Šestan-Busch najuspješnija hrvatska tvrtka na IDEX-u 2015

 

Danas je posljednji dan međunarodne izložbe vojne opreme IDEX 2015 i ujedno i vrijeme kada se već mogu sabrati rezultati 4-dnevnog prisustva hrvatskih vojnih proizvođača na manifestaciji u Abu Dhabiju. Izniman razlog za zadovoljstvo ima proizvođač kaciga iz Preloga, tvrtka Šestan-Busch, koja je, kako je danas priopćila Hrvatska gospodarska komora, sklopila čini se više nego dobre poslove. Prvo i jedino priopćenje HGK o hrvatskom nastupu na IDEX-u 2015 prenosimo u cijelosti.

Tvrtka Šestan-Busch na najvećem svjetskom sajmu vojne i obrambene industrije –  International Defence Exhibition and Conference  IDEX 2015., zaprimila je narudžbu za više od sto tisuća kaciga, čime su popunjeni svi proizvodni kapaciteti za ovu godinu i to od kupaca iz UAE, Turske, Bangladeša, te za afričko tržište.

Naime, Zajednica proizvođača sredstava za posebne namjene pri HGK treći put nastupa na sajmu IDEX, koji se održava od 22. do 26. veljače u Abu Dhabiju, Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na zajedničkom štandu površine 55 četvornih metara nastupaju tvrtke Šestan Busch d.o.o. i Agencija Alan d.o.o. s programom HS-produkta (naoružanje) i Inkop vojnim čizmama, čiji je nastup inače sufinanciran od strane Hrvatske gospodarske komore, a koju na sajmu predstavlja direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić, dok tvrtka DOK-ING izlaže na posebnom štandu.

„U ovom trenutku tvrtka Šestan Bush najveći je europski i najkvalitetniji svjetski proizvođač kaciga“, istaknula je Kesić Šapić te dodala kako je hrvatske izlagače posjetio i princ Abu Dhabija Mohammed Bin Zayed Al Nahyan što je bilo i za očekivati s obzirom na to da su UAE veliki kupci Šestanovih kaciga. Hrvatske proizvođače posjetila je i delegacija Ministarstva obrane RH na čelu s ministrom Antom Kotromanovićem, koji je i ovaj put dao punu podršku našoj industriji.

Održan je i velik broj sastanaka s ostalim hrvatskim izlagačima, a na sajmu su prisustvovale i hrvatske tvrtke koje nisu izlagale; Varteks, Čateks, PMTČ, Kapko i Šešir, i Auto Safir koje su došle vidjeti što se najnovije predstavlja u svijetu vojnog i obrambenog sektora, te posjetiti svoje stare kupce. Ovaj je sajam bio prilika da HGK zajedno s tvrtkama odabere najbolje i najpovoljnije pozicije za buduće sajmove, pa je Kesić Šapić tako održala sastanke i s predstavnicima organizatora i dogovorila nastupe hrvatskih tvrtki na sljedećim sajmovima ove industrije i to: Milipol – Francuska u studenom 2015., Eurosatory – Francuska 2016. godine, te Idex – Abu Dhabi 2017.

IDEX je jedina međunarodna izložba iz sektora naoružanja i vojne opreme koja se odvija na području MENA regije (područje Bliskog Istoka i sjeverne Afrike) svake druge godine i koja prikazuje najnoviju tehnologiju iz područja vojne industrije i obrane, od kopna, mora i zraka. Sajam je jedinstvena platforma za uspostavljanje i jačanje odnosa s vladinim odjelima, poduzećima i oružanim snagama u cijeloj regiji i svijetu, održava se pod pokroviteljstvom Njegove Visosti Sheikh Kalifa bin Zajed al-Nahjan, predsjednika UAE i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata. Za vrijeme sajma održali su se dodatni događaji poput pomorske izložbe NAVDEX, živih demonstracija, helikopterski i UAV forumi, te Zaljevska obrambena konferencija.

Na ovogodišnjoj izložbi više od 2.800 izlagača iz 59 zemalja ispunilo je 12 hala na površini od 133.000 četvornih metara, koji su uključivali i unutarnji i vanjski prostor, a sajam je posjetilo više od 80.000 posjetitelja. „Sve te brojke pokazuju da IDEX spada u red najvažnijih sajmova naoružanja i vojne opreme na kojem svoje važno mjesto imaju i hrvatske tvrtke koji su značajni predstavnik proizvođača u sektoru vojne i obrambene industrije i čija se potražnja proizvoda na svjetskom tržištu iz godinu u godinu povećava“, poručila je Kesić Šapić.”

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.