Šestan-Busch: 2014. rekordan izvoz

 

Na nedavnome potpisivanju godišnjih ugovora za nabavu vojne opreme, koje je u utorak, 13. siječnja, u Zagrebu organiziralo Ministarstvo obrane RH, iskoristili smo priliku i kratko pred mikrofon za portal Obris.org priveli Alojzija Šestana, suvlasnika te direktora tvrtke Šestan-Busch d.o.o., te ujedno i predsjednika Zajednice proizvođača za posebne namjene pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Riječ je o jednom od velikih sektorskih izvoznika, ali i osobi upoznatoj sa širim kontekstom vojnih poslova koje se sklapa u na području obrambene industrije Republike Hrvatske.

Za početak, pitali smo što ima nova u njegovoj tvrtki, inače velikom hrvatskom izvozniku zaštitne opreme od kevlara?

Šestan: Puno stvari, puno lijepih stvari. Današnji događaj (potpisivanje ugovora između MORH-a i predstavnika hrvatske vojne industrije, op.a.) je definitivno veliki događaj za kompletno naše izvozno gospodarstvo i za namjensku industriju. Konkretno, kod tvrtke Šestan-Busch prošla godina nam je bila definitivno rekordna godina – mi smo prošle godine prodali preko 76 000 kaciga, preko 11 milijuna eura izvoznog posla. Potpisali smo ugovor s Irakom na 160 000 kaciga. Hrvatska vojna industrija je potpisala ugovor na preko 110 milijuna dolara. Čekamo ga ovih dana da bi novi ministar potpisao taj ugovor i ići ćemo vjerojatno u Istanbul ili će on doći k nama to ratificirati. Radi se o velikim količinama cipela, odora, kaciga, naoružanja, i ovo i ono. Novi poslovi nam idu za Ujedinjene arapske emirate. UAR ove godine idu na 5-godišnju nabavu. Emirati vam uvršćuju nekakvu pričuvu od 40 000 vojnika, pričuvu gdje će služiti i žene, i mladi – znači idu na nekakvu vrstu civilne zaštite, što će sve opremati. Kompletno novu opremu pribavljaju. Njima hrvatska vojna industrija ima šanse prodati kompletnu opremu  – od kacige, od odore, od cipela, od oružja, itd. Idemo u nove poslove za Saudijsku Arabiju – trenutno smo dobili tender od 9 000 kaciga. Idu mi prvi izvozni poslovi za Ameriku – prvih 1000 kaciga direktno što ću isporučiti za Ameriku, i ako Bog da – čekaju nas lijepi trenuci.

To je jako različito od ove domaće zbilje?

Šestan: Definitivno različito od domaće zbilje. Domaća zbilja nema novaca, jel, to je najveći problem. Međutim, poslije ovih svih događaja, nisu više u pitanju ratovi – ono što vi znate govoriti na televiziji. U pitanju je neka druga opasnost, terorizam, neke druge opasnosti, itd. I svijet se strašno naoružao, vidite što se događa u Francuskoj. Duge cijevi su na ulicama. Svi strijepe od tog prokletog terorizma.

Za te je situacije vaša zaštitna oprema taman…

Šestan: Pa hvala Bogu… Mi nismo vojna industrija nego obrambena industrija i naša zaštitna oprema je ovdje jako, jako bitna. Bitno je zaštititi glavu, glavu je najteže zaštititi od svih elemenata ljudskoga tijela.

Što se zaštite glave tiče, koliko je od ovih poslova koje ste spominjali ona Vaša nova modularna kaciga?

Šestan: Nova modularna kaciga bi trebala tek zaživjeti. Ona je još uvijek u fazi dogradnje. Mi se nadamo da ćemo do konca ove godine i zaista izdati tu novu kacigu, modularnu kacigu. Neke segmente ste i danas možda vidjeli – jedna OPS kaciga, itd. Modularna kaciga nije jednostavna – to je projekt NATO-a, rekli su „projekat 21. stoljeća“. Međutim Nizozemci ju nisu napravili kako treba. Mi smo najdalje otišli. Nadamo se da će biti gotova do konca ove godine.

 

————————–

————————–

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.