Još jedan NATO posao za hrvatska poduzeća

 

Agencija za komunikacij i informacije NATO saveza (NATO Communications and Information Agency – NCI) dodijelila je 10. srpnja 2020. godine ugovor vrijedan 7,8 milijuna EUR za poslove vezane uz kibernetičku sigurnost hrvatskom poduzeću KING ICT d.o.o. Riječ je o hrvatskom poslovnom subjektu koji sebe opisuje kao: “regionalni sistem integrator i predvodnik u stvaranju i implementaciji inovativnih enterprise rješenja“, te nositelj Certifikata poslovne sigurnosti u skladu sa Zakonom o informacijskoj sigurnosti stupnja ‘TAJNO’ (Nacionalno TAJNO, NATO SECRET, EU SECRET).

Kako je napomenuto u NATO priopćenju, ovim poslom Savez jača svoju komponentu zaduženu za Sigurnost informacija i upravljanje događanjima (Security Information and Event Management – SIEM), te osigurava i kontinuitet pružanja usluga na ovom području svojih djelatnosti. Konkretno, napominje se kako će ovaj posao omogućiti Agenciji NCI da pređe na jedan sveobuhvatni sustav bilježenja aktivnosti. Provedba ovoga posla započela je 1. rujna, a o njemu je javnost bila pobliže obaviještena tjedan dana kasnije, 7. rujna 2020. godine.

Ovaj projekt, koji je hrvatskome poduzeću dodijeljen kroz proširenu proceduru Osnovnog sporazuma o naručivanju (Basic Ordering Agreement), odnosno BOA+, bi trebao modernizirati sposobnosti praćenja i detekcije u infrastrukturi NCI Agencije, a biti će provođen prema programu Capability Package (CP) 120. Od njega se očekuje da doprinese čitavom tom programu kroz pružanje sustava koji će biti otporniji, konsolidirani i na duži rok jeftiniji, ujedno osnažujući i NATO sposobnosti detekcije incidentnih situacija i odgovora na njih.

Takva moderna SIEM infrastruktura će omogućiti da NATO Cyber Security Center detektira i odgovara na sigurnosne incidente kroz koreliranje informacija te stvaranje scenarija događanja. DA bi to bilo moguće, potrebno je analizirati ogromne količine podataka, uporabom infrastrukture visokih sposobnosti. Kako je istaknuo Frederic Jordan, čelnik Odjela za provedbu Cyber-security Programa pri NCI Agenciji: “Dodjela ovog posla ne pokazuje samo našu posvećenost jačanju ukupne kibernetičke obrane Saveza, nego također dokazuje i naše namjere da držimo korak s modernim alatima i komponentama. Svaka tranša u Programu CP 120 podržava i daljnju modernizaciju kompletno integriranih rješenja (CIS) za naše sigurnosne sustave. Dodjela ovog posla je još jedan krupni korak naprijed za NATO“.

Nakon što ova obnova SIEM sustava dostigne svoju punu operativnu sposobnost, ona će omogućiti i daljnje jačanje NATO sigurnosnog postava, i to kroz smanjivanje rizika te ometanja komunikacijskih i informacijskih sustava Saveza.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.