RTOP-41 “Vukovar” vratio se iz Grčke

 

Po šesti put tijekom proteklih sedam godina raketna topovnjača HRM RTOP-41 „Vukovar“ sudjelovala je u međunarodnoj vojnoj vježbi „ADRION 17 CAX/LIVEX“. Vježba koja je trajala od 20. do 30. lipnja ove se godine održavala u vodama oko otoka Kreta u Grčkoj, a RTOP „Vukovar“ na put je krenuo 18. lipnja i vratio se 02. srpnja. Osim Grčke i Hrvatske, u vježbi su sudjelovale još i Albanija, Italija, Crna Gora te Slovenija, što ovu vježbu čini glavnom vojnom aktivnosti Jadransko-jonske inicijative. Spomenute države sudjelovale su sa sljedećim brodovima: patrolni brod P-133 „Lisus“ (Albanija), izvanobalni ophodni brod P490 „Comandante Cigala Fulgosi“ s helikopterom AB 212 (Italija), patrolni brod P-34 (Crna Gora), višenamjenski brod VNL-11 „Triglav“ (Slovenija), te Grčka s fregatom F459 HS „Adrias“ (Φ/Γ Αδρίας) kao zapovjednim brodom.

Scenarij vježbe obuhvaća sigurnosne izazove u široj okolici Jadranskoj i Jonskog mora, a uključuje uvježbavanje taktičkih postupaka tijekom provedbe površinskih operacija, borbu protiv požara i prodora mora na brod, borbu protiv terorističkih napada na moru, manevriranje brodovima u skupini, planiranje i provedbu komunikacija zapovjednih mjesta i skupine, provedbu pomorskog presretanja i prekrcaja na sumnjivi brod, popunu brodova na moru, traganje i spašavanje, izvlačenje povrijeđenih s broda, te provedbu bojnih gađanja na površinski cilj.

Ovogodišnja vježba se provela kroz četiri faze, pri čemu su glavne aktivnosti sadržane u fazama 2 i 3. Druga faza je, naime, provedena od 21. do 26. lipnja, a riječ je o računalno poduprtoj vježbi CAX koja se provodila u NATO operativnom centru obuke za mornaričko presretanje (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre – NMIOTC) u pomorskoj bazi Souda (od 21. do 23. lipnja na sjeverozapadu Krete), obuci posada i „boarding“ tima u NMIOTC-u, te danu za medije (održanom 26. lipnja). Potom je uslijedila treća faza – LIVEX, odnosno vježba na moru, u sklopu koje je isplovila ADRION taktička grupa koja je zajednički djelovala u provođenju operacija pomorske blokade, gađanja površinskih ciljeva na moru, traganja i spašavanja, te medicinske evakuacije.

Zanimljivo je da je službeni „briefing“ o vježbi održao hrvatski veleposlanik u Grčkoj, Ivan Velimir Starčević, koji je povodom ovogodišnjeg obilježavanja Dana državnosti i posjetio RTOP-41 „Vukovar“ te njegovu posadu. Starčevićev naglasak u „briefingu“ navodno je bio na suradnji među državama Jadransko-jonske inicijative na svim razinama.

“ADRION 17” – RTOP-41 “Vukovar” i VNL-11 “Triglav”

 

“ADRION 17”: P490 „Comandante Cigala Fulgosi“ i helikopter AB 212

 

“ADRION 17”: VNL-11 “Triglav”, P-133 “Lisus” i RTOP-41 “Vukovar”

 

Helikopter Agusta-Bell AB 212ASW

Photo: Hellenic Navy

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.