Po drugi put ove godine ispaljena raketa RBS-15

 

Izvor: OS RHPonedjeljak, 05. listopada, za obrambeni je sektor počeo vrlo radno. Osim što je obrambeni i vojni vrh premijeru Milanoviću pokazao ponešto dograđenu infrastrukturu petrinjske vojarne „Pukovnik Predrag Matanović“, u jadranskom je akvatoriju danas bila ispaljena još jedna, ukupno druga po redu protubrodska raketa RBS-15 ove godine. Za razliku od svibanjskog, nadzorno-tehničkog gađanja s kopna, jučerašnje ispaljenje bilo je s jednog od brodova HRM-a, koji na području Dugog otoka sudjeluju u vježbi “Združena snaga 15”. Ako je za vjerovati službenim izvorima, tada bi se tu radilo o popriličnome uspjehu eksperimentalnog programa održanja ove specifične borbene sposobnosti HRM-a, uz ujedno dostignut i maksimalni mogući postotak uspješnosti ovakvih djelovanja.

 

Ima li jutrošnje kretanje RTOP-11 ikakve veze s RBS-om? (izvor: Marine Traffic)

Ima li jutrošnje kretanje RTOP-11 ikakve veze s RBS-om? (izvor: Marine Traffic)

Vijest o uspješnom ispaljivanju je prilikom današnjeg obilaska vojarne u Petrinji potvrdio načelnik GS OS RH general zbora Drago Lovrić na upit premijera Milanovića. On je kratko napomenuo da je RBS lansiran u okviru šire vježbe „Združena snaga 15“, koja se od 28. rujna održava na poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju, i na vojnom vježbalištu HRM-a u akvatoriju Dugog otoka. Pri tome, sam će taj događaj navodno javnosti biti prikazan sutra, kada se uz glavni izvršni dio ove aktivnosti ujedno održava i Dan otvorenih vrata ove velike vojne vježbe. Ovu je vijest potom u izjavi novinarima ponovo iznio i premijer Zoran Milanović, kao dokaz da se u obrambenom sustavu novac troši vrlo racionalno:

„Danas je upravo održana vježba sa sredstvima koja su naši stručnjaci renovirali, odnosno obnovili, a već su bila ili za bacit… Navodno je trebalo platit milijun eura Šveđanima. Naši su to napravili za četvrtinu cijene. Dakle, to su sve stvari koje su i pitanje sigurnosti, ali i pitanje novca, jer to sve košta.“

Izvor fotografije: Paluba.info

Neslužbeno se saznaje da je raketa uspješno pogodila cilj, plutajući otpisani ribarsko-turistički brod, čija se fotografija pojavila na specijaliziranom forumu Paluba.info. Time se ostvarilo naše predviđanje iz polovice srpnja, kada je MORH oglasio kupovinu 2 stara, rashodovana metalna broda, ukupne vrijednosti 512.000,00 kuna bez PDV-a. S obzirom da se u natječaju tražilo ugrađivanje opreme za snimanje na brod-metu, ovih dana trebamo iščekivati i snimku novog djelovanja nekada otpisane rakete RBS-15, kao i više popratnih detalja.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.