HRM na splitskoj Rivi

 

Kako je u petak i najavilo Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, danas je započelo obilježavanje ovogodišnjeg Dana Hrvatske ratne mornarice i jubileja 26. godišnjice njenoga osnivanja. Već danas od jutra brojni prolaznici mogli su pogledati brodovlje na vezu u Splitu, uzduž Zapadne obale (Obale kneza Branimira) – riječ je o programu zakazanom za danas, nedjelju 17. rujna 2017. godine, i u ponedjeljak, 18. rujna u vremenu od 16 do 19 sati. Tom je prigodom najavljeno da će građani moći razgledati ukupno četiri broda HRM, i to: (1) spasilački brod BŠ-73 “Faust Vrančić”, (2) ophodni brod OB-01 “Novigrad”, (3) raketnu topovnjaču  RTOP-41 “Vukovar”, i (4) lovac mina LM-51 “Korčula”. Napomenimo kako su od toga popisa danas u Split stigla prva tri navedena broda, koja je s obale onda već promotrio i naš suradnik Tihomir Katarinček. Ovom prilikom donosimo i slike te zanimljive prezentacije.

Nedjeljni program započet u 18 sati misom za poginule hrvatske branitelje (Katedrala Sv. Dujma) nastavljen je u 19,30 sati u centru Splita. Svečani koncert nazvan “Mi smo hrvatski mornari” održan je na splitskoj Rivi (Obali Hrvatskog narodnog preporoda), a tom su prilikom javnosti predstavljeni Klapa i Orkestar HRM-a te solisti Jakov Košćina, Saša Jakelić, Danijela Pintarić, i Petar Nižić. Središnja svečanost ovogodišnje proslave HRM zakazana je za sutra, u ponedjeljak, 18. rujna 2017. godine, opet na već spomenutoj Branimirovoj obali u Splitu.

Program u ponedjeljak

Taj će dan u 8 ujutro započeti jutarnjom budnicom Orkestra HRM-a na ulicama grada Splita, i preimenovanjem dosadašnje vojarne “Sv. Nikole” u novo ime “Admiral Flote Sveto Letica-Barba”, kao i davanjem novih imena pojedinim dvoranama HRM-a. Program će biti nastavljen u 9 sati ujutro polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na spomeniku hrvatskim braniteljima (Gradsko groblje Lovrinac, Split) i polaganjem vijenca u more za poginule mornare (ispred gradske luke oko 10:45). Središnja svečanost s postrojavanjem postrojbi HRM-a održat će se u ponedjeljak, 18. rujna 2017. godine u 11 sati, opet na Obali kneza Branimira. Već tradicionalno tom će prilikom biti otvoreni za posjet građana i prigodno izloženi brodovi HRM-a.

Da se ne kaže kako je baš sve koncentrirano samo u Splitu – istoga dana između 10:30 i 12 sati, a onda opet od 16 do 19 sati, građani će i u Makarskoj imati priliku razgledati desantni brod minopolagač DBM-81 “Cetina”. Baš su se DBM-81 “Cetina” i DBM-82 “Krka” u listopadu 2015. uputile iz Splita prema Španjolskoj, kamo se prevozile vozila i pripadnike OS RH na vježbu “Trident Juncture 15“. Taj je put bio opće iznenađenje, a kako je potvrdio i zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović u intervjuu za portal Obris.org, nakon tog uspjeha su i NATO-saveznike zainteresirale sposobnosti “Cetine” i “Krke” za prebacivanje snaga morskim putem. Zbog toga je u planu i da se ova dva broda, od kojih će se jedan moći vidjeti sutra u Makarskoj, u razdoblju između 2020. i 2022. godine deklariraju za određene NATO aktivnosti.

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.