Jako dobro vrijeme za Šestan-Busch

 

Preloška tvrtka Šestan-Busch niže uspjehe gdje god da se pojavi – bilo na domaćim ili stranim sajmovima inovacija, bilo na ozbiljnim međunarodnim izložbama naoružanja i vojne opreme. Nakon nedavnog sudjelovanja na izložbi inovacija ARCA 2015 i osvojene zlatne medalje za antibalistički zaštitni prsluk, tvrtka je sudjelovala na Međunarodnoj izložbi inovacija INNOVA 2015 u Bruxellesu i tamo osvojila srebrnu medalju za zaštitnu kacigu CK-STIS. Također, u Bruxellesu je redom viteza inovatorstva odlikovan Božo Bujanić, tehnički direktor tvrtke Šestan-Busch, i to za izniman doprinos razvoju i promociji inovacija i inovativnog rada. Zato i ne čudi da se vodstvo tvrtke zadovoljno vratilo i s Međunarodnog sajma vojnog i policijskog naoružanja te opreme MILIPOL 2015 u Parizu.

S obzirom da je zbog terorističkih napada na glavni grad Francuske u pitanje došlo i samo održavanje sajma, zbog čega je i dio hrvatskih izlagača odustao od nastupa, još je zanimljivije čuti dojmove onih izlagača koji su, unatoč svemu, ipak potegnuli do Pariza. Zato prenosimo tekst iz hrvatskog izdanja magazina Forbes, u kojem Alojzije Šestan, vlasnik i direktor tvrtke Šestan-Busch, najavljuje neke nove poslove i nove investicije.

Iako je zbog terorističkih napada u Parizu dio hrvatskih izlagača odustao od nastupa na Međunarodnom  sajmu vojnog i policijskog naoružanja i opreme MILIPOL 2015, Šestan-Busch iz Preloga nije odustao.

Posjećenost sajma je bila dobra, a dobili smo nekoliko vrlo konkretnih ponuda”, kaže direktor i suvlasnik tvrtke Alojzije Šestan nakon povratka iz Pariza. Izgledno je da će realizirati poslove u Južnoj Americi i arapskim zemljama, dodaje.

Proizvođačima iz sektora obrambene industrije je Hrvatska gospodarska komora sufinancirala i organizirala nastup na MILIPOL-u, kao i na sajmu u Abu Dhabiju. Na MILIPOL-u se kao samostalan izlagač pojavio i karlovački HS Produkt, a na zajedničkom izlagačkom mjestu Varteks, Agencija Alan, Čateks i Croshield.

Sudjelovanje na sajmu inovacija ARCA 2015

Sudjelovanje na sajmu inovacija ARCA 2015

Šestan-Busch poznat je po proizvodnji protubalističke kompozitne kacige visoke balističke zaštite,  a početkom godine na sajmu u Abu Dhabiju tvrtka je dogovorila značajan posao izvoza kaciga. Sada je, kaže Alojzije Šestan, pred njima izgledan ulazak na tržište Bocvane:

„U zadaću smo si dali da svake godine nađemo dva-tri nova kupca. Sada očekujemo proboj  na tržište Bocvane koju nazivaju afričkom Švicarskom, jer se radi o jednoj od najrazvijenijih afričkih država“,

U lipnju im je pogon posjetilo bocvansko izaslanstvo:

„Tržište Bocvane je u ovom dijelu Europe nepoznato, a ulazak na njega, pa makar i s minimalnim količinama, otvara nam veliku perspektivu jer je ona članica Južnoafričke carinske unije“,

rekao je tom prilikom Šestan.

Tvrtka je najveći europski i među tri najveća svjetska proizvođača kaciga s pet kooperacijskih tvrtki u Njemačkoj, Hrvatskoj, Italiji, Češkoj i Rusiji, a prihod u 2014. bio je rekordan – oko 11 milijuna eura. Ove godine najavljuju opet rekordan rast. Izvoze u 60 zemalja, a trenutačno, zbog narudžbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Azerbajdžana, imaju posve popunjene proizvodne kapacitete.

U Šestan-Buschu naglašavaju kako je ulazak Hrvatske u NATO puno značio proizvođačima opreme za obranu poput njih, jer su proizvodi i tvrtka dobili sve potrebne certifikate, a puno jednostavnijem  poslovanju pridonio je  i ulazak u EU.

„Hrvatska ima malu, ali vrlo efikasnu vojnu i obrambenu proizvodnju, te dijeli 26. mjesto po izvozu te vrste opreme. Za tako malu zemlju to je veliki uspjeh“,

smatra Šestan.

Alojzije Šestan i Ante Kotromanović na sajmu ASDA 2015

Alojzije Šestan i Ante Kotromanović na sajmu ASDA 2015

U preloškom pogonu upravo se realizira ulaganje vrijedno oko milijun eura  u laboratorij, jedinstven u Europi, gdje će se baviti ispitivanjem kaciga i trauma mozga. Ulažu i u pogon za reciklažu starih kaciga, prsluka i drugih materijala. U projekt su, osim Šestan- Buscha, uključeni austrijski i slovenski partneri, a provodi se u suradnji  s Fakultetom strojarstva u Zagrebu.

“Bit ćemo prva tvrtka u Europi koja će reciklirati stare prsluke, kacige, te neke druge dijelove i pretvarati ih u nove proizvode. Reciklirat ćemo i proizvode ostalih tvrtki. Vrijednost investicije se procjenjuje na nekoliko milijuna eura“,

otkriva nam Šestan.

Obje investicije trebale bi biti završene u idućih pola godine.

 

*Gost: tekst „Jako dobro vrijeme za Šestan-Busch“, autora Joze Vrdoljaka, objavljen je 24. studenog 2015. na portalu Forbes.hr, a u originalnom obliku može se pronaći na adresi: http://forbes.hr/biznis/dobro-vrijeme-za-sestan-and-busch/?utm_source=jutarnji.hr&utm_medium=rss_box&utm_campaign=rss_box

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.