“Ruđer” dobio novi NATO projekt

 

Institut Ruđer Bošković nositelj je novog projekta NATO saveza, u sklopu kojeg će biti nadograđen sofisticirani detektor za otkrivanje opasnog tereta i materijala, te će time biti povećana njegova učinkovitost i proširena primjena. Dr. sc. Ivana Capan s Instituta Ruđer Bošković (IRB) zahvaljujući novom projektu u sklopu NATO-ova programa ‘Znanost za mir i sigurnost” (SPS) sljedeće tri godine radit će na nadogradnji nedavno razvijenog detektora opasnog tereta i nuklearnog materijala na bazi silicij karbida. Novi pixel detektor tako će povrh neutronskih pokrivati gama i X-zrake, što će povećati njegovu učinkovitost, brzinu detekcije, te omogućiti njegovu širu primjenu na više vrsta materijala – primjerice, kod skeniranja ručne prtljage na aerodromima. Projekt je vrijedan 356.800 eura, a IRB-u je dodijeljen najveći postotak budžeta od čak 35 posto.

U sklopu prethodnog projekta NATO-a razvili smo prototip neutronskog detektora na bazi silicij karbida za otkrivanje opasnog nuklearnog tereta u pomorskim lukama. Prototip se pokazao efikasnim prvenstveno za termalne odnosno spore neutrone. U sklopu novog projekta mi startamo s tim rezultatima i nadograđujemo naša istraživanja, te u sljedeće tri godine imamo ambiciozan plan za razvoj novog piksel detektora od silicij karbida koji će biti osjetljiv i na nisko energijske game zrake, alfa zračenja, brze i spore neutrone te X-zrake. Prelaskom na piksel detektore dobivamo dodatnu informaciju o položaju“,

izjavila je dr. sc. Ivana Capan, koordinatorica projekta te voditeljica Laboratorija za poluvodiče na IRB-u.

Ovakva tehnologija uvelike bi nadmašila postojeće mogućnosti probira zahvaljujući sinkronom otkrivanju neutronskih i X-zraka te bi omogućila aktivne i pasivne načine ispitivanja opasnog materijala.

“Novi nadograđeni detektori omogućili bi detektiranja više vrsta materijala, skratili vrijeme detekcije, te imali znatno manji broj lažno pozitivnih rezultata – što bi u konačnici poboljšalo sposobnost i učinkovitost detekcije i ispitivanja opasnog materijala“,

dodaje dr. Capan kojoj je opet pošlo za rukom okupiti ugledan međunarodni tim znanstvenika iz japanskog Nacionalnog instituta za kvantne i radiološke znanosti i tehnologije,  s portugalskog Sveučilišta Aveiro, te slovenskog Instituta Jožef Stefan iz Ljubljane. “Na Ruđeru će na ovom projektu kojeg su nazvali ‘e-Sicure2’ raditi pet znanstvenika, a očekujemo i uključivanje studenata koje možemo stipendirati kroz trajanje projekta, kao što je to bio slučaj i u prethodnom projektu“, zaključuje dr. Capan.

Ovo je drugi projekt u sklopu NATO programa “Znanost za mir i sigurnost” koji je dodijeljen dr. Capan i njezinom timu iz Laboratorija za poluvodiče, i to upravo zahvaljujući sjajnim rezultatima istraživanja ostvarenim u prvom projektu.

 

*Photo: Institut Ruđer Bošković

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.