Potvrđeno: RTOP “Vukovar” ide u “Sea Guardian”

 

Uoči sutrašnje rasprave na plenarnoj sjednici Sabora, parlamentarni Odbor za obranu održao je jutros svoju 17. sjednicu na kojoj je glatko propustio četiri obrambene točke – Zakon o Zakladi vojne solidarnosti, prvo čitanje budućeg Zakona o sudjelovanju civilnih stručnjaka u međunarodnim misijama i operacijama, te sudjelovanje OS RH u 2 vojne operacije („Inherent Resolve“ u Iraku i „Sea Guardian“ u Mediteranu). Tako su samo tjedan dana nakon što je Vlada o ovim temama rekla svoje i zastupnici, članovi Odbora, imali priliku ponešto saznati o angažmanima u Iraku i Mediteranu. Istini za volju, nije tu bilo nešto puno novosti u odnosu na ono što je već rečeno na prošlotjednoj sjednici Vlade. Jedina novost tiče se, zapravo, sudjelovanja u operaciji „Sea Guardian“, budući je državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop potvrdio da se za tu operaciju priprema raketna topovnjača RTOP-41 „Vukovar“.

„Topovnjača ‘Vukovar’. Pripremamo ga za to i pripreme su pri kraju. Znači tijekom rujna ove godine 2018. u prostoru ispred Jadranskog mora provodio bi neborbene zadaće s težištem na doprinos stvaranju cjelovite pomorske situacijske slike iz svih raspoloživih izvora, kako senzorski tako vizualno u realnom vremenu uz identifikaciju plovila od interesa, te uočljivosti NATO snaga u moru s ciljem odvraćanja mogućih ugroza kao što je terorizam, ilegalne aktivnosti na moru, ugrožavanje slobode i sigurnosti plovidbe i potpore NATO strateškom komuniciranju. Uspješnost ove operacije ima izravni učinak na potencijalne sigurnosne prijetnje i održavanje sigurnog i stabilnog stanja u bližem području Jadranskog mora što izravno utječe na hrvatsko gospodarstvo, ali svakako i društvo. Uz izravnu zaštitu nacionalnih interesa na moru, sudjelovanjem OS RH u NATO operaciji iskazao bi se vidljiv doprinos RH u savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru unutar nacionalnih mogućnosti i raspoloživih sredstava“,

rekao je Jakop, dodajući još da je u proračunu Ministarstva obrane za ovu svrhu osigurano oko 2,13 milijuna kuna.

Predsjednika Odbora Igora Dragovana (SDP) zanimalo je kako će postupiti brod HRM u slučaju da naiđe na čamac s migrantima – hoće li spasiti te ljude ili neće. Zastupnik Miro Tuđman (HDZ) mišljenja je da zadaća ratnih brodova nije da spašavaju, jer u ovakvoj velikoj operaciji vjerojatno postoji podjela zadaća i svatko odrađuje svoj dio posla, dok je njegov stranački kolega Anđelko Stričak uvjeren da će „Hrvatska vojska postupiti humano“. S njime se složio i državni tajnik Jakop:

„Uopće ne dvojim u humanost naše HRM, ali isto tako moramo reći da topovnjača nije namijenjena isključivo toj vrsti operacije. Sudjelovat će se u okviru NATO operacije – za NATO operacije i sami znate da su propisane sve SOFE i ‘Rules of engagement’ koje praktički kao članica NATO operacije smo prihvatili… znači, postupanja u takvim situacijama“.

Prema postojećim planovima, RTOP „Vukovar“ pazit će na ulaz u Jadran tijekom 3 tjedna mjeseca rujna, a odlukom Sabora, uz brod, u operaciji će sudjelovati do 50 pripadnika OS RH. Iako je do sada s raznih strana već bilo upozorenja da je pitanje dana kada će se brodovi s migrantima ukazati u Jadranu (Ranko Ostojić, SDP), čini se da je ova odluka ipak više motivirana predstojećim summitom NATO-a, gdje se Hrvatska neće moći pohvaliti nekim velikim porastom obrambenog proračuna, ali će kao argument sebi u prilog zasigurno baciti na stol sudjelovanje u brojnim NATO aktivnostima.

Oko angažmana u operaciji „Inherent Resolve“ bilo je još manje rasprave. Kako smo već pisali, zbog spajanja zapovjedništva operacije sa zapovjedništvom kopnenih snaga postojeće snage iz Kuvajta preselit će u glavni grad Iraka, Bagdad. Novo sjedište zapovjedništva operacije bit će u kampu „Union III“ u bagdadskoj Zelenoj zoni, koja u zadnjih godinu dana gotovo da nije zabilježila niti jedan ozbiljniji napad. Državni tajnik Jakop složio se s upozorenjem predsjednika Odbora za obranu Dragovana kako ova tema nije bila ne dnevnom redu posljednje sjednice Vijeća za obranu: „Na Vijeću je trebala biti NATO operacija, a ovo je ova… operacija koalicijskih snaga,“ rekao je Jakop dodajući kako se radi o jednom hrvatskom časniku koji je sada u Kuvajtu na stožernoj poziciji, a u kolovozu će se zajedno s cjelokupnim zapovjedništvom preseliti u Bagdad. „Sigurnije zone zapravo i nema“, odgovorio je Jakop na Dragovanovo pitanje o budućoj sigurnosti hrvatskih vojnika u operaciji „Inherent Resolve“:

„Što se tiče smještaja tih ljudi, oni će biti u Iraku u području koje možemo doista reći da je najsigurnije područje – znači u onoj ‘Zelenoj zoni’, tako je to organizirano. Znači najsigurnija moguća zona koju je moguće osigurati za te pripadnike, ovog trenutka – pripadnika – je dogovorena s američkom stranom gdje američka strana i dalje praktički vodi… nastavit će voditi tu operaciju.“

U ovoj operaciji OS RH mogu, kao i do sada, sudjelovati s maksimalno 3 pripadnika, ali će se nastaviti angažman samo jednog časnika.

Saborski Odbor za obranu je obje ove točke prihvatio jednoglasno, sa svih 9 prisutnih zastupničkih glasova „ZA“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.