Neuobičajene pripreme za požarnu sezonu 2018.

 

Nije nikakva tajna da se posljednjih mjeseci aktivno radi na poboljšanju stanja spremnosti Republike Hrvatske za nadolazeću protupožarnu sezonu. Nakon prošloga ljeta, koje je po broju vatrogasnih letova tadašnjeg HRZ i PZO bilo oko tri puta intenzivnije od ljeta 2016. godine, na repertoaru su se prvo našle evaluacije stanja i uočenih problema. Tih je evaluacija bilo više, i u njima se jasno odražavao i zaključak Strategije nacionalne sigurnosti donesene u srpnju 2017. godine (Narodne novine 73/17 od 26. srpnja 2017. godine). Naime, ta je strategija u okviru prvog od ukupno devet strateških ciljeva navela:

„U području sustava civilne zaštite te svih segmenata zaštite i spašavanja izradit će se sveobuhvatan pregled postojećeg stanja sposobnosti, prijetnji i rizika te predložiti usklađen model izgradnje sposobnosti koji će obuhvatiti mogućnosti odgovora na svakodnevne potrebe za redovitim djelovanjem, izvanredne situacije, katastrofe i krizna stanja na kopnu i moru. Prema tom pregledu, nastavit će se razvoj Civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatskog Crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja i drugih aktera na državnoj, područnoj i lokalnoj razini, te će se razvijati usklađeno djelovanje prilikom katastrofa i velikih nesreća uz osiguranje samostalnosti u redovitom djelovanju“.

Poslom razvoja sustava odgovora na krize posljednjih se mjeseci krenuo baviti i novouspostavljeni sustav Domovinske sigurnosti – čiji su temelji ocrtani i Zakonom o sustavu domovinske sigurnosti iz studenog 2017. godine (Narodne novine 108/17 od 16. studenog 2017. godine). Konkretno, mislimo tu na rad Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti – koja se, među ostalim, krenula baviti i uspostavom sustava Standardnih operativnih postupaka za raznorodne krizne situacije, među ostalim i onih namijenjenih situacijama nedaća vatrogasne prirode. Jedno od vrlo specifičnih postupanja u ovom kontekstu moglo se vidjeti i prošloga petka, 13. travnja 2018. godine, na prostoru Kaštelanskoga zaljeva.

Zanimljiva združena vježba

Ondje su se na moru okupile snage Flote i Obalne straže iz sastava Hrvatske ratne mornarice – raketna topovnjača RTOP-41 „Vukovar“, desantni brod minopolagač DBM-82 „Krka“ i spasilački brod Obalne straže BS-73 „Faust Vrančić“ (kojeg OS RH iz nekog razloga nazivaju SB-73) – ne bi li se praktično okušali u poslu tegljenja protupožarnog zrakoplova tipa Canadair CL-415 iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Predviđeni posao koji je odrađen na moru ispred vojno-sigurnosnog kompleksa Divulje imao je za cilj pomoći pri izradi Standardnog operativnog postupka (SOP) za slučaj kvara/zastoja protupožarnog zrakoplova i njegova prinudnog slijetanja na more. Spomenuti SOP, koji tek treba izraditi, bio bi mjerodavan kako za brodove koji će provoditi tegljenje, tako i za manje brodove iz sastava MUP-a ili Lučkih kapetanija, koji se u sličnim situacijama mogu priključiti i osiguravati zrakoplov do dolaska većih brodova predviđenih za izvođenje posla tegljenja. Kako se službeno saznalo iz Oružanih snaga RH – „Sve pripremne radnje i postupci provedeni su sukladno planiranom, a u svrhu izrade ovog dokumenta koji će biti primjenjiv brodovima svih državnih tijela nadležnih za nadzor i zaštitu prava i interesa RH na moru“.

Ova praktična aktivnost, kao i nedavno osposobljavanje integriranog zapovjednog zapovjednog središta za jedinstveno upravljanje vatrogasnim naporima u Dalmaciji, predstavlja samo dio puta prema skoroj većoj te združenoj metodsko-pokaznoj vježbi najavljenoj za svibanj ove godine. Prema dostupnim informacijama, ta bi se vježba trebala zvati „Sigurnost 2018“, i nositelj će joj sredinom idućeg mjeseca biti Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Ona će u svoja dva strukturna djela obuhvatiti stožernu simulaciju održanu na specijaliziranoj opremi Hrvatskog vojnog učilišta u Zagrebu, kao i praktični segment u primorju, gdje se planira koristiti i novoustrojeno zapovjedništvo u Divuljama. Prošlotjedne združene aktivnosti HRM i HRZ predstavljaju dio naprednih priprema za ovu vježbu, ali i za postizanje visoke razine spremnosti koju od OS RH traži uspješno suočavanje s protupožarnom sezonom očekivanom tijekom ljeta 2018. godine.

Photo by MORH/OS RH, I. Balić Dorić

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.