Šestan-Busch na izložbi u Kuvajtu

 

Danas, 08. prosinca, u Kuvajtu je počela međunarodna izložba i konferencija vojne i zrakoplovne opreme – Gulf Defence&Aerospace Exhibition&Conference (GDA). Radi se o trećem izdanju izložbe na temu obrane, zrakoplovstva, domovinske sigurnosti, te opće sigurnosti i zaštite, koja se održava pod službenim pokroviteljstvom zamjenika premijera Kuvajta i ministra obrane, šeika Khalida Al-Jarrah Al-Sabaha. Organizator izložbe je američka tvrtka TNT Productions, koja u Hrvatskoj organizira sajmove ASDA u Splitu. GDA u Kuvajtu traje do četvrtka, 10. prosinca.

S obzirom da se radi o izložbi na jednom od najbogatijih tržišta svijeta, ne čudi da je lista izlagača prilično impresivna – prema podacima uoči otvorenja izložbe, na GDA će izlagati više od 100 kompanija iz 24 zemlje. S jakom postavom od 9 kompanija na području obrane, uključujući i Rosoboronexport, te s više od 250 različitih modela oružja i vojne opreme, u Kuvajtu se predstavlja i Rusija. Među izlagačima je poseban naglasak na oklopnim vozilima, protuzračnim i protutenkovskim sustavima, vojnim zrakoplovima, helikopterima i vojnoj brodogradnji.

Šestan-Busch na IDEX-u 2015

Šestan-Busch na IDEX-u 2015

Nažalost, boje RH u Kuvajtu brani samo jedna perjanica domaće obrambene industrije – tvrtka Šestan-Busch iz Preloga. Sve do nedavno na popisu izlagača iz Hrvatske stajalo je i ime Zagrebačkog prometnog zavoda, no kako se izložba primakla početku – tako je i ZPZ nestao s popisa. Interes preloškog proizvođača kaciga za arapsko tržište nimalo ne čudi – posljednjih godina Šestan-Busch uspješno izvozi u Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju. Na ovogodišnjoj izložbi IDEX 2015, koja se održavala u Abu Dhabiju, međimurski proizvođač kaciga bio je najuspješniji domaći izlagač, sklopivši ugovor za isporuku više od 100 tisuća kaciga za kupce iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Bangladeša, te za afričko tržište.

S obzirom na interes tamošnjeg tržišta za kacige iz Preloga, jasno je zašto se Alojziju Šestanu i suradnicima isplati potegnuti do Kuvajta ili Abu Dhabija. Malo je manje jasno zašto se to ne isplati Đuri Đakoviću, koji već godinama pokušava ući na arapsko tržište. Krajem siječnja ove godine iz Đakovića su obavijestili javnost da su predali tehničku i financijsku ponudu kuvajtskom Ministarstvu obrane za nabavu borbenih oklopnih vozila, na što ih je u drugoj polovici 2014. pozvalo MO Kuvajta, zajedno s još druga dva ponuđača. U svibnju ove godine izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Kuvajta posjetilo je pogone tvrtke Đuro Đaković – Specijalna vozila, gdje im je predstavljen proizvodni program iz poslovnog područja „Obrana“ i prezentirano borbeno oklopno vozilo. U utrci za novim poslovima, koji su kompaniji iz Slavonskog Broda nužno potrebni, pomalo je neshvatljivo propuštanje prilike da se pokaže na jednom vrlo živom i financijski izdašnom tržištu, pa barem i sudjelovanjem na izložbama i sajmovima vojne opreme.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.