RTOP „Dubrovnik“ – 5. brod HRM-a na Mediteranu

 

Krajem kolovoza ili početkom rujna, još jedan brod HRM-a otisnut će se na Mediteran.  Kako saznajemo, u operaciju „Sea Guardian“ otići će RTOP-42 „Dubrovnik“, koji se trenutno priprema za sudjelovanje u ovoj NATO-zadaći, očekujući završno ocjenjivanje i konačnu ocjenu spremnosti. Pri tome nije jasno hoće li i kod njega na lijevoj strani uslijediti micanje kontejnera za rakete RBS-15, za potrebe montaže bočne hidrauličke dizalice „Vestdavit“ i brzog patrolnog čamca PT 750 Valiant, kako je to za potrebe ovakvog djelovanja lani bilo izvedeno na RTOP-41 „Vukovar“.

Kako smo već pisali, Vlada RH je 27. lipnja donijela odluku o novom angažmanu do 50 pripadnika i jednog broda Hrvatske ratne mornarice u operaciji „Sea Guardian“.  Ova je Vladina odluka najprije 3. srpnja 2019. prošla saborski Odbor za obranu, i to bez rasprave, s jednoglasnih 12 ruku „za“. Trotjedni angažman odobrio je i Hrvatski sabor na samom kraju 12. plenarne sjednice. U petak, 12. srpnja, za sudjelovanje pripadnika HRM-a i pripadajućeg broda HRM-a glasalo je 99 saborskih zastupnika „za“, 6 „protiv“ i 2 „suzdržana“. Dodatnih informacija o ovoj odluci nije bilo, već je predstavnik MORH-a, državni tajnik Tomislav Ivić, ponovio sve što je već ranije bilo rečeno.

No za razliku od prošle godine, kada su iz MORH-a tvrdili da će RTOP „Vukovar“ patrolirati na ulazu u Jadran, ovoga puta je jasno rečeno da je polje djelovanja „ispred Jadranskog mora i u srednjem Sredozemlju kroz sekvencu operacije naziva Focus Operation (FOCOPS)“. Trotjednim sudjelovanje HRM-a u ovoj operaciji „značajno se unapređuju sposobnosti HRM-a za provedbu dodijeljenih misija i zadaća“, a „na temelju raščlambe po povratku iz operacije, utvrđeno je da brodovi RTOP klase Helsinki imaju sposobnost provedbe zadaća u operaciji“. Davanjem zelenog svjetla za sudjelovanje RTOP-42 „Dubrovnik“ u operaciji „Sea Guardian“, Sabor je obvezao Vladu da mu po završetku ovog angažmana podnese odgovarajuće izvješće. Istu obvezu Vlada je dobila i nakon prošlogodišnjeg amenovanja odlaska RTOP-41 „Vukovar“ u istu NATO-operaciju, no javnost to izvješće do kraja ožujka 2019. nije vidjela u Saboru. Jednako je tako ostalo otvoreno i pitanje troška ovog aktualnog mornaričkog djelovanja, gdje jedino mjerilo može biti prošlogodišnji spomen oko 2,13 milijuna HRK za slanje broda „Vukovar“ u istu NATO-operaciju.

RTOP-42 „Dubrovnik“ ovime će postati 5 brod Hrvatske ratne mornarice koji će se okušati na Mediteranu. Prvi je bio BŠ-72 „Andrija Mohorovičić“, koji je sudjelovao u operaciji „Triton“ 2015. godine. Uslijedili su DBM 81 i 82 „Cetina“ i „Krka“, koji su za potrebe vježbe „Trident Juncture 15“ prevozile snage i opremu OS RH do Španjolske. Prošle godine se u sklopu operacije „Sea Guardian“ zaputila i raketna topovnjača „Vukovar“. Za potrebe operacije „Triton“ bio je deklariran i BŠ-73 „Faust Vrančić“, no on se, za sada, nije našao otposlan ni na kakav sličan zadatak, već je tek nedavno okončao dugi remont u Šibeniku.

Krštenje RTOP-42 “Dubrovnik” u siječnju 2009. godine

Za razliku od RTOP-41 „Vukovar“, RTOP-42 „Dubrovnik“ tijekom ove godine nije imao značajnijih zadaća s NATO saveznicima. No zato je tijekom prošle godine sudjelovao u međunarodnoj vojnoj vježbi „Adrion Livex – CAX 2018“ u Albaniji, kao i u zajedničkom uvježbavanju s brodovima u sklopu Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) – britanskim razaračem HMS Duncan (D-37) i španjolskom fregatom ESPS Victoria (F-82). Uz to, RTOP „Dubrovnik“ sudjelovao je i u najvećom prošlogodišnjoj domaćoj vježbi „Velebit 18“, u sklopu koje je s te topovnjače uspješno ispaljen i projektil RBS-15B. Sudjelovanje u operaciji „Sea Guardian“ bit će za RTOP-42 „Dubrovnik“ prvo sudjelovanje u jednoj međunarodnoj, NATO vođenoj operaciji otkada je zaprimljen u HRM pod imenom „Dubrovnik“, početkom 2009. godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.