IAB EDA Grant Transfer of OH-58D“, potpisano 25. veljače 2016. godine, kojim je uz nabavu 16 helikoptera i 3 trenažera za obuku obuhvaćena i isporuka pripadajućih roba i usluga. Drugo je „LOA HR-B-DAA Training for OH-58D“, potpisano 08. travnja ove godine, kojim se dogovara obuka letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja. „Zahvaljujem Vladi SAD-a, našem glavnom partneru na području obrane i sigurnosti, i strateškom partneru OS RH, na ovoj vrijednoj donaciji.“, rekao je pred američkom veleposlanicom i američkim partnerima hrvatski ministar obrane Josip Buljević, potpisnik čitave ove papirologije o nabavi helikoptera Kiowa Warrior, dodavši:

„Vjerujem kako će ovi helikopteri biti ona točka koja će nas potaknuti na nove iskorake, nadogradnju znanja, vještina i sticanja novih iskustava. Oni pokazuju našu odlučnost u provedbi procesa zamjene sredstava istočne tehnike suvremenim zapadnim sredstvima.“

Osim vojne komponente, uključivanje OH-58D Kiowa Warrior u HRZ ima i političko značenje – kao „privrženost RH transatlantskom političkom savezništvu, ali i kao izraz povjerenja naših saveznika u naše obrambene mogućnosti i sposobnosti“, naglasila je predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar Kitarović: „Ovi helikopteri daju OS RH neke nove, do sada nepostojeće sposobnosti i zasigurno podižu borbenu spremnost OS RH na višu razinu“ – čime je doduše faktično, i potpuno opravdano, ujedno pobijena i nešto ranije iznesena teza da te letjelice u OS RH zamjenjuju išta usporedive aktualne tehnike sovjetskoga podrijetla.

Što se dobije?

Cjelokupan projekt obuhvaća opremanje OS RH, odnosno HRZ-a, sa 16 helikoptera OH-58D, obuku letačkog i ZT osoblja, te uspostavu logističkog sustava opsluživanja i održavanja ovih helikoptera. Ovi su zrakoplovi proizvedeni između 2010. i 2012. godine, a u operativnu uporabu pri US Army uvedeni su između 2012. i 2015. godine. Osoba koja je sudjelovala u odabiru letjelica OH-58D za OS RH, brigadir Michael Križanec, izuzetno je zadovoljan načinom „as is – where is“, te činjenicom da 16 zrakoplova, umjesto u SAD-u, sada gleda u hangaru na Zemuniku:

„Mi smo dobili najbolje od onog što su imali u tom trenu – znači helikopteri su iz operativne eskadrile došli ovdje. Nisu išli u nikakvo međuskladište, nisu konzervirani, potpuno su ispravni, u letnom stanju u smislu onoga da možemo natočiti gorivo i sad već možemo ići radit zadaće.“

Lanser M260 za sedam raketa “Hydra 70”

Letjelice OH-58D dolaze sa standardnim kompletom naoružanja, opto-elektroničkim senzorima, radio-komunikacijskom i navigacijskom opremom, te određenom količinom odgovarajućeg streljiva (12,7mm, 70mm, AGM-114). Tako se u, za naše prilike neobičnoj senzorskoj kugli nalaze optički ciljnik, laserski daljinomjer, televizorski i termovizijski senzori za detekciju cilja, pojasnio je uzvanicima jučerašnje prezentacije brigadir Davor Tretinjak.

Ugovorom je osigurana i inicijalna zaliha pričuvnih dijelova za 16 helikoptera, kojim se osigurava 2-godišnje održavanje helikoptera uz minimalan nalet od 100 sati leta po letjelici, kao i cjelokupni alat te oprema potrebni za održavanje 16 OH-58D, zemaljska oprema za opsluživanje, specijalni alati, te ispitno-mjerna i dijagnostička oprema. Ugovorna logistička potpora (CLS) osigurava je kroz usluge 3 predstavnika tvrtki proizvođača u RH kao pomoć u procesu održavanja na svim razinama i pružanje tehničke potpore u trajanju od jedne godine. Ugovorena je i avansno uplaćena tehnička podrška koju pružaju nadležne agencije Vlade SAD-a za budući popravak i transport dijelova po potrebi, u trajanju od 3 godine ili dok se uplaćena sredstva ne iskoriste.

CMT simulator

CMT simulator

Obuci zrakoplovnih tehničara i pilota namijenjena su 3 trenažera – CMT („Composite Maintenance Trainer“), EMT („Engine Maintenance Trainer“) i CAAET („Combined Armament/Avionics Electrical Trainer“). Obuka će biti podijeljena na dva dijela – najprije kreće obuka zrakoplovno-tehničkog osoblja u trajanju od 25 tjedana, nakon čega kreće i obuka letačkog sastava u trajanju od 32 tjedna (odnosno 26+6 tjedana). Obučit će se ukupno 44 djelatnika zrakoplovno-tehničke struke, od toga njih 38 su iz sastava OS RH, dok je ostalih 6 iz Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC d.d.) – čime MORH opet ide na ruku dosada prilično problematičnome „odvojenom“ poduzeću iz Velike Gorice, koje izgleda samo uz takvu protekciju može opstajati na tzv. „slobodnome tržištu“ u RH.

Obučavani djelatnici podijelit će se u 2 specijalnosti – „Airframe/Engine“ i „Armament/Electrical/Avionics“, za 1. i 2. stupanj održavanja helikoptera. Što se tehničara-letača tiče, njihova obuka ide po principu „over the shoulder“ do završetka letačke obuke, te obuka 8 pilota po principu „train the trainers“, što uključuje borbenu obuku svih pilota. Polovica od ovih inicijalno obučenih 8 pilota preusmjerit će se potom na obuku za probne pilote.

Koliko košta?

Budući piloti i ZT osoblje na OH-58D

Budući piloti i ZT osoblje na OH-58D

Prema „Pismu ponude i prihvaćanja“ (LOA), ukupna vrijednost ovog donacijskog paketa je 34,8 milijuna dolara, od čega je 20,1 milijun osigurano iz fondova pomoći Vlade SAD-a, dok će se preostali dio od 14,7 milijuna dolara financirati iz proračuna MORH-a. „Nema sumnje da je to za nas veliki iznos“, rekao je ministar Buljević. Još se prije nekoliko mjeseci moglo čuti da će za Kiowe otići i novac koji su Amerikanci namjeravali dati za osposobljavanje i modernizaciju hrvatskih radara Enhanced Peregrine, posebno uzme li se u obzir da je natječaj za Peregrine poništen. No Buljević kaže kako nabava ovih helikoptera nije dovela u pitanje obnovu radara. „Radari će se obnavljati“, šturo je izjavio ministar. Pa ipak, javnost je sada pred oči dobila već treću uzastopnu verziju koštanja čitavoga posla, ponešto različitu od prijašnjih varijanti.

Što se helikoptera OH-58D tiče, plan je da se do 30. srpnja sljedeće godine postigne inicijalna operativna sposobnost, a do pune operativne sposobnosti trebalo bi doći godinu dana kasnije, odnosno do 30. lipnja 2018. godine. Nakon toga se, naravno, nastavlja daljnje jačanje i održavanje sposobnosti kroz obučavanje i postupno generiranje snage.

Čemu služi?

Dok se još u javnosti lome koplja oko toga da li je Oružanim snagama RH zaista potreban helikopter OH-58D, vojska tvrdi da im je itekako potreban, i to za izvršavanje vojnih i civilnih zadaća. Kako je jučer pojasnio brigadir Davor Tretinjak,

Strojnica M3P u kalibru 12,7 milimetara

„… u borbenim uvjetima helikopter se koristi za protuoklopno djelovanje, za blisku i vrlo blisku zračnu potporu (CAS i VCAS), escort, korekciju navođenja precizne paljbe, zapovijedanje i nadzor iz zraka, za što posjeduje moderne digitalne modeme i štićene kanale.“

Što se, pak, civilnih svrha tiče, tu su uobičajeni nadzor granice, traganje, pomoć u slučaju prirodnih katastrofa, izviđanje i snimanje raznih incidentnih situacija…

No čini se kako naš glavni strateški partner, SAD, razmišlja više o vojnim nego civilnim zadaćama nove hrvatske letne uzdanice. Tako je veleposlanica SAD-a Julieta Valls Noyes pohvalila hrvatsku predanost NATO-u, koja je dokazana i uvođenjem novih sposobnosti u OS RH kroz nabavu OH-58D:

„Ove Kiowe će pružiti sposobnost važnu za to da Hrvatska još i više doprinosi, kao članica NATO saveza. Toliko smo ponosni biti partneri Hrvatskoj u Afganistanu i na Kosovu danas. Iščekujemo i veću ulogu koju Hrvatska može igrati u budućim NATO misijama, s Kiowama. U međuvremenu, pribavljanje letjelica koje su interoperabilne s onima dugih NATO saveznika smanjuje i nužnost oslanjanja na naslijeđene sovjetske sustave – što je bitan cilj za nove NATO članice. (…) Uz to, Hrvatska će imati sposobnost, s ovim letjelicama, da doprinosi u drugim vrstama misija. Ne tako davno, Hrvatska je imala mirovnjake na vlastitom teritoriju – tijekom posljednjih desetljeća, ona je demonstrirala svoju predanost pomaganju drugim nacijama u sličnim okolnostima. Hrvatske snage bile su raspoređivane u inozemstvu, s Europskom unijom, na Mediteranu, i s Ujedinjenim narodima – na mjesta kao što je to Libanon i Kašmir – te s OESS u Ukrajinu. Hrvatska bi mogla doprinositi i u druge međunarodne mirovne operacije u budućnosti, čak i još ozbiljnije – s ovim Kiowama.“ 

———————

———————

Hrvatsko-američko-NATO savezništvo: Kolinda Grabar Kitarović i Julieta Valls Noyes

Hrvatsko-američko-NATO savezništvo: Kolinda Grabar Kitarović i Julieta Valls Noyes

Na kraju službenog dijela jučerašnje prezentacije, Kolinda Grabar Kitarović osvrnula se i na napise i izjave koje u posljednje vrijeme dolaze iz Srbije, o tome kako se „Hrvati pripremaju za rat“, što se argumentira, među ostalim, i nabavom OH-58D.

„Nitko od naših susjeda ne treba se zbog toga osjećati ugroženo. Uključivanje ovih helikoptera u hrvatski obrambeni sustav nije nikakav indikator utrke u naoružanju, ili agresivnih namjera RH, kao što se to u dijelu našeg susjedstva tendenciozno prikazuje. Uloga je ovih helikoptera biti u funkciji zaštite suverenosti i sigurnosti RH, i potpore savezničkim naporima u sadašnjim i mogućim budućim misijama.“

Najavila je Grabar Kitarović i da je ovo tek prvi korak u jačanju hrvatskih obrambenih sposobnosti, jer „sigurnosno okruženje RH, obilježeno novim izazovima s juga i istoka, traži našu stalnu pozornost“.
———————

———————

Prema potrebi…

Sova kao oznaka eskadrile - nečujan letač i vješti lovac

Sova kao oznaka eskadrile – nečujan letač i vješti lovac

Postojećih 5, te još 11 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, čini eskadrilu s oznakom sove, kojoj je na čelu pukovnik Krešimir Ražov. Dom svih 16 Kiowa bit će 93. ZB Zemunik. Iako nije predviđeno da barem poneka letjelica bude smještena i u 91. ZB na Plesu, brigadir Michael Križanec, najavljuje da će se Kiowa Warriori zapravo razmještati prema potrebi:

„Ako se pojavi zadaća koja zahtijeva da taj helikopter ili snage budu u Vinkovcima, ili u Gašincima, 2-3 tjedna, mjesec dana, to se vrlo lako isplanira, logistika to može podržati, i ljudi će raditi od tamo. Njemu (OH-58D, op.a.) ne trebaju specijalni uvjeti u smislu čuvanja ili nečega, on može raditi sa polja ako mu možemo dati ono što mu treba – gorivo, mjesto gdje će slijetjeti i eventualno, ako treba, naoružat se.“

Portal Obris.org u narednim danima objavit će i razgovor sa zapovjednikom eskadrile pukovnikom Ražovom, kao i još neke zanimljivosti s jučerašnje prezentacije helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.