RTOP “Vukovar” – puno dima, nešto vatre

 

Danas, u četvrtak 19. rujna 2019. godine, u jutarnjim satima, izbio je požar na raketnoj topovnjači RTOP-41 „Vukovar“ iz sastava Flote Hrvatske ratne mornarice. Riječ je o brodu koji se trenutno nalazi na suhome vezu u Remontnom brodogradilištu NCP Šibenik u Mandalini, gdje na njemu traju radovi redovnog održavanja. Prema trenutno dostupnim informacijama, požar je i izbio baš tijekom radova koje na brodu obavljaju djelatnici šibenskog Remontnog brodogradilišta NCP, a pojedini se izvori razilaze u opisu konkretnih krmenih prostora u kojima je došlo do nezgode. Ipak, svi se slažu da je pri tome oslobođeno mnogo dima.

Pripadnici Hrvatske ratne mornarice koji su se nalazili na mjestu događaja brzo su uočili požar i, kako navodi Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, oni su „odmah izvukli djelatnika brodogradilišta iz kabine, u kojoj su izvođeni radovi“. Također, članovi vojne posade broda odmah su pristupili i gašenju požara, a u tom poslu ubrzo su im se priključili vatrogasci šibenske Javne vatrogasne postrojbe te Dobrovoljnog vatrogasnog društva Šibenik.

Kako se moglo saznati iz podataka o intervencijama Javne vatrogasne postrojbe grada Šibenika, dojava o požaru ratnoga broda ondje je bila zaprimljena jutros u 10:04. Na teren je u intervenciju poslano ukupno 14 šibenskih vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila. Usprkos oblacima gustoga dima, gasioci su vatru lokalizirali do 10:50 sati, da bi čitav požar bio uspješno ugašen tijekom naredna dva sata, zaključno danas do 13:32.

U brodskome požaru koji je izbio samo dan pred središnje obilježavanje 28. obljetnice Hrvatske ratne mornarice nije bilo teže ozlijeđenih. Samo su zbog posljedica udisanja dima jedan član posade broda i dva djelatnika brodogradilišta zbrinuti u Općoj bolnici Šibenik. Kako navode iz MORH-a, u tijeku je utvrđivanje točnih okolnosti čitavoga događaja, uslijed kojega je nastala i materijalna šteta. Njeni razmjeri još nisu objavljeni, kao ni ikakvi detalji o mogućim posljedicama požara po samu raketnu topovnjaču „Vukovar“.

Tko je vlasnik remontnog brodogradilišta?

Za kraj napomenimo i da je od kraja siječnja ove godine Remontno brodogradilište NCP Šibenik u slovenskome vlasništvu. Naime, trgovačko društvo „Nautički centar Prgin remontno brodogradilište Šibenik d.o.o.“ još je 16. siječnja 2017. dospjelo u stečaj, koji je riješen početkom ove godine. Spas za poduzeće i njegovih oko 180 zaposlenih pronađen je kroz prijenos vlasništva za jednu kunu na „Iskra brodogradilište 1 d.o.o.“, novoosnovano društvo u stopostotnom vlasništvu slovenske grupe „Iskra d.d.“. Nakon podmirenja oko 5 milijuna EUR dugova, Slovenci su svoju tvrtku morali upisati u registar hrvatskih poduzeća, ne bi li dobili za nastavak poslovanja nužnu koncesiju na hrvatskom pomorskom dobru. Kako se na 140. sjednici Vlade RH održanoj 30. siječnja 2019. moglo čuti od Olega Butkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture: „Koncesija za navedeno brodogradilište dana je na rok od 30 godina, odnosno do 24. listopada 2034. godine“. Za tu koncesiju su Slovenci u roku od 90 dana morali uplatiti 300.000 EUR u kunskoj protuvrijednosti, te Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture još dostaviti i ovjerenu zadužnicu na 1.311.016 kuna (dvije godišnje naknade za stalni dio koncesijske naknade), kao osiguranje za naplatu budućih koncesija. Tim su zahvatom očuvana radna mjesta te je omogućen nastavak brodograđevne djelatnosti u NCP Šibenik. Štoviše, u ožujku ove godine iz Šibenika se moglo čuti kako postojeći poslovi te poduzeti tehnološki zahvati u šibenskome škveru traže i nekoliko desetaka novih radnika, na radost gospodarskih krugova Šibenika i tamošnje župnije.

Inače, poslovni sustav „Iskra d.d.“ vlasništvo je obitelji Šešok, oca Dušana i njegovih sinova Klemena i Matije. Dušan Šešoka bivši je slovenski ministar financija u vladi Lojzeta Peterlea, te svojedobni ministar graditeljstva i industrije u 1. vladi Janeza Drnovšeka. Njegov poslovni sustav danas ima temeljni kapital od preko 28 milijuna EUR i zapošljava više od 1.200 radnika. Poslovnu godinu 2017. „Grupa Iskra“ navodno je završila s prometom od 82,3 milijuna eura uz dobit od 4,7 milijuna eura.

 

Photo: društvena mreža Facebook – „Vatrogasci – Oni su naši Heroji“

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.