INsig2 – stručnjak za NATO-natječaje

 

Uoči početka ovogodišnje ASDA-e, zagrebačka tvrtka INsig2 pohvalila se dobivanjem posla za izradu sofisticiranog sustava sigurnosti putem natječaja koje je raspisalo sjedište NATO-saveza u Bruxellesu. Pobjedi na natječaju (početkom travnja) prethodio je ulazak INsig2-ova rješenja u uži izbor, kao i prezentacija u Bruxellesu, a sve je pratila pomoć hrvatske vojne misije pri Sjevernoatlantskom savezu na čijem je čelu general bojnik Mirko Šundov, priopćili su iz kompanije. Radi se o rješenju koje je u potpunosti razvijeno unutar INsig2, pa se nadaju će im ova referenca otvoriti vrata za nove poslove u međunarodnom okruženju.

Iako je jedan od argumenata za hrvatski ulazak u NATO bio upravo otvaranje tržišta za hrvatske firme, INsig2 je jedna od rijetkih koja se može pohvaliti pobjedom na nekom NATO-natječaju. I to ne jednom, već dvaput. Prvi puta su pobijedili na jednom takvom natječaju krajem 2010. goidne, i time su, godinu i pol nakon hrvatskog ulaska u NATO, postali prva hrvatska tvrtka koja je dobila posao za NATO-savez. Radilo se o poslovima informacijske sigurnosti za NATO-bazu u Napulju. Kako je direktor INsig2 Goran Oparnica najavio u intervjuu za Hrvatski vojnik u siječnju 2011.,

sljedeći cilj za INsig2 jest dobivanje mogućnosti da za NATO rade poslove s oznakom klasificiranosti. Uporište u tome je činjenica da je tvrtka dio konzorcija koji radi na projektu cjelovitog rješenja vojne iskaznice MORH-a i OSRH-a, upravo u onom dijelu koji se odnosi na sigurnost. U tijeku je dobivanje domaćeg certifikata poslovne sigurnosti od Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost što će INsig2 otvorit put k širem izboru NATO-ovih natječaja“.

No niti jedna tvrtka, pa tako ni INsig2, ne može si prokrčiti put prema NATO-savezu bez aktivne pomoći države, upozorio je Oparnica, ali i bez udruživanja više tvrtki u klastere, kako bi jednoj takvoj instituciji poput NATO-a bile u stanju ponuditi „kompletan aranžman“. No čini se da je dobivanjem novog posla na NATO-natječaju INsig2 upravo pobio potonju tezu, dokazujući kako se i vlastitim snagama i pameću može nametnuti i samom Savezu. U svemu tome vjerojatno nije nevažna ni činjenica da je INsig-ov prokurist umirovljeni stožerni brigadir OSRH Marjan Biškić.

INsig2 će, baš kao i 2011., i ove godine nastupiti na sajmu vojne opreme ASDA 2013. Za razliku od mnogih hrvatskih tvrtki koje će doći u Split kako bi bile viđene, INsig2 moći će s ponosom predstaviti svoje dva proizvoda koja su prepoznata i od najjačeg vojnog saveza.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.